CHP Grup Başkanvekili Günaydın: TBMM, AKP MYK'sının memuru değildir

CHP'li Günaydın, Meclis'in sıkışık takvimine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "'MYK'dan çıkan karara göre size bilgi vereceğiz' dediler. Meclis AKP MYK'sının memuru değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, parlamento muhabirlerine Türkiye'nin ve Meclis'in geçen bir yılını ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gelir adaletsizliğinden istihdama; enflasyondan özgürlüklerin sınırlanmasına kadar pek çok alanda veriler içeren bir sunum yapan Günaydın, “Türkiye'yi yönetemeyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Hem ekonomide hem siyasette bunu görüyoruz” dedi.

'TBMM AK PARTİ'NİN MEMURU DEĞİLDİR'

Günaydın, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Meclis'in sıkışık takvimine ve AK Parti Grubu'nun kanun tekliflerini sınırlı zamanda, hızlıca geçirme isteğine ilişkin Günaydın, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Bize geçen hafta tasarruf tedbirlerine ilişkin yasa, vergi düzenlemesi, 9. Yargı paketi, Türk Ticaret Kanunu, Öğretmenlik Meslek Kanununu ve sokak hayvanlarıyla ilgili kanunu getireceğiz, dediler. Bunların yanında Somali tezkeresi ve üç tane uluslararası sözleşme de var. Ben Abdullah Güler'e 'Bu yasaların önemli bir bölümünün içeriği konusunda sizlerle farklı düşünüyoruz. Tasarruf tedbirlerinin içeriği eksiktir. Ama getirdiğiniz maddelere hayır demeyeceğiz. Vergi düzenlemesinin içinde iki tane konu var. 9. Yargı Paketi'nde kadının soyadı başta olmak üzere TMSF'nin kayyum olarak görevlendirilmesini içeren mutabık olmadığımız hükümler var. Bunları çıkartın, geriye kalan konularda sizlere yardımcı olalım. Ama Öğretmenlik Meslek Kanununda kesinlikle 12. maddeden sonrasının devamına yönelik bir olumlu tavrımız olmayacak. Sokak hayvanları meselesinde getirdiğiniz katletme çözümünün Türkiye'nin geldiği uygarlık düzeyi ve müktesebatı açısından uygun bir düzenleme olmadığı konusunda yalnızca biz değil tüm kamuoyunun haklı tepkileri var. Bunları çekin' dedik. 'Adalet ve Kalkınma Partisi MYK'sı bu konuyu değerlendiriyor. MYK'dan çıkan karara göre size bilgi vereceğiz' dediler. Türkiye Büyük Millet Meclisi AKP MYK'sının memuru değildir. AKP MYK'sından çıkan kararlar AKP grubunu bağlayabilir ama bizi asla bağlamaz.”

'AK PARTİ GRUBU DA MEMNUN DEĞİL'

Söz konusu tekliflerin yasalaşması için henüz bir uzlaşma söz konusu olmadığını ifade eden Günaydın, “Biz bir engelleme yapmıyoruz. Muhalefet iç tüzükten kaynaklanan söz hakkını kullanıyor. Dayatma ile Meclis'i çalıştıramayacaklarını gördüler. İnsanlar güneş altında çalışırken Meclis'in 3 ay tatil yapması zaten saçma. Ağustos'ta da çalıştıralım, Eylül'de de çalıştıralım. Biz kendi nöbet çizelgemizi hazırladık. Ben AKP grubunun da bütün bu süreçten memnun olduğu görüşünde değilim. Temas ettiğimiz arkadaşlardan buna ilişkin işaretler alıyoruz” diye konuştu.

'SON 1 YILDA 'ERKEN SEÇİM' DERSENİZ DESTEK VERMEYİZ'

Erken seçim ihtimaline ilişkin bir soru üzerine Günaydın, “Cumhur İttifakı'nın da CHP'nin de ve diğer tüm siyasal partilerin de tek başına erken seçim kararı alma gücü yok. Cumhuriyet Halk Partisi 128 milletvekiliyle bunu destekleyecek. Bu erken seçim kararını bugünlere koymayıp da son 6 ayda, son 1 yılda Meclis'e getirmeye çalışırsanız Erdoğan'ın bir dönem daha cumhurbaşkanlığının önünü açmaya çalışıyorsunuz anlamına gelecek ve biz o zaman size destek vermeyeceğiz” diye konuştu.

SGK BORÇLARI: CHP'Lİ BELEDİYELERİ BAŞARISIZ GÖSTERME ÇABASI

İktidarın, belediyelerin SGK borçlarıyla ilgili harekete geçmesini de değerlendiren Günaydın, “Yapmaya çalıştıkları şey CHP belediyelerini zora sokmak, başarısız gösterme çabası” dedi. Günaydın, “Bize diyorlar ki 'en yüksek borçlu belediyeler CHP'li belediyeler. En büyük belediyeler CHP'li belediyeler. Bundan daha doğal bir şey yok. Bununla sen bir toplumsal onay alabileceğini mi düşünüyorsun. Biriktirdiğin borcu CHP'ye geçtiği zaman belediyelerden 'tahsil edeceğim' diye bağır. Bunu 'Ama ben AKP'li belediyelere de yapacağım' diye anlat” dedi. Günaydın, AK Partili belediyelerin Hazine'ye ait arsalarının satılarak borçlarının silindiğini de ifade etti.

