CHP’de kadınlar konuştu: Kimsenin bizden haberi yok
CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı’nın düzenlediği “Kadın İstihdamı’ etkinliği başladı. Türkiye’nin farklı noktalarından gelen kadınlar kürsüye çıkarak yaşadıkları sorunları anlattı.
Ogün Akkaya
ANKARA - CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı, “Kadın İstihdamı” konulu bir etkinlik düzenleyerek, kadın istihdamını artırmaya yönelik izleyeceği yol haritasını açıkladı. CHP Genel Merkezi’nde yapılan toplantıya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra, CHP MYK Üyeleri, CHP PM üyeleri, CHP milletvekilleri, belediye başkanları, kadın muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin ve odaların temsilcileri katıldı. Etkinlikte ayrıca Millet İttifakı’nın Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcıları da yer aldı.
‘ÇALIŞMAKTAN GOCUNMAYIZ AMA HAKKIMIZI İSTİYORUZ’
Etkinliğin açılış konuşmasını CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı yaptı. Akıllı, “Kadınların 21. yüzyılda hâlâ eşitlik mücadelesi veriyor olması üzüntü verici” dedi. Aylin Nazlıaka açılış konuşmasında kürsüyü farklı şehirlerden gelen kadın emekçilere bıraktı. Kadınlar, kürsüye çıkarak işsizliğin hayatlarını nasıl etkilediğini, kayıt dışı çalışmanın olumsuzluklarını anlattı.
Nevşehir’de patates tarlasında tarım işçisi olarak çalışan Türkan Hanım, “Madencilik yapar gibi patates çıkarıyoruz. Kimsenin bizden haberi yok” dedi. Sigortalarının ve sağlık güvencelerine dikkat çeken tarım işçisi şunları kaydetti:
“Çiftçiydik ama bitti. Elektrik fiyatları yükseldi, mazot fiyatları yükseldi. Şirketleştirildik. Eşlerimizin sigortası varsa kullanabiliyoruz. Bu kadınlar ne yapıyor? Ne içiyor ne yiyor? Kimsenin bizden haberi yok. Biz kadınız. Biz üreteceğiz ki herkes yiyecek. Tonlarca emeğimiz var. Eksi havalarda sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. Hakkımız 120 lira mı? Evi mi geçindireceğiz, çocuklarımıza mı bakacağız? Çalışmaktan gocunmayız ama çalıştığımızın karşılığını almak istiyoruz. Kazalar oluyor, ölenler oluyor. Kimsenin haberi yok. Patates olan her ile gidiyoruz. Canımız bu kadar ucuz.”
‘BU DAVA SİZE ABİMİN VASİYETİ OLARAK GEÇTİ’
Sakarya’da gerçekleşen havai fişek fabrikasındaki kazada kardeşini kaybeden Hatun Tepeçınar da kürsüde konuşma gerçekleştirdi. Ankara’ya geliş amacının adalet taleplerinin duyurulması olduğunu söyleyen Tepeçınar, “Biz bir buçuk yıldan beri adliye koridorlarındayız. Kadınların hukukta, adalette yerleri nedir bilmiyorduk. Avukatlarımız bizlere haklarımızı öğretti. Karar davamızda salonun tamamının yanımızda olmasını istiyoruz. Soma’daki, Ermenek’teki gibi davalara dönüşmesin. Zenginlerin paralarıyla üç gün yatıp hapisten çıkmasına izin vermeyelim. Biz yaşamıyoruz sadece nefes alıyoruz. Patlamada bütün kadınlar mağdur. Kimseden ekmek ya da para istemiyoruz. Sadece istihdam edilmek istiyoruz. Bu dava size abimin vasiyeti olarak geçti” diye konuştu.
‘BASKIYA UĞRAMAYA DEVAM EDEN ARKADAŞLARIMIZI TEMSİLEN BURADAYIM’
Farplas Otomotiv’in işten çıkardığı Zahide Söğüt de kürsüde konuştu. “Direne Direne Kazanacağız”, “Farplas İşçisi Yalnız Değildir” sloganları attı. İşten çıkarılan diğer çalışma arkadaşlarının yaşadığı sorunları anlatan Söğüt, “Biz hakkımızı istiyoruz. Hakkımızı aradığımız için işveren tarafından zulme uğradık. Sendikalaşarak daha güçlü hareket edebileceğimizi fark ettik. 150 arkadaşımıza 20 bin liralık tazminat davası açıldı. Kod 29’dan çıkarıldığımız için işsizlik maaşı alamıyoruz. Ben içeride baskıya uğramaya devam eden 2 bin 500 arkadaşımı temsilen de buradayım. Biz emeğimizin karşılığını alacağız” dedi.
‘ÇOCUĞUMUN HASTALIĞINDAN BAHSEDERKEN İÇİM PARÇALANIYOR’
Otizm, çölyak ve diyabet hastası çocuğunun yaşadığı sorunları anlatmak için kürsüye çıkan Gamze Mutlu ise ekonomik koşullar karşısında çocuğuna gerekli olan ilaçları ve yiyecekleri alamadığını söyledi. Eşinin maaşının yetmediğini belirten Mutlu, "Kömürsüz kaldık. Yakacak kömürümüz bile yok. Çocuğumun hastalığından bahsederken içim parçalanıyor. Elimde bir tane bileziğim vardı. Çocuğum için sakladığım o da çalındı. Yakacak yardım istiyoruz.” diye konuştu.
‘SOSYAL YARDIM VE BAKIM PARALARI YETERSİZ’
Bir başka engelli çocuk annesi Lütfiye Hanım, kürsüye tüm engelli çocukların annelerinin sesi olmak için çıktığını söyledi. Engelli maaşı almadığını ve sosyal bir güvencesi olmadığını söyleyen Lütfiye Hanım, “Kimse bizi küçümsemesin. Çocuklarımızın eğitimi ve daha iyi yerlerde olması için mücadele ediyoruz. Sağlık mezunuyum ama çocuğumun yanında olmak zorundayım. Ev temizliğine gidiyorum. Hamur işleri yapıyorum. Sosyal yardım ve bakım paraları yetersiz geliyor. İlaçların ve gerekli materyallerin giderilmesi için çok az” diye konuştu.