CHP’li Akın: Öğrenciler kira zulmü yanı sıra fatura zulmüyle de boğuşuyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın burslara yüzde otuz oranında zam yapılırken, faturalara yüzde yüz zam geldiğine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Fahiş kira ve yurt ücretleri nedeniyle barınma sorunu yaşayan öğrencilerin başlattığı eylemler birçok kentte devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yurtlara yerleşemeyip ev tutan öğrencilerin geçimini sağladığı KYK bursunun yetersizliğini zamlanan fatura fiyatları üzerinden örneklendirdi.

‘ÖĞRENCİNİN ORTALAMA 365 LİRA OLAN FATURA GİDERİ ZAMLARLA 700 LİRAYI AŞIYOR’

Son üç yıl içerisinde aylık elektrik, doğalgaz ve internet faturası fiyatlarının ikiye katlandığına dikkat çeken Akın, öğrencilerin kira yanı sıra fatura zulmüyle boğuştuğunu belirterek şunları kaydetti:
“Kiralık evde barınan milyonlarca üniversite öğrencisinin ortalama 365 lira olan ortalama fatura gideri son üç yılda yapılan zamlarla artık 700 lirayı aşıyor. Burslar her öğrenciye verilmiyor; kredi verilirse de faiziyle geri alınıyor. Buna karşın yurt bulamadığı için evde kalan her öğrenci faturaları da ödemek zorunda bırakılıyor. Asıl sizin gözünüze, dizinize dursun”

‘ÖĞRENCİLER KİRA SORUNU YANI SIRA İKTİDARIN NEDEN OLDUĞU FATURA ZULMÜYLE BOĞUŞUYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Biz göreve başladığımızda üniversite öğrencilerinin bursları 45 liracıktı. Ya elinize dilinize dursun ya. Şu anda bunlar 650 liraya çıktı” sözlerini eleştiren Akın, her öğrenciye verilmeyen bursların ya da geri ödemeli olarak verilen kredilerin, yurt bulamadığı için kiralık ev tutmak zorunda kalan öğrencilerin bir aylık fatura giderlerini bile karşılayamadığına dikkat çekti ve şöyle devam etti:
“İktidarın yurt kontenjan sorununu yıllardır çözmemesi nedeniyle üniversite öğrencileri bu yıl da barınma sorunlarıyla yeni akademik yıla başlamak zorunda kaldı. Üstelik bu yıl artan kira fiyatları nedeniyle öğrenciler daha çok mağdur olurken, ev kiralayabilen öğrenciler bir de fahiş oranda artan faturalarla karşı karşıya kalıyor. Öğrenciler kira zulmünün yanı sıra iktidarın doğrudan neden olduğu fatura zulmüyle de boğuşuyor.”

‘BURSLARA YÜZDE 30, FATURALARA YÜZDE 100 ZAM’

KYK burslarına yapılan zamların yüzde 30, faturalara yapılan zamların ise yüze 100’e ulaştığını hatırlatan Akın, 2018 yılında elektrik faturalarının 8 kez, doğalgaz faturalarının 13 kez, internet faturalarının ise yüzde 110 oranında zamlandığını hatırlattı. ‘Bir ev tutmak zorunda kalan öğrenciler dolayısıyla son üç yılda artan elektrik, doğalgaz ve internet faturalarıyla karşı karşıya kaldı.’ diyen Akın, KYK bursunun tek başına artan faturalara yetmediğini belirterek “Faturalar son üç yılda iktidarın yanlış karar ve politikalarla ikiye katlanırken; buna karşın öğrenci bursları son 3 yılda yalnızca yüzde 30 oranında arttı. Asıl sizin gözünüze, dizinize dursun demek gerekiyor” ifadelerini kullandı. (DUVAR)