CHP’den teklif: Belediyelerin ‘ticarethane’ statüsü kaldırılsın, akaryakıtta vergi alınmasın

CHP, belediyelerin genel bütçeden aldıkları payların düşük olduğuna dikkat çekerek kanun teklifi hazırladı. Teklifle, belediyelerin gelirlerinin artırılmasına dönük düzenlemeler öngörüldü.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair” kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.

CHP’nin hazırladığı teklifle, belediyelerin genel bütçeden aldıkları payların yüzde 50 oranında artırılması, belediyelere ‘Motorlu Taşıtlar Vergisi’ ve ‘Konaklama Vergisi’nden pay verilmesi, belediyelerin elektrik ile doğalgaz kullanımında KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi öngörüldü.

‘2022 BÜTÇELERİ ŞİMDİDEN YÜZDE 30 ERİDİ’

Kanun teklifine ilişkin açıklama yapan CHP’li Torun, belediyelerin gelirlerinin, genel bütçe vergi gelirlerinden aktarılan paylardan ve öz gelirlerden oluştuğunu belirtti. Belediyelerin, en önemli gelir kaynağı olan genel bütçe paylarının, 2012’den bu yana değişmediğini hatırlatan CHP’li Torun, “Belediyelerin öz gelirleri ise bu iktidar döneminde, yüzde 55’lerden yüzde 40’lara gerilemiştir. Yani yıllar içinde belediyelerin sorumluluk alanları genişlemiş ancak gelirlerinde hiçbir iyileştirme yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.

Hayat pahalılığı, döviz kurlarındaki yükseliş ve temel girdi maliyetlerinde artış yaşandığına dikkat çeken CHP’li Torun, belediyelerin geçen yılın sonunda hazırladığı 2022 bütçelerinin, şu an itibariyle yüzde 30 oranında eridiğini söyledi.

“Belediyelere, ihtiyaç duyduğu geliri sağlamamak, Anayasa’yı ihlal etmek anlamına gelecektir. Bu nedenle; belediyelerin kamu hizmetlerini herhangi bir aksamaya yol açmadan sürdürebilmesi, vatandaşlara; ucuz, etkin ve hızlı hizmet verebilmesi için, mali yapılarının güçlendirilmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir” ifadelerini kullanan CHP’li Torun, Meclis Başkanlığı’na sundukları belediyelere ilişkin “acil önlemler” içeren 8 maddelik kanun teklifinin detaylarını paylaştı.

‘BELEDİYELERİN GENEL BÜTÇEDEN ALDIKLARI PAY ORANI YÜZDE 50 ARTIRILSIN’

CHP’nin kanun teklifinde, yerel yönetimlerin 2012’den bu yana değişmeyen genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları pay oranlarının yüzde 50 artırılması öngörüldü. Belediyelere genel bütçeden ayrılan paylara bazı ÖTV gelirlerinin dahil edilmediğini hatırlatan CHP’li Torun, “Merkezi yönetim bu gelirlerin tamamını kendi bütçesine almaktadır. Bu adaletsizliği ortadan kaldıracak bir düzenlemeyi de kanun teklifimizde öneriyoruz. Belediyelerin, gelir açısından merkezi yönetime mahkûm olmaması için, öz gelirlerinin artırılması şarttır” diye konuştu.

‘BELEDİYELER MOTORLU TAŞITLAR VE KONAKLAMA VERGİSİNDEN PAY ALSIN’

CHP’nin kanun teklifinde belediyelere Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden ve Konaklama Vergisi’nden pay verilmesi önerisi de yer aldı. Konaklama Vergisi’nden belediyelere hiçbir gelir öngörülmediğini belirten Torun, Kanun teklifimizde; Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin yüzde 20’sinin belediyelere ayrılmasını ve Konaklama Vergisi’nin belediyeler tarafından tahsil edilmesini öneriyoruz. Belediyeler düzenli olarak Kalkınma Ajanslarına pay ödüyor. Ancak siyasi iktidarın arka bahçesi haline gelen Kalkınma Ajansları, özellikle muhalefet belediyelerine hiçbir katkı sağlamıyor. Parayı belediyeler ödüyor, sefasını sadece belli kesimler sürüyor. Kanun teklifimizde, belediyelerin Kalkınma Ajanslarına pay ödeme mecburiyetini de ortadan kaldırıyoruz” ifadelerini kaydetti.

‘BELEDİYELERİN KULLANDIĞI ELEKTRİK VE DOĞALGAZA YÜZDE 1 KDV UYGULANSIN’

CHP’nin kanun teklifinde bir diğer dikkat çeken madde son zamanlarda yaşanan akaryakıt ve elektrik zamlarına ilişkin oldu. Elektrik faturasında belediyelerin “ticarethane” statüsünde yer aldığını belirten CHP, belediyelerin kullandığı akaryakıt, elektrik ve doğalgazdan vergi alındığını hatırlattı.

Belediyelerin ucuz hizmet sağlamasının engellenmemesi gerektiğini belirten CHP, belediyelerin kullandığı akaryakıttan KDV-ÖTV alınmamasını, elektrikte “ticarethane” statüsünün kaldırılmasını ve belediyelerin elektrik ile doğalgaz kullanımında KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini talep etti.

‘BELEDİYELERİMİZ ERDOĞAN ENGELİNE TAKILIYOR’

Siyasi iktidarın muhalefet belediyeleri üzerinde baskı kurduğunu, kamu kaynaklarının CHP’li belediyelere kapatıldığını ifade eden CHP’li Torun, “Belediyelerimiz yurt dışından kredi bulduğunda da Erdoğan’ın engeline takılıyor. Şu anda 4 büyükşehir belediyemizin 20 milyar lirayı aşan kredileri, 1 yıldan fazladır, Saray’da imza bekliyor. Çevre Bakanlığı başta olmak üzere tüm Bakanlıkların araç ve nakdi yardımları Cumhur İttifakı belediyelerine aktarılıyor. Yine Türkiye Belediyeler Birliği, bizim belediyelerimizden kesilen paralarla, iktidar belediyelerine destek veriyor. Biz, bunların hepsini tek tek belgeleriyle ortaya çıkararak, milletimizin takdirine sunuyoruz” ifadelerini kaydetti.

Etiketler belediye chp vergi