CHP milletvekilleri 18 günlük kapanmada İkizdere’de nöbet tutacak

CHPli Mehmet Bekaroğlu, İkizdere'de Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağının, 18 günlük yasaklarda bitirilmesinin amaçlandığını belirterek CHP'li vekillerin nöbet tutacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Rize’nin İkizdere ilçesinde Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı köylülerin ve çevre halkının direnişi sürüyor. İkizdere Vadisi'nde yaşayan köylüler, ellerinde afiş ve dövizlerle bölgedeki taş ocağı projesine karşı eylemler düzenlerken, jandarma ile köy halkı arasında zaman zaman gerilim tırmanıyor. Çevre illerden birçok yurttaş da destek için bölgeye akın ediyor.

Köylüler, projeye başlıca geçim kaynakları arasında yer alan çay tarımı ve arıcılığa zarar vereceğini söyleyerek karşı çıkarken, yetkililer maden ocağı yapımının tüm izinleri alınmış bir yatırım projesi olduğu görüşünde.

KÖY HALKI: BİZİ ÖLDÜRMEDEN CENGİZ’İN İŞ MAKİNALARI BURADAN GEÇEMEZ

Rize’de ’taş ocağı direnişi’ sürerken, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da İkizdere Vadisi'nde yaşanan mücadeleyi yerinde izlemek için bölgeye gitti. Burada edindiği izlenimlerini paylaşan Bekaroğlu, bölge halkının vazgeçmemekte çok kararlı olduğuna vurgu yaptı,
“Burada kadın ve çocuklar başta olmak üzere tüm bölge halkı doğayı talan ettirmemekte çok kararlı. Köylülerle yaptığım görüşmelerde en sık duyduğum cümle, “Bizi öldürmeden Cengiz’in iş makinaları buradan geçemez” diyorlar. Gece gündüz burada bekliyorlar. Şu an da durum sakin. İş makinaları ve jandarma ile köylüler arasında 200 metre mesela var; bugün henüz bir müdahale yaşanmadı” ifadelerine yer verdi.

'İKİZDERE’DE TAŞ OCAĞI İÇİN “18 GÜNLÜK YASAK” BEKLENİYOR'

Bekaroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Rize Valiliği ile yaptığı görüşmelerde; taş ocağı inşaatının izinli olduğuna, çalışmaların ise sokağa çıkma yasağının başladığı 29 Nisan’dan itibaren başlamasının düşünüldüğüne vurgu yaptı. Bekaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Görüşmelerde satır aralarını okuduğum kadarıyla 29 Nisan’dan 17 Mayıs’a kadar işi bitirmeyi amaçlıyorlar. Köylüler, yasakta projeye başlanmasına karşı ‘bizi yasak ilgilendirmez’ diyerek direnişlerini sürdüreceklerini ifade ediyor; ancak yaptığım görüşmelerde yasakların başlamasıyla köy halkının, direnişin sürdüğü bölgeye gelişlerinin engelleneceği söyleniyor. Gelenler için de ağır para cezalarının kesilmesi hedefleniyor sanıyorum. Bölgeye desteğe gelenler giderek artıyor; yasaklarla birlikte bu gelişlerin de önünü kesmeyi, destekleri tırpanlanmayı düşünüyorlar. Ama ne olursa olsun ‘bu insanlar hayatları pahasına bu işe müsaade etmeyecek gibi görünüyor.”

CHP İKİZDERE’DE NÖBET TUTACAK

CHP olarak her ihtimale karşı 18 günlük sokağa çıkma yasağında bölgede nöbet tutacaklarını belirten Bekaroğlu, “Yasak sürecince milletvekillerimiz her gün bu bölgede birer, ikişerli olarak nöbet tutacak. Böylece kısıtlama süresi boyunca da iş makinaları burada inşaata başlayamayacak. Ben de Rize’de olacağım. Direnişe devam edeceğiz. Hem köy halkı hem de çevre illerden gelen yurttaşlarla burada olacağız” dedi.

BEKAROĞLU’NDAN CENGİZ’E: ÖLMEYECEK MİSİN?

İkizdere’de düzenlenen basın açıklamasında konuşan Mehmet Bekaroğlu, şu ifadelere yer verdi:

“Devlet kutsal bir şey değil, tanrı değil devlet. Devlet bizim işlerimizi kolaylaştırmak için var olan bir organizasyon. Bu devlet bizden, buradaki kuştan, böcekten ne istiyor? Devlet en çok zayıf olanlar için vardır. Mehmet Cengiz’in devletine karşıyız. Mehmet Cengiz utanmaz adam; ölmeyecek misin? Ne kadar para götüreceksin? Bu insanlar kendi yaşam alanlarını, evlerini savunuyorlar. Buradaki direnişimizi sürdüreceğiz.”