CHP'li Akdoğan'dan ekonomik krizin çözümü için 'Ekonomik ve Sosyal Konsey' çağrısı

Ekonomik krize ilişkin çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaşan CHP Milletvekili Akdoğan, Ekonomik ve Sosyal Konsey'e yeniden işlerlik kazandırılması çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Türkiye'de sürmekte olan ekonomik kriz için çözüm önerisini kamuoyuyla paylaştı. 

Akdoğan, 2010 Referandumu'nun ardından anayasal bir kurum haline gelen Ekonomik ve Sosyal Konsey'e işlerlik kazandırılmasının ekonomik krizi çözebileceğini savundu. Akdoğan, “Tek adam aklı ekonomiyi batırdı, ortak akılla bu krizden çıkılabilir” ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncelikle Konseyi toplamadığına ve KHK ısrarıyla yasal boşluk oluşturduğuna dikkat çeken Akdoğan, “Ülkemiz ciddi bir ekonomik krizin içinde. 31 Mart Yerel Seçimleri'nden sonra bu krizin derinleşeceğini, yeni göreve gelen Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan seçim öncesinde yaptığı basın toplantısında açıkça dile getirdi. Yetmedi Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta ‘nas’la ilişkilendirdiği düşük faiz sistemini esas alan sözde ‘Türkiye ekonomi modeli'nin ülkeyi sürüklediği ekonomik krizi itiraf etti. Giderek derinleşen ekonomik kriz Türkiye’nin gerçek beka sorunudur. Bu sorunu çözebilmenin de yolu Ekonomik ve Sosyal Konsey’in yeniden işlerlik kazanmasıdır” diye konuştu.

Konseyin 2010 Referandumu'nun ardından anayasal statüye kavuşmasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından toplantıya çağrılmamasının ve Konseyin KHK'ler ile düzenlenmeye çalışılmasının anayasa ihlali olduğunun altını çizen Akdoğan, “Anayasa Mahkemesi verdiği son kararında 703 sayılı KHK’yi iptal ederek bu aykırılığı tescilledi. Tek adama karşı ortak akıl platformu Ekonomik ve Sosyal Konsey ekonomide rayları yerine oturtabilir” dedi.

Akdoğan TBMM Başkanlığına sunduğu Kanun teklifi ile Ekonomik ve Sosyal Konsey’in sosyal ve ekonomik hayatın temsilcileri ile geniş katılımlı bir yapı ile oluşturulmasını önerdi.

Son olarak geniş katılımın sorunların çözümüne dair ortak akıl platformu niteliğinde olacağına dikkat çeken Akdoğan, "İşçi, işveren, esnaf, sanatkar, çiftçi, tacir ve sanayicilerin yanı sıra bir çok meslek grubunun da temsil edileceği Ekonomik ve Sosyal Konsey’de bu ekonomik beka sorununun çözümünde tüm kesimler elini taşın altına koymalıdır. Ekonomiyi istişarelerle her kesimin katılımıyla tartıştığımız bu platformu yeniden hayata geçirelim, işçi memur çalışan işveren işadamı sanayici yeniden bir araya gelsin sorunları çözümleri konuşsun. ekonomi hayatı ve aktörleri de normalleşsin” diyerek sözlerini noktaladı.