CHP’li Arpacı: Doktorları kaçırdığınız gibi yatırımcıyı da kaçırmayın

Meclis genel Kurulu’nda konuşan CHP Milletvekili Şeref Arpacı iktidarın ekonomi adımlarını eleştirdi, sanayi alanında yaşanan sorunları anlattı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Genel Kurulu’nda sanayicilerin yaşadığı sorunları gündeme getirdi. AK Parti iktidarının ekonomi yönetimini eleştiren Arpacı, “Gelin bu ülkeden doktorları, mühendisleri, yazılımcıları kaçırdığınız gibi Türk yatırımcısını da kaçırmayın ve bu yanlışlardan bir an önce dönün” dedi.

‘DENİZLİ SANAYİCİSİNE YALAN SÖYLENDİ’

Denizli’nin ihracat kenti olduğunu, başta tekstil olmak üzere mermer, metal ve makine sanayisi alanında Türkiye’nin “can suyu” olduğunu ifade eden CHP’li Arpacı, “Fakat 2021 Ağustos ayından itibaren hayata geçirilen 'Nas politikaları' ile 'keyfim ekonomisi' ile ne yazık ki ihracat rekorları kıran, tek derdi üretimi arttırmak ile yatırım olan Denizli’de rüzgâr tersine dönmüştür” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üretim, ihracat, yatırım ve istihdamı arttırmak için çıkılan bu yolda Denizli sanayicisine yalan söylenerek, sadece ve sadece enflasyonu artırarak seçim finanse edilmiştir. 2022 yılının ilk çeyreğinden itibaren üretim ve ihracat rakamları düşmekte, bırakın yatırım yapmayı, yatırımı düşünen bile kalmamış ve ne yazık ki işsizlik artmıştır."

‘TÜRKİYE FAİZ, DÖVİZ, ENFLASYON SARMALINA SOKULDU’

Türkiye’nin “faiz sebep enflasyon sonuçtur” söylemiyle “faiz, döviz ve enflasyon sarmalına” sokulduğunu ifade eden CHP’li Arpacı’nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

DOKTORLARI MÜHENDİSLERİ, YAZILIMCILARI KAÇIRDIĞINIZ GİBİ: Bugün liralaşma adıyla uyguladığınız politikalar yüzünden sanayici ihracat yapabilmek adına gerek duyduğu hammaddeyi ithal etmek için 100 bin dolar bozduğunda ancak 93 bin dolar geri alabiliyor. Bankaların Merkez Bankası’nın talimatıyla uyguladığı alış satış kurları arasındaki makastan kaynaklanan zararı kaldıramayan özellikle demir çelik ve bakır işleyen sektörlerdeki firmalarımız çareyi vergi uygulaması olmayan ülkelere şirketlerini taşımakta arıyorlar. Gelin bu ülkeden doktorları, mühendisleri, yazılımcıları kaçırdığınız gibi Türk yatırımcısını da kaçırmayın ve bu yanlışlardan bir an önce dönün.
SONU SERMAYE KONTROLÜNE GİDECEK PARA POLİTİKALARINDAN VAZGEÇELİM: Buradan ekonomi yönetimine sesleniyorum. Ekonomi güven yönetimidir, bu anlayışla rasyonel politikalara dönemezsiniz. Türkiye’nin içine düştüğü bu sarmaldan çıkış yolu ekonominin bilim olduğunu kabul etmekten geçer, Türkiye’yi çağdaş hukuk anlayışı ile yönetmekten geçer, ülkeyi yatırım yapılabilir ülke sınıfına sokacak yapısal reformları yapmaktan geçer. Gelin keyfi politikaları bırakıp yargı bağımsızlığını sağlayın, mazbatasını aldığı halde hala hapiste olan milletvekili Can Atalay’ı serbest bırakın, gelin İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönelim. Sonu sermaye kontrolüne gidecek para politikalarından vazgeçelim. Uluslararası serbest piyasa ekonomisine geçelim. İhtiyaç duyduğumuz dış kaynakların Türkiye’nin en güzide şirketlerini satarak değil reform yaparak ülkemize gelmesini sağlayalım.