CHP Tokat Milletvekili Durmaz: Deprem kapımıza dayandı, hala önlem yok
CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen deprem sonrası çeşitli açıklamalarda bulundu.
DUVAR - CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, 18 Nisan'da Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremin ardından depremden etkilenen köyleri ziyaret etti.
Burada deprem konusunda TBMM’de yaptıkları çalışmaları hatırlatan Durmaz, “5 yıllık deprem seferberliği planı önermiştik. Bakın deprem kapımıza dayandı, hala önlem planı yok, bu önerimizi yineliyorum” diye konuştu.
Durmaz, şu ifadeleri kullandı:
"Kelkit Vadisi Türkiye’de depremlerin yoğun yaşandığı bölgelerden biri, hatta en önemlisi olan Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindedir. Kelkit Havzası'nda yer alan Tokat ve ilçeleri son 2000 yılda en az 30 depremle sarsılmış, en acılarını ise 1939, 1942 ve 1943'de yaşamış, taş üstünde taş kalmamış, şehirler haritadan silinmiştir. Deprem için ne gibi önlemler alındı, binalara hasar tespiti yapıldı mı sorularını defalarca sorduk. TBMM’de Tokat’ın depremselliğinin araştırılması için komisyon kurulmasını istedik. Önlem alınmaz ise ağır bedeller ödeyeceğiz dedik. Ülkemiz de ilimiz de ne yazık ki depreme hazırlıklı değil."
Durmaz, TBMM Başkanlığı'na daha önce sunduğu soru önergesinde yer alan 9 soruyu hatırlatarak sözlerini noktaladı:
1 - Tokat ili için hazırladığınız “Deprem Master Planı” bulunmakta mıdır?
2 - Olası bir depreme karşı alınan tedbirler nelerdir?
3 - Bölgede kaç deprem toplanma alanı bulunmaktadır? Bu alanlar nerelerdir?
4 - Deprem konusunda halkı bilinçlendirme projesi bulunmakta mıdır?
5 - Fayların yerinin yerleşime uygunluk açısından hassas olarak uluslararası ölçütlere göre belirlenme çalışmaları yapılmış mıdır?
6 - Yapıların depreme uygunluğu denetlenmiş midir?
7 - Kaçak yapıların tespiti yapılarak gerekli önlemler alınmış mıdır?
8 - Son 10 yılda depreme dayanıksız olduğu için yıkılan veya güçlendirilen bina oldu mu?
9 - Eğitim kurumlarının (okullar) ve sağlık kurumlarının (hastaneler, sağlık ocakları) depreme dayanıklılığı konusunda ayrıca bir denetleme çalışması yapmayı düşünüyor musunuz?