CHP’de kurultay tarihi netleşiyor, taraflar ne diyor?
CHP yönetimine göre beklenen ruhu yakalayamayan “değişimciler” kurultayda istedikleri sonuca ulaşamayacak. Değişimcilerin özellikle büyükşehirlerde hedefledikleri desteği alamadığını söyleyen parti yöneticileri, “İstanbul’da yüzde 60’a 40, ülke genelinde ise ancak yüzde 80’e 20 destek görebilirler” tahmininde bulunuyor.
Cumhuriyet Halk Partisi, “değişim” tartışmaları eşliğinde büyük kurultaya hazırlanıyor. Genel başkanlık yarışı beklenen kurultay “çok demokratik” olacağının altı çizilen tüzük değişikliği açısından da ayrıca önem taşıyor.
Kongre takvimi devam eden CHP’nin bir gündem maddesi de 9 Eylül Kuruluş Yıldönümü. 100’üncü yaşını “Geçmişin Mirasıyla Yeni Yüzyıla” sloganı ile kutlamaya hazırlanan CHP’de 8-10 Eylül tarihlerinde 3 gün süren etkinlikler yapılacak. Son yapılan MYK toplantısının ana gündemi de bu etkinlik programı oldu. Kongre takvimi de etkinliklerin ardından il başkanlığı seçimleri ile devam edecek. Büyük Kurultay için de tarih netleşmeye başladı. 38. Olağan Büyük Kurultay’ın en geç 5 Kasım 2023 tarihinde yapılacağı kaydediliyor. Söz konusu tarihin netleşeceği Parti Meclisi toplantısının da önümüzdeki günlerde yapılabileceği kaydediliyor.
Edinilen bilgiye göre son MYK toplantısına genel başkan adaylığı için adı geçen Grup Başkanı Özgür Özel katılmadı. CHP yöneticileri bunun özel bir nedeni olmadığını söylerken kulislerde adaylığını ilan etmeye hazırlanan Özel’in “Tutum Belgesi”ne mesai harcadığı yorumları yapıldı. Önümüzdeki günlerde söz konusu açıklamayı yapması beklenen Özgür Özel, Halk TV’de katıldığı programda da adaylığın işaretini verdi. Önce Tutum Belgesi’ni açıklayacağını söyleyen Özel, “28’inde (Mayıs) hiç niyetim yoktu. Haziran’ın ortasına geldiğimizde partinin hiçbir şey yokmuş gibi davranmasının seçmene büyük bir haksızlık olduğunu gördüm. Partimizin bir yenilenme, değişim meselesine geçmemesinin seçmeni kaybettiğini gördüm. Partide de ülkede de işlerin iyi gitmediğini gördüm. Orada sorumluluk üstlenebilirim dedim. Yaşadığımız süreç beni adaylığa o günden daha fazla yaklaştırdı. Bu işin sonunda bir adaylık olursa da o özgüvenim, inancım, kararlılığım var” dedi.
'DEĞİŞİMCİLER YÜZDE 20’LERDE' İDDİASI
CHP Grup Başkanı Özel genel başkan adaylığı için yola çıkmaya hazırlanırken CHP yöneticileri ise “değişim çağrısı” yapanların partide beklenen heyecanı yaratmadığı görüşünde. Bunun nedeni olarak yaklaşan yerel seçimi gösteren bir yönetici, “Belediye seçimleri dolayısıyla istekleri olanlar beklemede. Birçok kişi genel tabloyu görüp buna göre pozisyon almak istiyor” diyor. Bir diğer yönetici ise değişim çağrısı yapanların heyecan yaratmamasının Kılıçdaroğlu’na bağlılıkla ilgisi olmadığını belirterek, “Değişim adına çıkanlar bir duygu yakalayamadı, güven oluşturamadı. Tutum belgesi de bir şey yapmaz. Yazmak çizmekle olmaz. O duygu, ruh oluşmadı” değerlendirmesi yapıyor.
CHP yönetimine göre beklenen ruhu yakalayamayan “değişimciler” kurultayda istedikleri sonuca ulaşamayacak. Değişimcilerin özellikle büyükşehirlerde hedefledikleri desteği alamadığını söyleyen parti yöneticileri, “İstanbul’da yüzde 60’a 40, ülke genelinde ise ancak yüzde 80’e 20 destek görebilirler” tahmininde bulunuyor.
