CHP kongrelerinde değişim hareketliliği: 'Giresun'u geri kazanacağız'
CHP Giresun Merkez İlçe Başkanı Murat Bektaş, 2024'te gerçekleşecek yerel seçimlerde Giresun Belediyesi'ni yeniden CHP'ye kazandıracaklarına inandığını söyledi.
GİRESUN - 14 Mayıs Genel Seçimleri'nde Giresun'dan 1 milletvekili çıkaran Cumhuriyet Halk Partisi'nde kongre süreci ilçelerde devam ediyor. Şu ana kadar gerçekleşen kongrelerde Alucra ilçesinde Osman Seferoğlu, Dereli ilçesinde Osman Bektaş yeniden başkan seçilirken Şebinkarahisar ilçesinde yeniden aday olmayan Tamer Gürsoy görevini Murat Kömbe'ye devretti.
CHP'de ilçe kongreleri 30 Ağustos'ta Güce, 31 Ağustos'ta Piraziz, 4 Eylül'de Espiye, Yağlıdere ve Merkez ilçe, 5 Eylül'de Bulancak ve Eynesil, 6 Eylül'de Keşap, 7 Eylül'de Çanakçı, 8 Eylül'de Görele, 15 Eylül'de Tirebolu ve 17 Eylül'de Doğankent'te yapılacak seçimlerle tamamlanacak. Ekim ayında belirlenecek tarihte ise Giresun il kongresini gerçekleştirecek olan CHP, kısa sürede kuracağı kadrolarla yerel seçimlere hazırlanacak.
2019 Yerel Seçimleri'nde Giresun'da Piraziz, Tirebolu ve Eynesil ilçe belediyeleri ile Soğukpınar Belde Belediyesi'ni kazanma başarısını gösteren CHP, elindeki Giresun İl Belediyesi'ni ise çok az bir farkla AK Parti'ye kaybetmişti. CHP Giresun'da il belediyesini geri kazanıp elindeki ilçe sayılarını da artırmayı planlıyor.
Giresun Merkez İlçe Başkanlığı görevini yürüten ve kongreye hazırlanan Murat Bektaş ile kongre sürecini, partideki değişim isteğini ve yerel seçim için hedeflerini konuştuk.
'TAKVİMİN SIKIŞMASI DEAZAVANTAJ YARATMAZ'
CHP'de tartışmaların yoğun olduğu bir dönemde Giresun'da kongreleriniz başladı. Kongre süreciniz Giresun'da nasıl ilerliyor? Yoğun bir katılım bekliyor musunuz?
Şu anda mahalle delegeliği delegesi seçimlerini tamamladık. 3 ilçemizde kongreler tamamlandı. Genel merkez bize ağustos ile eylülün 10'una kadar bir zaman belirlemişti. Bizim bu bölgedeki fındık hasat mevsimi dikkate alınarak, biz daha çok eylül ayının içerisine bunu sıkıştırmaya çalıştık. Çünkü vatandaşlarımız hasat dönemi buraya gelip oylarını kullanamazlar. Bizim de ilçe kongremiz 4 Eylül'de yapılacak.
Merkez ilçe kongresinin yoğun bir katılımla gerçekleşmesini bekliyorum. Çünkü iki aday yarışacağız, öyle gözüküyor. Giresun merkezde, ilçe kongre delegesi olarak 334 delegemiz var. Dolayısıyla yoğun bir katılım olacaktır.
Yerel seçimler de yaklaşıyor. Seçimlerle, kongrelerin bitiş tarihi de çok yakın bir döneme denk geldi. Bu teşkilatlarda dezavantaj yaratacak mı?
Ben çok dezavantaj yaratacağını düşünmüyorum. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi, demokrasi kültürü gelişmiş bir parti. Dolayısıyla biz ilk defa kongre sürecini yaşamıyoruz. Diğer siyasi partilerde atamalarla daha çok yol alınıyor veya işaret edilen tek aday üzerinden ilerleyen bir süreç oluyor ama bizim partimizde yarışmalı bir süreç var. 2020'de üç aday olarak yarışa girmiştik ilçe seçiminde. Dolayısıyla bizim için büyük bir problem olacağını düşünmüyorum.
Evet, tarihler yakın. Seçim hazırlıklarına başlamak açısından belki dezavantaj olarak düşünülebilir. Yani seçilecek ilçe başkanının yerel seçimlere hazırlık süresinin daralması konusunda biraz daha fazla efor sarf etmesi gerekebilir. Onun dışında kongre olması bizde dezavantaj olmaz.
'YEREL SEÇİMDE SİYASİ İDEOLOJİDEN ZİYADE ADAYLAR ÖN PLANA ÇIKIYOR'
2019 yerel seçimlerinde CHP Giresun'da Piraziz, Tirebolu, Eynesil ve Soğukpınar Belde Belediyesi'ni kazanmış ama Giresun Belediyesi çok az bir farkla kaybedilmişti. Önümüzdeki seçimlerde CHP'nin Giresun için hedefleri ne?
Giresun Belediyesi'ni kaybetmiştik. Geri alacağımıza inanıyoruz. Zaten geçirdiğimiz genel seçimlerde Giresun Belediyesi için oy kullanacak merkez ilçede oylarımız üstündü. Giresun merkezde belediyeye oy kullanacak 28 mahallemiz var. Millet İttifakı blokunun oyları, Cumhur İttifakı blokundan fazlaydı. Bu avantajı da yerel seçimlerde sonuca dönüştürmemiz lazım. İyi çalışmamız lazım. Yerele yansıtmak, sandığa yansıtmak lazım. Bunun için çalışacağız.