'CHP TÜZÜĞÜNÜ DE PROGRAMINI DA YENİLEMEK DURUMUNDA'

Günaydın tüzük kurultayı ile ilgili soruları da yanıtladı, “Biz bu alanda kim ne çalışma yapıyorsa sadece takdir ederiz. Parti içi muhalefet olarak da görmeyiz. Arkadaşlarımızın tüzüğe ilişkin katkılarını almaya, öğrenmeye ve uygun olanları geçirmeye çalışırız. Cumhuriyet Halk Partisi tüzüğünü de programını da yenilemek durumundadır. Sadece tüzük değil, program kurultayı da yapmak zorundadır. Daha demokratik bir parti, daha demokratik bir ülke için vazgeçilmezdir. Dolayısıyla ön seçim, süre sınırlaması başta olmak üzere yapılan çalışmaları ben de destekliyorum. Tüzük alanında birisi bir şey söylüyorsa ben ona asla muhalif bir söz olarak bakmam."

'TÜZÜK KURULTAYINI ZEHİRLEMEMEK LAZIM'

Tüzük kurultayının seçimli kurultaya dönüşmesi tartışmasını abesle iştigal gördüğünü ve teknik olarak bunun mümkün olmadığını düşündüğünü söyleyen Günaydın, “1400 delege var. Onun seçimli kurultaya dönüşebilmesi için 700 delegenin imzası gerekiyor. 700 delegeyi toplarsan zaten olağanüstü kurultayı çağrıyorsun. Korkarak siyaset yapılabilir mi? Birisi olağanüstü kurultay çağırabilecek güce sahipse çağırsın ve görelim. Buradan hiç kimse kaçmaz. Bunu ben bir hak görürüm. Nasıl bizim değişim sürecimizi hainlik olarak tanımlayanlar olduysa, şimdi de olağanüstü kurultay toplamaya çalışanlar olur ise ona hainlik tanımlaması yapanların karşısına ilk ben çıkarım. Niye hainlik olsun? Ama kurultayı zehirlememek lazım. Tüzük kurultayında tüzük yap, tüzük kurultayından önce topla olağanüstü kurultayı toplayabiliyorsan” diye konuştu.

'CHP'DE LİDERLİK SORUNU VAR' CÜMLESİ UYGUN GELMİYOR

CHP Genel Başkanı, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları arasında zaman zaman sorun yaşandığına dair iddialara dair yorumları sorulan Günaydın, “CHP'de Genel Başkanlık sorunu var mı?” sorusunu da yanıtladı. Günaydın, şöyle konuştu:

“'Siyasi meşruiyet' çok önemli bir kavramdır. Bu parti birinci parti çıktı. 47 yıl sonra 412 tane belediye aldı. Ve bunları yaparken Cumhuriyet Halk Partisi'nin bir Genel Başkanı var. Şimdi siz bu Genel Başkan'a ne diyerek 'başarısızsın' diyeceksiniz. Deniliyor ya 'Erdoğan'la hiç görüşme kardeşim' diye, ben bunu normal bulmuyorum. Yani Erdoğan'la görüşürsün, Erdoğan'la nasıl görüştüğün önemli. Oradan bir taviz mi veriyorsun, taviz mi alıyorsun? Hangi ilkeyle oturuyorsun, hangi ilkeyle kalkıyorsun? Bütün bunlar tartışılabilir ama siyasi meşruiyet meselesi açısından 'CHP'de bir liderlik sorunu vardır' cümlesi uygun gelmiyor bana.”

'CHP'DE KİMSE KAVGA ETMİYOR'

Günaydın, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın kavga ettiği, İmamoğlu'nun CHP'nin 8 MYK üyesinin değişmesini istediği yönündeki haberleri yalanlarken, “Allah akıl versin. Artık cevap verirsek duymayan da duyacak. Hiç kimse kavga falan etmiyor Biz deneyimli siyasetçileriz. Kimseyi kavga ettirmeyen bir çerçeveyi zorluyoruz. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı seçimine daha epey bir zaman var. Sakin olmak herkes için faydalıdır” değerlendirmesini yaptı.

'GÜNAYDIN'IN GENEL BAŞKAN ADAYI OLACAĞI' İDDİASI

CHP'nin olası genel başkan adayları arasında kendisinin de isminin geçtiğinin hatırlatılması üzerine Günaydın, “Ben birine muhalefet edeceksem gider kahvesini içer bunu açıkça kendisine söyler ondan sonra ederim. Sayın Özgür Özel'in başarılı olması ve partinin başarılı olmasından başka herhangi bir amacım yoktur. Grup başkanvekilliğini hakkıyla yapmaya çalışıyorum. Dolayısıyla bu imalar, bu yakıştırmalar CHP'nin içini karıştırmaya yönelik şeyler. Bir gün eğer böyle bir şey yaparsam gider sayın genel başkanla kahvesini içer, basına açıklamamı yapar, sonra yaparım. Ben kimsenin arkasından iş çevirecek bir adam olmadım. Bundan sonra da olmam” yanıtını verdi.

'İYİ PARTİ'DEN ÇOK SAYIDA İNSANA 'HAYIR' DEDİK'

İYİ Parti'den istifa eden milletvekillerinin CHP'ye katılmak istediğine dair kulis bilgilerine dair de Günaydın, “Hiçbir partinin içini boşaltma gibi bir tutum içerisinde olmadık. İYİ Parti bütünlüklü kalırsa, İYİ Parti seçmeninin onlara söylediği şekilde AKP muhalifi olarak kalırsa siyaseten bunun en yararlı iş olduğunu düşünürüm. Ama bir adam 'ben Cumhuriyet Halk Partisi'ne gelmek istiyorum' diyor ise biz de o arkadaşa 'buyur' deriz. Çok sayıda insana 'hayır' dedik ama bunu kimseyi rencide etmemek için açıklamıyoruz. Umarım bir an evvel kendilerini toparlarlar. Ben hiçbir siyasi partinin hak etmediği bir tabloyla karşı karşıya kalmasını istemem” ifadelerini kullandı.