CHP heyeti, grevdeki ETİ Krom maden işçilerine destek için Elazığ'da

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz başkanlığındaki CHP heyeti, Eti Krom maden işçilerinin grevlerine destek vermek ve ziyaretlerde bulunmak üzere Elazığ’a gitti.

Google Haberlere Abone ol

ELAZIĞ - CHP heyeti Eti Krom işçilerinin durumunu incelemek için Elazığ'a geldi. CHP heyeti adına açaklama yapan genel başkan yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz şirket yetkililerinin devletten aldığı madeni kapatma hakkına sahip olmadığını söyledi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, Karabük Milletvekilli Cevdet Akay ve Elazığ milletvekili Gürsel Erol ile birlikte ETİ Krom A.Ş’de grev yapan işçilere destek olmak için dün Elazığ’a gittiler. Heyet, akşam saatlerinde CHP il binasında vatandaşlar ve basın mensupları ile bir araya geldi. Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde Eti Krom A.Ş ye bağlı işçilerin yaptıkları grev konusunda değerlendirmelerde bulunan CHP’li vekiller işçilerin taleplerinin karşılanması gerektiğini söylediler.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz Eti Krom işçilerinin taleplerinin haklı olduğunu belirterek şunları söyledi; ’’ Şirketin yarısı öyle diyor, yarısı böyle diyor. Hangi yüzde 50’ye itibar etmemiz gerektiğini şirket yetkilileri işçiler lehine atacakları adımlarla birlikte bize göstermek zorundadır. Bunu da Elazığ’da bulunduğunuz süre içinde görmek istiyoruz. ‘’ dedi.

ETİ Krom A.Ş’deki greve ilişkin açıklama yapan Yavuzyılmaz CHP olarak işçileri yok sayan anlayışın karşısında olduklarını belirterek KEF bölgesinde çalışan işçileri yok saymanın Türkiye’deki tüm işçileri yok saymak demek olduğunu söyledi.

‘’Hiç kimse devlete ait madenin işletme hakkını aldı diye kapatma hakkına sahip değil.’’ diyen Yavuzyılmaz işçilerle işveren arasındaki uzlaşma toplantısında Yıldırım Holding ortaklarından Ali Rıza Yıldırım’ın işçilerle olan diyaloğunu da eleştirerek şöyle konuştu;
‘’Ne deniyor? Gerekirse sizin taleplerinizi uygulamayız, gerekirse madeni kapatırız deniyor. Kapatamazsın! Ne deniyor? Yüzde 50 işçi sayısını buldun da mı geldin karşıma? O yüzde 50 işçi sayısını bulamazsan, canın da yansa, gırtlağına da bassam, benden bu derin ekonomik kriz içerisinde, bu yüksek enflasyon altında zırnık alamazsın mı diyor? Vermek zorundasın. KEF bölgesindeki krom maden işletmesi çalışacak. Bu maden devlete ait. Hiç kimse devlete ait madenin işletme hakkını aldı diye kapatma hakkına sahip değil.’’

‘HANGİ YÜZDE ELLİYE İTİBAR ETMEMİZ GEREKİYOR’

Yıldırım Holding ortaklarından Ali Rıza Yıldırım’ın işçilerin grev yapması için yüzde illi bir çoğunluk olması gerektiğini ifade eden konuşmasına atıfta bulunan Yavuzyılmaz, holdingin diğer ortağı Yüksel Yıldırım’ın özür açıklamasını da değerlendirerek:
‘’Şunu da söylemek istiyorum. İşçi kardeşlerimize söylenen bir ifade vardı. ‘Siz yüzde 50’yi buldunuz da mı geldiniz karşımıza? Diye. Bugün şirket ortaklarından birinin yaptığı bir düzeltme açıklaması oldu. Ben de şirket yetkililerine sesleniyorum. Şirketin yarısı öyle diyor, yarısı böyle diyor. Hangi yüzde 50’ye itibar etmemiz gerektiğini şirket yetkilileri işçiler lehine atacakları adımlarla birlikte bize göstermek zorundadır. Bunu da Elazığ’da bulunduğunuz süre içinde görmek istiyoruz. ‘’dedi.

ŞİRKETİN GİZLİ ORTAKLARI VAR

Yapılan basın toplantısında açıklamada bulunan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay da söz konusu maden şirketinin çok büyük gelirler elde ettiğini ve bu gelirlerle yurtdışında yatırım yaptığını söyledi. Şirketin gizli ortaklıkları olduğunu da belirten Akay:’’ Ben buradan soruyorum. Aksu Gurup ve Bahar madencilikle bağlantınız var mı? Saatli ailesiyle bir bağlantınız var mı? Niçin Elazığ’a gerekli yatırımları yapmıyorsunuz? Bu işçilerden mi tasarruf sağlayacaksınız? Zaten işçi emekli hayat pahalılığının altında ezilmiş. Biz buraya bu sorunun çözümü ile ilgili geldik. İşçilerin haklı taleplerini yerine getirsinler. Elazığlı da rahat etsin. Buradan elde ettiğini gelirleri Elazığ’a da yatırın. Yıldırım Grubun firma sahipleri. Size sesleniyorum. Elazığ’a da katma değer sağlayın.’’

(HABER MERKEZİ)