İttifak olarak önde tamamladınız fakat şu anda bir ittifak belirsizliği var. Türkiye, son üç seçime ittifaklarla girdi. Önümüzdeki yerel seçimlerde ittifakın sürdürülmesi gerekiyor mu?
Aslında bu AK Parti'nin Türkiye'ye getirdiği bir sistem. Çünkü AK Parti ülkeyi öyle kutuplaştırdı ki, artık sağcılık solculuk diye bir kavram da kalmadı. Dolayısıyla matematik de toplumun sosyolojik yapısı da siyasi partileri ittifaka yönlendirdi. Bu sadece bizim partimizi değil, AK Parti'yi de ittifaka yönlendirdi. Ben faydalı olacağını düşünüyorum. Birincisi, genel ittifak mantığını aslında destekliyorum. İkincisi de yerel seçimde siyasal ideolojiden ziyade adayların ön plana çıktığı bir yarış sistemi oluyor. Hele bizim gibi biraz daha nüfusu az şehirlerde, adayın sempatisi ideolojik yaklaşımların önüne geçiyor. Dolayısıyla bu ittifak destekleyici bir unsur olacaktır.
'ZİRVEDEN AŞAĞIYA İNEN ŞEY, DEĞİŞİM DEĞİL LÜTUF OLUR'
28 Mayıs seçimlerinden sonra CHP içerisinde bir değişim çağrısı oluştu. Buna ilişkin tartışmalar da başladı. Bu değişim çağrıları kongrelere yansıyacak mı?
Değişim çağrılarının kongrelere yansıyacağını düşünüyorum. Çünkü başka illerde yapılan kongrelerde de bu durum yansıyor, takip ediyoruz. Giresun'da da bu yansıyacaktır. Ve açık söylemek gerekirse ben biraz değişimi kişi bazlı değil de ilke bazlı olmasını ve o şekilde yukarıya kadar gitmesi taraftarıyım. 'Kemal Kılıçdaroğlu gitsin, başka bir isim gelsin' tek başına sorunu çözmüyor.
Yaşadığımız bir süreç var. Bizim temelden tepeye gitmemiz lazım. Zirveden aşağıya inen şey değişim değil, lütuf olur. Bir başka genel başkan gelir, bizlere yeni bir model önerir. Biz de ona tabi oluruz. Ben onu doğru bulmuyorum. Bence demokratik yapı alttan yukarıya gitmeli. Biz mesela merkez ilçede köy delegelerimizi bile sandık kurarak seçiyoruz. Bu belki de 30 yıldır ilk defa olan bir şey. Çünkü biz herkesin yönetime katılmasını istiyoruz. Yönetim nasıl oluyor? Üye delegesini seçiyor, delege ilçe başkanını, il delegeleri il başkanını ve genel başkanı kurultay... Biz alttaki o yapıyı sağlıklı yaparsak yukarıda da sağlıklı sonuçlar oluşacak. Yani isim bazlı bir fanatizmi ben doğru bulmuyorum.
'İSİM DEĞİŞİKLİĞİNE ODAKLI BİR ANLAYIŞ HİÇBİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEZ'
Bu değişim çağrısı özellikle Ekrem İmamoğlu tarafından yapıldı ve kendisi de yeniden İBB Başkanlığı'na aday olduğunu duyurdu. İmamoğlu'nun çağrılarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bahsettiği değişim gerçekleşirse partiye bir heyecan gelir mi?
İmamoğlu'nun çağrısı üzerinden değil de bir değişim düşüncesini aslında destekliyorum. Ama ben sadece kişi değişimi düşüncesini desteklemiyorum. İlke değişikliği olması lazım. Partinin vizyonunun ve yönetsel modelinin değişmesi lazım. Örneğin aday belirlemelerde ön seçim olması lazım. Değişim budur. Yoksa genel başkan Ekrem İmamoğlu olabilir, Kemal Kılıçdaroğlu olabilir veya ben olabilirim. Ama ilke değişmedikten sonra biz aynı sistemi devam ettirmiş olacağız.
Benim aradığım değişim ruhu, ilkesel değişim. Partinin sokaktaki çalışma modelinden tutun, broşür dağıtma modeline, aday belirleme modelinden yukarıya kadar giden bir değişim anlayışı. Yoksa sadece değişmiş olur. Evet heyecan katması açısından değişim isteği biraz daha cazibeli geliyor. Ben ilke değişikliğini sonuna kadar destekliyorum ama kişi değişikliğine odaklı bir anlayışın da aslında hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini düşünüyorum. Ekrem Bey de çok başarılı bir belediye başkanı. Biz süreci il seçimleri ve kurultay seçimlerinden sonra yine Giresun il olarak değerlendiririz. Kazanırsak, biz de bu sürece katkı sunarız.
Merkez ilçede kongreniz önümüzdeki haftalarda gerçekleşecek. Yeni dönemde Merkez İlçe Başkanlığı'na yeniden aday olmayı düşünüyorsunuz musunuz? Ya da başka bir göreve talip mi olmak isterseniz?
Merkez İlçe Başkanlığı görevime devam etmeyi düşünüyorum. Çalışmalarımız da bu yönde. Daha yukarı bir mevki ile alakalı bir plan ya da düşüncem olmadı. Benim öncelikli yapacağım işler olduğunu düşünüyorum. Güzel işler yaptığımı düşünüyorum ama eksik kalan yanlarımız da var. Doğru eleştirileri de dikkate alıyoruz. Yapabileceğimiz daha güzel şeyler de olduğunu düşünüyorum. Bu yapısal değişime katkı sunmam lazım. Aklımdan geçen şey aslında sistem değişikliğine yönelik katkılar sunmak.