CHP ve MHP'nin 'kayyım' görüşmesi sona erdi
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi kayyım düzenlemesi kanun teklifi gündemine ilişkin bir araya geldi.
ANKARA- CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, bugün 13:30’da MHP Grup yönetimini ziyaret etti. Gündemde 10 muhalefet partisinin verdiği, kayyım uygulamalarının önünü açan düzenlemelerin kaldırılmasına ilişkin kanun teklifinin olduğu görüşmenin ardından iki cepheden de açıklama geldi.
Görüşmeden sonra açıklama yapan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti ve “MHP olarak ülkemizin bütün meselelerinin diyalogla, sağduyuyla ve uhuletle çözülmesi gerektiğini ifade ettik” dedi.
AKÇAY: TOPYEKÜN BİR DEĞİŞİKLİĞE İHTİYAÇ VAR
10 muhalefet partisinin kayyım atamaya olanak sağlayan düzenlemelerin mevzuattan kaldırılmasına ilişkin kanun teklifleri için Akçay, şu ifadeleri kullandı: “Bu meseleleri öncelikle bir anayasa değişikliği çerçevesinde buna bağlı olarak da siyasi partiler kanunu, milletvekili ve mahalli idareler seçimleri kapsamında bir siyasi etik kanunu çıkarılmasıyla birlikte topyekün ve kapsamlı bir değişikliğe ihtiyacımız olduğunu söyledik. Bunu hep birlikte geniş bir uzlaşmayla TBMM’de bütün parti gruplarıyla birlikte gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz”
BAŞARIR: KESİN HÜKÜM GEREKLİ
Akçay’ın ardından konuşan Başarır, “10 partinin uzlaşısıyla kayyım uygulamaları ile ilgili bir kanun teklifi verildi. İki temel meseleye dikkat çektik. Bir belediye başkanının görevden alınması için kesin hüküm olması ve kesin hüküm olup da kayyım atandığı takdirde meclis içinden bir belediye başkanı seçilmesinin daha adil olacağımı belirttik” dedi.
MHP Grubunun bu konuyu kendi kurullarında değerlendireceğini belirten Başarır, “Destek verirlerse memnun oluruz. Çünkü Türkiye’yi, demokrasiye ilgilendiren bir mesele. Umarım meclisin ortak iradesi ile bu uygulamaya son veririz. Demokratik bir yasayı hep beraber çıkarırız” dedi.
Ne olmuştu?
Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, DEM Parti ve Saadet Partisi'nin de aralarında bulunduğu 10 parti uygulamalarının önünü açan düzenlemelerin kaldırılmasına ilişkin bir kanun teklifi verdi. Teklife, AK Parti ve MHP imza vermedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, kanuna yeşil ışık yaşan bir açıklamada bulunarak, “Tutuklamalar ya da son uygulamalarla kayyum atamalarının önüne geçmek için biz, Seçim Kanunu’nu, Siyasi Partiler Kanunu'nu yeniden ele alıp soğukkanlılıkla, suçsuzluk karinesini unutmadan bu işi tartışmak zorundayız. Onun için de bu kanunlara ihtiyaç vardır" demişti.
(HABER MERKEZİ)