'BU MYK’NIN EN ÖNEMLİ GÖREVLERİNDEN BİRİ DEMOKRATİK TÜZÜK OLACAK'
CHP yöneticilerinin değerlendirmelerine göre değişim adına yarışa katılacak adayın şansı yok. Bu tabloda CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun “rahat” olduğu ancak genel başkanın değişim adına “tüzük değişikliği” yapma konusunda “çok samimi” olduğu kaydediliyor. Eylül ayı sonunda bir tüzük değişikliği taslağının kamuoyu ile paylaşılacağını söyleyen parti yöneticileri, “Bu MYK’nın en önemli görevlerinden biri demokratik bir tüzük oluşturmak. Genel başkan bu konuda çok samimi. Kurultayda yeni Parti Meclisi seçilmeden bu değişiklik yapılacağı için sorun yaşanmayacağını, önerilerin büyük ölçüde kabul göreceğini düşünüyoruz” diyor.
Büyük önem atfedilen tüzük değişikliğinin genel başkan, milletvekili, belediye başkanlarına dönem sınırlaması, delege sisteminin değiştirilip ilçe başkanlarının üyelerce seçilmesi, aktif-pasif üye sisteminin getirilmesi, önseçim uygulanma alanının genişletilip yaygınlaştırılması, aday belirleme yönteminin daha da demokratikleşmesi, kurulların işlevinin arttırılması gibi birçok başlık içereceği kaydediliyor.
İSTANBUL, ANKARA’DA TEK ADAY SÜRPRİZ OLMAYABİLİR
İl kongreleri yaklaşırken başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok ilde nasıl bir sonuçla karşılaşılacağı da merak konusu. İstanbul ve Ankara il başkan adaylarının bir hafta on gün içinde netleşeceği kaydediliyor. Her iki kentte de genel başkanın işaret edeceği ismin kazanma şansının yüksek olacağı ifade ediliyor. Birçok isim konuşulsa da İstanbul için Kılıçdaroğlu’nun ABD gezisini organize eden Selçuk Sarıyar’ın, Ankara’da Parti Okulu’nda görev almış Dr. Ümit Erkol’un il başkanlıklarının sürpriz olmayacağı konuşuluyor.
Özellikle yeni isimlerin şansının daha yüksek olacağına işaret eden genel merkez yöneticilerine göre belirlenen isimlerin karşısına aday çıkmama ihtimali de var. “İstanbul, Ankara’da tek liste olursa şaşırmayın” diyen bir yönetici, “İki adayla listeler yarışınca bir taraf tamamen yönetim dışında kalıyor. Ortak yönetim oluşturmak için bir aday üzerinde uzlaşma olabilir. Bunun için temaslar sonuç verebilir” diyor.
CHP’DE AKŞENER SUSKUNLUĞU
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Afyon Kocatepe’de hem Millet İttifakı’nın ortak Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na hem ittifak ortaklarına hem de Cumhurbaşkanı adayı olarak ismi geçen İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarına yönelik eleştirilerinin yankıları da sürüyor. Medya organları ve kamuoyunda tartışılan sözlerle ilgili CHP’de ise tam bir sessizlik hakim. Akşener’le ilgili bir MYK üyesi, “İstediğini konuşabilir bizim cevap vermemiz doğru değil” derken bir diğeri, “Biz Akşener ile ilgili kesinlikle konuşmayacağız” diyor. Ancak bu sözlere Akşener’e de yöneltilen ve Akşener’in de “Günü gelince bakılır” yanıtı verdiği, “Cumhurbaşkanlığı adaylığına layık gördüğünüz kişiyi belediye başkanlığına layık görmeyecek misiniz?” sorusu eşlik ediyor. CHP’li yöneticiler bazı kritik şehirlerde iş birliği imkanının olduğu, bunu erken açıklamalarla baltalamanın doğru olmadığı görüşünde.
Beklenen konuşmanın yankıları: 'Ne olacaksa kısa sürede olacak' 31 Ekim 2024
Yeni çözüm süreci mümkün mü, AK Parti ve DEM'de neler konuşuluyor? 11 Ekim 2024
CHP anketi sonuçlandı: Ayağa kalkmaya beklentinin üzerinde destek 09 Ekim 2024
'İç cephe'nin şifreleri: Bahçeli ve Erdoğan ne yapmak istiyor? 04 Ekim 2024 YAZARIN TÜM YAZILARI