CHP'li Alp: 90 yıldır aynı sorunları tartışıyoruz, artık çözmeliyiz

9. Yargı Paketi'nin görüşmeleri esnasında TBMM Adalet Komisyonu'nda söz alan CHP'li Alp, Türkiye'nin kanserleşmiş sorunlarının artık TBMM tarafından çözülmesi gerektiğini savundu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalet Komisyonu üyesi ve CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Adalet Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlanan 9'uncu Yargı Paketi hakkında konuştu.

 

CHP'li Alp, TBMM Zabıt Ceridesi Dergisi'nin 21 Haziran 1934 yılı nüshasını komisyon toplantısına getirdi.

O tarihlerdeki sorunlarla bugünkü sorunlar arasındaki paralelliğe işaret eden Alp, şöyle konuştu: "Bakınız, Türkiye Büyük Millet Meclisi o tarihte toplanıp hangi kanunları müzakere etmiş? Bir, Avukatlık Kanunu'na bazı maddeler tezyiline yani Avukatlık Kanunu'na bazı maddeler eklenmek üzere toplanmış. Aynı celsede, aynı günde 'Soyadı seçme vazifesi ve hakkı, evlilik birliğinin reisi olan kocaya aittir' şeklindeki maddeyi müzakere etmiş ve yine, aynı celsede 'Hâlâ aşiret ve kabile hatıraları yaşayan bazı yerlerden bu hatıraları silmek lazımdır. Aşirete intisabı kabul edilecek olursak şarkta 200'den fazla aşiret vardır, Haydaranlı, Halikanlı, Yusufanlı vesaire; bunların her birinin efradı binlerce kişiden ibarettir. Bunları silmeyecek olursak, bir zaman sonra karşımıza 'Haydaranlı', 'Yusufanlı diye birçok kimseler çıkacaktır. Binaenaleyh bunu birden kaldırmak lazımdır. Bunu kaldırmak millî vahdetin esasları icabıdır' şeklinde ve devam eden, bugün adına 'Kürt sorunu' veya 'demokratikleşme' veya 'Doğu sorunu' veya 'şark sorunu' veya adına siz ne derseniz deyin ama bir soruna işaret eden, bir toplumsal soruna işaret eden sorunu, hepsini aynı celsede müzakere etmiş Türkiye Büyük Millet Meclisi. Ne zaman doksan yıl önce, tam da bugünlerde." 

'90 YILDIR BİR ÜLKE SORUNUNU ÇÖZEMİYORSA BİR PROBLEMİN VARLIĞINI KABUL ETMEK ZORUNDAYIZ'

Bugün de Avukatlık Kanunu, insan hakları düzenlemeleri, soyadı düzenlemesi gibi maddelerin yer aldığı 9'uncu Yargı Paketi'ni değerlendiren CHP'li Alp, "Bir ülke 90 yıl boyunca nasıl olur da aynı sorunları tartışabilir, bir Parlamento nasıl olur da 90 yıl boyunca aynı sorunları konuşabilir. Yani iktidar kanadından bazen itirazlar yükseliyor, hakikat konusunda, buyurun delili de var yani, dergiyi de getirdim. O da torba yasaymış. Sayın vekiller, 90 yıldır bir ülke sorununu çözemiyorsa bir problemin varlığını kabul etmek zorundayız. Bugün vekiller sabahtan beri geç saate müzakere sarktığı için 'Aman tekrara düşmeyelim, tekrara düşmeyelim' diye birbirlerini uyarınca ben bu da önümdeyken gülesim geldi. 90 yıldır kendini tekrar eden sorunları tartışıyoruz" diye konuştu.

'KANSER OLMUŞ SORUNLARA PARLAMENTONUN BİR ÇÖZÜM GETİRMEK ZORUNDA OLDUĞUNU KABUL ETMEK ZORUNDAYIZ'

CHP'li Alp, konuşmasını şu ifadelerle noktaladı: "Gerçekten artık bu ülkenin sorunlarını çözmek zorundayız. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği metinleri aynıyla kabul edip geri göndermenin artık bir metot, hukuki bir yol olmadığını kabul etmek zorundayız. Toplumda çözülmeyi bekleyen kanser olmuş sorunlara artık bu Parlamentonun bir çözüm getirmek zorunda olduğunu kabul etmek zorundayız. Bunun bir Hükûmeti de yok, bir muhalefeti de yok. Bunun bir ülke meselesi olduğunu da kabul etmek zorundayız."