CHP’li Ateş: Enflasyonla ülke sanayisi batırılarak mücadele edilmez
CHP Bolu Milletvekil Türker Ateş, "Enflasyonla ülke sanayisini batırarak mücadele edemezsiniz. Yüksek faiz nedeniyle iflas eden şirket sayıları hızlandı. Büyük bir işsizlik dalgası kapıda" dedi.
DUVAR - CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, ekonomi yönetimi tarafından uygulanan yüksek faiz politikalarının yaratacağı stagflasyon tehlikesine dikkat çekti. Hemen her gün Anadolu’nun çeşitli sanayi kentlerinden iflas ve konkordato haberleri geldiğine dikkat çeken Ateş, “Enflasyonla ülke sanayisini batırarak mücadele edemezsiniz. Yüksek faiz nedeniyle iflas eden şirket sayıları hızlandı. Büyük bir işsizlik dalgası kapıda. Ekonomik durgunluk ve yüksek fiyat artışlarını eşanlı yaşayacağımız stagflasyon dönemine giriyoruz” dedi.
Ateş, “En önemli dış pazarımız Avrupa ekonomisinde yaşanan sıkıntılara ek olarak, iktidarın iç pazarı küçültmeye yönelik hamleleri de üretimi imkânsız hale getiriyor. Krediye erişimde yaşanan sorunlar nedeniyle şirketler, ayakta kalmakta zorlanıyor. Yüksek faiz politikası ülkedeki üretimi baltalıyor” diye konuştu.
Ekonomide yaşanan durgunlaşmanın enflasyona çok sınırlı etkisi olduğunu ifade eden Ateş, şöyle konuştu:
"Son dönemdeki ekonomik gelişmeler ve uygulanan yüksek faiz politikaları, imalat sektöründe ciddi tahribat yaratıyor. Yüzde 50'ye varan faiz oranları, zaten zor durumda olan sanayi kuruluşlarını iflasın eşiğine getiriyor ve işsizlik oranlarını tehlikeli seviyelere çıkarıyor. İmalat sanayiinin nefesi tükenmek üzere. Küresel ekonomik daralma, özellikle dış pazarlara yönelik üretim yapan işletmelerimizi zor durumda bırakıyor. İhracatta yaşanan azalmalar, gelirlerin düşmesine ve üretim kapasitesinin atıl kalmasına yol açıyor. Bu durum, ihracata dayalı üretim yapan firmalarımızın sürdürülebilirliğini tehlikeye sokuyor. Öte yandan, iç piyasada uygulanan kısıtlayıcı politikalar ve yüksek faiz oranları, işletmelerin finansmana erişimini kısıtlıyor. Yüksek maliyetler, yatırım yapmayı ve büyümeyi imkansız hale getiriyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler), bu süreçten en olumsuz etkilenen kesim olarak öne çıkıyor."ması için acil ve etkili çözümler gerekmektedir. Yüksek faiz oranlarının düşürülmesi, işletmelerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması ve iç piyasadaki kısıtlayıcı politikaların gözden geçirilmesi, atılması gereken ilk adımlar arasında yer almalıdır. İmalat sektörünün desteklenmesi, ekonomik büyümenin ve istihdamın artması için kritik bir rol oynayacaktır.”