CHP'li Arı: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olmalı

Emekli maaşlarına yapılan zammı eleştiren CHP Milletvekili Cavit Arı, "Maaş 10 bin TL'ye çıkarılmış olsa bile emeklilerin sorunlarını çözmeye yaramayacağını hep birlikte görmekteyiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Antalya Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cavit Arı, AK Parti'nin 15 Ocak'ta TBMM’ye sunduğu ekonomiye ilişkin düzenlemeleri içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine verilen zammı eleştirdi.

'EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞININ ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNDE OLMALIDIR'

Arı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Gerek asgari ücret artışlarında gerekse bu emekli maaş artışlarında yeterli olmadığını hepimiz biliyoruz, öyle ki ilan edilen artışın çalışanın, emeklinin daha cebine girmeden eridiğini hepimiz görüyoruz. Plan ve Bütçe Komisyonunda defalarca konuşulan konuların başında bu en düşük emekli maaşının artırılması konusudur. Geçtiğimiz yıllarda iktidar çok düşük rakamlarla bu tekliflerini getirir, biz de burada mücadele ederiz ve bazen de arttırmak durumunda kalırlardı.

Bizim en düşük emekli maaşıyla ilgili en önemli tezimiz ve mutlaka hayata geçirilmesini istediğimiz, beklediğimiz konu en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olmasıdır; bunu her zaman ifade ettik, ifade etmeye de devam edeceğiz çünkü bugün 7.500 TL olan maaşın iktidar tarafından 10 bin TL olacağı ifade edilmektedir.

Bu orandaki artışında yine emekli maaşlarına gelen artış oranının da çok altında kaldığını zaten biliyoruz ama emekli sayısı itibarıyla baktığımızda çok daha fazla bir kesimi ihtiva eden, en düşük emekli aylığı alan, bugün o da destekle 7.500 alanların şimdi maaşlarının 10 bin TL'ye çıkarılmış olsa bile sorunlarını çözmeye yaramayacak bir ücret olduğunu hep birlikte görmekteyiz."

'10 BİN TL OLMASI YETERLİ DEĞİL'

Cavit Arı konuşmasına devamında, “Artan maliyetler, her şeyin fiyatlarının her gün artması, en başta kiralar olmak üzere benzin, mazot ve gıda fiyatları bugün emeklinin gerçekten can çekişir hâlde olduğunun açık göstergeleridir. Bu anlamda da en düşük emekli aylığının 10 bin TL olması yeterli değildir. Emeklinin bununla bırakın 2024 emeklilik yıl dönümünü bu şekilde yaşamasını, hayatını bu koşullarda idame etmesi çok zor olan bir dönemi yaşadığımızı söylemek istiyorum. En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesinde olması ve her yıl geldiğinde de 'Ne oranında arttırılsın?', 'Kaç para olsun?' polemiklerinden çıkarılması ve bir standarda bağlanması gerekir. Her dönem 'Kaça çıkacak?', 'Kaç para olacak?' söylemleri de bir kenara bırakılmış olur” ifadelerini kullandı.