CHP'li Aydoğan cezaevlerini Meclis gündemine taşıdı
CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, cezaevlerindeki korona virüsü vakalarını Meclis gündemine getirdi: Sağlığa erişim her yurttaşa sağlanmalı.
DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, hapishanelerdeki korona virüsü vakalarını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e sordu. Bakırköy Cezaevi'nde bir koğuşun yaklaşık tamamının korona virüsüne yakalandığı, Silivri Cezaevi'nde ise mahkumlara test yapılıp sonucunun bildirilmesini Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e soran Aydoğan, "Cezaevlerinde salgına kaç kişi yakalandı, kaç kişi öldü" sorularına yanıt istedi.
'CEZAEVLERİ TIKLIM TIKLIM'
Gazete Duvar'ın gündeme getirdiği 'Test yok, korona yok' ama koğuşun tamamı hasta' haberini 3 ayrı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıyan Aydoğan şöyle konuştu: “Tutuklu ve mahkumların koğuşları ülkenin birçok ceza ve tutukevinde olduğu gibi Bakırköy ve Silivri’de de kapasitelerinin üzerinde bir doluluğa sahip. Salgın hastalık böyle bir kalabalığı affetmez. Bu olmasın diye İnfaz Yasası’nda değişiklik yapıldığında, Meclis kürsüsünden adil davranılması gerektiğini ifade etmiştik. Fakat İnfaz Yasası’nda yapılan değişiklikle binlerce kişi tahliye edildi, sadece siyasî tutuklular bu kapsamda hiçbir haktan yararlanamadı.
Hâlâ ceza ve tutukevleri tıklım tıklım. İnsanlar hastalanıyor, diğer yandan test yapılmadığını ifade ediyorlar. Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumları’nda Covid-19 testi yaptıran tutuklu ve mahkumlara da test sonuçları verilmemiş. Bunların gerekçelerini Sayın Bakan Gül’e sordum. Ayrıca korona virüsü salgınının başladığı tarihten beri, ceza ve tutukevlerinde kaç mahpusun hastalığa yakalandığı, kaçının virüsten öldüğü açıklanmadı. Bu soruları daha önce de bakanlığa sormuştuk, fakat hâlâ yanıt alamadık.”
'SAĞLIĞA ERİŞİM, HER YURTTAŞA EŞİT SAĞLANMALIDIR'
Aydoğan, ceza ve tutukevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüleri de kapsayacak şekilde sağlık hakkının, 1955 tarihli “BM Mahpuslara Uygulanacak Asgari Standartlar”, 1982 tarihli “BM Tıbbi Etik İlkeler”, 1988 tarihli “BM Herhangi Biçimde Alıkonulan veya Hapsedilen Kişilerin Korunması için İlkeler Manzumesi” gibi sözleşmelerle koruma altına alındığını hatırlattı.
Aydoğan, “Sağlığa erişim her bir yurttaş için eşit biçimde sağlanmalıdır. Tutuklu ve mahkumların sağlık haklarının korunması öncelikle devletin görevidir. Yaşam ve sağlık hakkı evrensel haklardır. Bu bağlamda Adalet Bakanlığı’ndan daha ciddi bir özen gösterilmesini bekliyoruz. Covid-19 önemleri kapsamında ceza ve tutukevleri teftiş edilmeli. Kaç hasta var, bunların kaçı ağır? Kaçı hayatını kaybetti, tedavileri nerede yapılıyor? Mahpus kapasitesi ve yatak kapasitesi arasında ifade edilen uçurumlar doğru mu? Bunlara yanıt istiyoruz fakat daha önemlisi bu sorunların çözümlenmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
AYDOĞAN'IN SORULARI
Aydoğan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e şu soruları sordu:
-Ülke genelinde cezaevlerinde mahkûmların kaçına Covid-19 testi yapılmıştır? Bu test ne kadar sıklıkla yapılmaktadır? Her bir cezaevi için; test uygulanan ve Covid-19 pozitif olan mahkûm sayısı kaçtır?
- Covid-19 pozitif olan mahkûmların tedavisi nasıl gerçekleştirilmektedir? Diğer mahkûmlara bulaşın önlenmesi adına nasıl bir yöntem izlenmektedir?
- Tutuklu ve infazını bitirmeyen hükümlüler, yatarını bitirdiği halde denetimli serbestlikten yararlandırılmayan, kanunî bir hakkı olmasına ve hiçbir disiplin soruşturması geçirmemesine rağmen idarî gözlem kurulu kararıyla denetimli serbestlik hakkından yararlandırılmayan hükümlüler olduğu doğru mudur? Bu durumda olan mahkûm sayısı kaçtır? Bu mahkûmlar için bir düzenleme yapılması gündeminizde midir?
- 4 kişilik koğuşlarda 32 hükümlü ve tutuklunun kaldığı iddia edilmektedir. Ayrıca 7 kişilik koğuşlarda 40-45 kişinin kaldığı cezaevleri olduğu ileri sürülmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Cezaevinin idari denetimlerinde kapasite sorunu tespit edilmiş midir, edilmişse neden giderilmemiştir? Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlü sayısı ile yatak sayısı kaçtır?
- Pandemi süresince cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerden kaç kişi Covid-19’a yakalanmış, kaçı iyileşmiş kaçı vefat etmiştir?
- Avukatların kurumla yaptığı görüşmede kendilerine vaka olmadığı bilgisi verilmektedir. Ancak “Test yapıldı mı?” diye sorulduğunda ise “Hayır” cevabı verilmiştir. Bu şikâyetlere rağmen test yapılmadan Covid-19 vakası olmadığı nasıl tespit edilmiştir?
- Korona virüsü haberlerinin geldiği başka bir cezaevi ise Silivri Cezaevi’dir. Buradan ailelerine ulaşan mahpuslar, korona testi yaptırdıklarını ancak testin sonuçlarının kendilerine iletilmediğini aktarmıştır. Test sonucunun mahkumlarla paylaşılmamasının gerekçesi nedir? Yapılan testler sonucu kaç mahkûm Covid-19 pozitif çıkmıştır?
- Silivri Ceza İnfaz Kurumu’nda hasta tutuklu ve hükümlüler, cezaevi yönetimine şikâyetlerini bildirdikten ne kadar süre sonra doktor muayenesine çıkarılmaktadır?
- Silivri Ceza İnfaz Kurumu’nda kaç tane görevli sağlık personeli bulunmaktadır? Bu personelin niteliği nedir? (HABER MERKEZİ)