YAZARLAR

CHP’de heyecansız kongreler

Geçen pazar yapılan CHP Kadıköy İlçe Kongresi’ne katılım düşüktü, yeterli heyecan ve coşku da yoktu. İstanbul’daki diğer ilçe kongrelerinin de genelde sönük geçtiği belirtildi. Kimi kadın delegeler, CHP’nin sağa kaydığına, laiklik ilkesini unuttuğuna vurgu yaptılar. Bu gidişle CHP’nin yerel seçimlerde başarı kazanması güç gözüküyor…

Önceki gün (27 Ağustos 2023 Pazar) yapılan CHP Kadıköy İlçe Kongresi, katılım, heyecan ve coşku açısından eski kongrelere göre çok düşük düzeyde kaldı. Sıcağın da etkisiyle salonda yeterli kalabalık yoktu. Kadın delegeler hem söz alma, hem de katılım yönünden daha ağırlıklıydı.

Kadıköy ilçe, CHP’nin önemli ilçelerinden biri. Geçmiş dönemlerde de CHP’nin İstanbul politikasını belirleyen ilçeler arasında yer alıyordu. Şimdi ise bu heyecan yok. Kuşkusuz Mayıs 2023 seçimlerindeki yenilgi, delegasyonu etkilemiş durumda.

Kadın delegelerden Keriman Nalbant, seçimlerde hilenin olduğunu, adil bir seçim yapılmadığını ancak sonuçta seçimi kaybettiklerini söyledi. Keriman Nalbant, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak Mayıs seçimlerini kaybetmemizin tek nedeni adil yapılmaması değildir. Ne yazık ki CHP yönetimi, siyasal İslamcı anlayışı yeterince eleştirmemiştir. Ekonomik sorunların çözümü tam anlamıyla ortaya konmamıştır. Laiklik de yeterince savunulmamıştır. ‘Kul hakkı’, ‘helalleşme’ gibi kavramlar dini referanslıdır. Laiklik ilkesini savunan bir parti olarak değerlerimize aykırı bir söylem tutturulmuştur.”

Kadın delege Nalbant, “Tabii ki tek sorumlu genel başkan değildir. Ancak parti içi demokrasinin tüm kurallarıyla işletilmesi gerekir. Seçimlerde çarşaf liste zorunlu olmalıdır” diye sözlerini tamamladı. Bu sözler, salonda epey alkış aldı.

Yine söz alan bazı delegeler de, mahalle temsilcilerinin bile ilçe yönetimince atandığını, üyelerin dışlandığını, merkezi ele geçirenlerin istediklerini yaptıklarını, belediye başkan adayları için de ön seçim yapılması gerektiğini belirttiler. Bu tür sözler de, delegasyon tarafından alkışlandı.

‘CHP İLKELERİNE SAHİP ÇIKMALI’

CHP’li Prof. Dr. Örsan Kunter Öymen de, yaptığı konuşmada, CHP’nin yüzde 22 ile yüzde 26 oy oranının ötesine geçemediğini belirterek, “Altı Ok’a, ilkelerimize sahip çıkmalıyız. Genel başkan dahil herkes bu ilkelere uymak zorundadır. Yine genel başkan dahil bir değişim gereklidir” diye konuştu. Öymen’in bu sözleri de salondan alkış aldı.

Örsan Öymen, aksi halde yerel seçimlerde büyük bir yenilgi ile karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

Kongreye gençlerin katılımı da son derece düşüktü. Bu konuda görüşlerini sorduğumuz delegeler, gençlere CHP’nin pek çekici gelmediğini ifade ettiler. Bir kısım delege de “Aslında burada da bir tiyatro oynanıyor. Genel merkezde kalıplaşmış, oligarşik bir yapı var. Her şeyi onlar belirliyorlar. Sonuçta önümüzdeki kurultayda yine Kemal Kılıçdaroğlu kazanır” diye görüş belirttiler.

1970’li yıllarda CHP’nin kongrelerine katılan deneyimli bir delege de görüşünü şöyle açıkladı: “O yıllarda CHP il ve ilçe yöneticileri işçi semtlerine gidiyorlardı, fabrikalarla ilişkileri vardı. CHP’li delegelerin önemli bir bölümü işçi temsilcileriydi. Gençlerin katılımı da yoğundu. Şimdi işçinin, emeğin adı anılmıyor. En fazla esnaftan söz ediyorlar.”

Üsküdar Kongresi dışında İstanbul’un diğer ilçelerinde yapılan seçimlerde fazla bir heyecan olmadığına vurgu yapıldı. Konuya ilişkin görüşünü açıklayan deneyimli delege şunları söyledi:

“Üsküdar Belediyesi, bizde, yani CHP’de değil. O nedenle ilçe seçiminde belediyenin bir etkisi yoktu, kongre daha hareketli geçti. Ancak diğer ilçelerde yapılan kongrelerde kimi zaman bir, iki kişi konuşuyor, sonra hemen seçimlere geçiliyor. Eskiden ilçe kongreleri bile iki gün sürerdi. İlk gün müzakere, ikinci gün seçim olurdu. Şimdi tek günde bitiyor.”

Bu arada en fazla eleştirilen konunun başında da, genel merkezin her şeyi belirlediği geliyor, 600 milletvekili, 1.400 belediye başkanının yukarıdan belirlendiğine dikkat çekilerek tepki gösteriliyor.

CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı için iki aday yarıştı. Mevcut başkan Ali Narin, 197 oyla yeniden başkan seçilirken Kadıköy Belediyesi yönetimince desteklenen diğer aday Dinç Çoban ise 192 oyda kaldı.

TİP’E SEMPATİ VAR AMA

CHP’de gereken atılımı göremeyen kimi üyelerde Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) yönelik bir sempatinin olduğu gözüküyor. Sohbet ettiğimiz CHP’li bir kadın mahalle temsilcisi, şunları söyledi:

“Eşim ve iki kızım, Mayıs seçimleri öncesinde TİP’e üye oldular ve oylarını o partiye verdiler. Ben ise CHP’ye sadık kaldım. Ancak TİP de onlarla gerekli bağlantıyı kurmuyor. Şimdi de bizimkiler o durumdan şikayetçi.”

Kendi gözlemim olarak da şunu ifade edeyim: Evet kentlerdeki CHP’lilerde TİP’e doğru bir eğilim var ancak bu parti de üyeleriyle gerekli bağı kuramıyor, üye eğitimi zayıf. Kuşkusuz TİP de henüz kurumsallaşmış bir yapıda değil.

Sonuç olarak CHP’nin bu yapısı, ilkelerini yeterince savunmayışı, üye tabanının seçim yenilgisini henüz atlatamayışı ve umutsuzluk karşısında 2024 yerel seçimlerinde başarılı olma şansı zayıf gözüküyor… 


Atilla Özsever Kimdir?

1967 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirdi. 12 Mart (1971) döneminde piyade üsteğmeni iken siyasi görüşleri nedeniyle ordudan çıkarıldı. 2.5 yıl cezaevinde kaldı. Daha sonra iktisat öğrenimi gördü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı, doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. 1974 – 2002 yılları arasında gazetecilik yaptı. 2003- 2011 yılları arasında da Maltepe Üniversitesi’nde kadrolu öğretim üyeliği görevinde bulundu. 2011 yılından itibaren de çeşitli üniversitelerde çalışma ekonomisi ve medya alanında dışarıdan dersler veriyor. “Tekelci Medyada Örgütsüz Gazeteci” ve “Mesele Teslim Olmamakta” isimli iki kitabı ile çeşitli kitap ve dergilerde yer alan makaleleri bulunuyor.