CHP yurtdışı temsilciliklere yapılan atamalar için araştırma istedi

CHP grup başkanvekilleri, yurtdışına yapılan atamaları Meclis gündemine taşıyarak araştırma önergesi verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- AK Parti iktidarı tarafından Soma’da madenciyi tekmeleyen Yusuf Yerkel’in Frankfurt Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi olarak atanmasının yankıları sürüyor. CHP, yurtdışı temsilciliklere yapılan atamaların Türkiye’nin çıkarlarına ve yurtdışındaki saygınlığına zarar verdiğini savunarak, TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan ve TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin yurtdışında görevlendirilecek kamu personelinin açıktan da atanabilmesine imkân tanıyarak liyakat sistemini ortadan kaldırmıştır. Tek Adam Rejimi, kamudaki atama ve görevden almalarda liyakatin ve görevin gerektirdiği birikim ile becerilerin yerine partiye, belli cemaatlere ve Saray’a sadakati ölçüt saymıştır” denildi.

‘EGEMEN BAĞIŞ, MERVE KAVAKÇI…’

Bakanlıklarda kritik yurtdışı görevlere layık binlerce kamu görevlisinin deneyiminden faydalanılmadığını, bu nedenle personellerin kurumlarına olan inançlarının zayıfladığını ve bakanlıklardan genç yaşta istifaların arttığını belirten CHP grup başkanvekilleri, önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Büyükelçilik ve konsolosluklarda bazı eski bakan, milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis üyesi, milletvekili adayı, danışman, parti yöneticisi konumundaki kişiler, aile üyeleri veya hemşehrileri, ihtisas gerektiren alanlarda yeterli teknik bilgi birikimi, devlet tecrübesi ya da yeterli yabancı dilleri olmamasına rağmen unvan sahibi yapılmıştır. Bu kapsamda; Egemen Bağış, Şaban Dişli, Merve Kavakçı, Murat Mercan, Lütfullah Göktaş, Ayşe Hilal Sayan Koytak, Cahit Bağcı ve Mehmet Mustafa Göksu gibi isimleri saymak mümkündür."

MADENCİYİ TEKMELEYEN YERKEL HATIRLATILDI

Son olarak, 13 Mayıs 2014’te yaşanan ve 301 madencimizin ölümüne neden olan Soma Maden Faciası sonrasında madenci Erdal Kocabıyık’ı tekmeleyen dönemin Başbakanlık Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel’in yüksek bir maaşla Frankfurt Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi olarak atandığını hatırlatan CHP grup başkanvekilleri, bu atamanın tepkiyle karşılandığını belirterek şunları söyledi:

“Liyakat ve görevin gerektirdiği birikim, devlet hafızasının temelidir. Devlette yükselme ve atanma ölçütlerinin bilgiye, deneyime değil, parti, aile, Saray’a yakınlık, hemşehrilik, cemaatler gibi ağlara bağlanması, liyakatin çöküşünü hızlandırmaktadır. Kurumların hafızası ve birikimlerinin geri plana itilerek siyasi kayırmacı atamaların kurumların önüne geçirilmesi, Türkiye’nin çıkarlarına ve yurtdışındaki imajına zarar vermektedir. Bu hataların yarattığı tahribatın ortaya konması ve yurtdışına personel görevlendirilmesine ilişkin usul ve esaslardaki değişikliklerin ülkemizin itibarına etkisinin araştırılması gerekmektedir. TBMM bu konuda devreye girmeli, kurumların saygınlığı ve Türkiye’nin itibarının korunması için öncü bir rol üstlenmelidir." (DUVAR)

Etiketler chp atama önerge