CHP’li Aydoğan Meclis’i güvenli gıdaya erişim için göreve çağırdı

CHP’li Turan Aydoğan güvenli gıdaya erişimde yaşanan sorunların tespiti, bu sorunların ortadan kaldırılması için sağlam bir altyapı çalışması adına Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluşunu kutlamak amacıyla düzenlenen 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla Meclis’e çağrı yaptı.

Evrensel bir hak olan beslenme hakkının sağlanması ve toplum sağlığının korunması gerekliliğine vurgu yapan Aydoğan yaptığı açıklamada, “Beslenme, insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından ve sağlıklı bir yaşam sürecinin de en temel kriterlerinden biridir. Sağlıklı bir yaşam sürecinin ilk adımı sağlıklı beslenme ile başlar ve sağlıklı beslenmenin en önemli esaslarından biri gıda güvenliğidir. Güvenli ve yeterli gıdaya ulaşım evrensel bir insan hakkıdır” dedi.

‘COVID-19’UN ÖĞRETTİĞİ DERSLER OLMALI’

Beslenme hakkının sağlanması için TBMM çatısı altında yasal düzenlemelerle desteklenecek araştırma komisyonu kurulmasını öneren Aydoğan konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Gıda kaynaklı hastalıkların ciddi bir iş gücü ve maddi kayba yol açtığı ve bu 400 bin ölümün tamamıyla önlenebilir olduğu bildiriliyor. Bugün dünyanın mücadele ettiği Covid-19 virüsünün bizlere öğrettiği bazı dersler olmalı. Dünyada bugün yaklaşık 800 milyon insan aç ve bu sayı Covid pandemisi nedeniyle daha da artacak gibi duruyor. Covid öncesi dönem ve sonrasında aç kalan insanların sayısındaki artış araştırılmalı. Önemler alınmazsa bu iş daha da kötüye gidecek.”

‘YILDA 19 MİLYON TON GIDA ÇÖP OLUYOR’

Adaletsiz gıda paylaşımı, ülkeler ve gıda üretimi – tüketimi, yeterli ve dengeli beslenmenin önemi gibi konularda toplumun bilinçlendirilmesi, tarım ve üretim süreçlerinin devlet tarafından desteklenip aynı zamanda denetlenmesi gerektiğinin altını çizen Aydoğan’ın açıklamasından öne çıkan ifadeler şu şekilde sıralandı:

TOPLUM DAHA FAZLA BİLİNÇLENDİRİLMELİ: Özellikle büyük önem arz eden açlık ve gıda kaybı ve israfı konularına dikkat çekmek gerek. Toplum daha fazla bilinçlendirilmeli. Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması ve üreticilerin üretime devam etmesi gerekiyor. FAO’nun stratejik planlarına göre dünya nüfus artışı göz önüne alındığında mevcut tarımsal üretimin yüzde 70’e yakın artırılması gerekliliği ortaya çıkmış durumda. Yakın zamanda Tarım Bakanı’nın yaptığı açıklamada ülkemizde her yıl nerdeyse 19 milyon ton gıda kayıp- israf oluyor. ‘Tarladan çatala’ şeklinde ifade edilen tüm süreçte yaşanan kayıp ve israfın geldiği nokta çok üzücü.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ GEREKİYOR: Dünyada açlık sorununun giderek derinleşmesinin ve bu konudaki endişelerin artmasının önemli iki nedeni var; küresel iklim değişikliğine bağlı artan kuraklık ve bölgesel anlaşmazlıklardan doğan çatışmalar. Bu bağlamda uluslararası işbirlikleri yapmak gerek. Tüm meselelerde olduğu gibi bu sorunun çözümü de birçok farklı başlıkta çalışmalar gerektiriyor. Türkiye’de insanların güvenilir gıdaya erişim konusunda sorun yaşamasının önemli sebeplerinden biri çatışma sorunu. Bir ülke sınır komşuları ile sağlıklı ilişkiler gerçekleştiremiyorsa bu o ülkenin yalnızca dış ilişkiler bağlamında sorunu olmakla kalmıyor, toplumun gıdaya erişimine kadar giden birçok sorunu da beraberinde getiriyor. (DUVAR)