CHP'li Bağcıoğlu: TUSAŞ ve TEİ'de çalışan 60 yaşın üzerindeki personel istekleri dışında emekli edildi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, TUSAŞ ve TEİ'de çalışan 60 yaşın üzerindeki personelin istekleri dışında emekli edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Millî Savunma Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Bağcıoğlu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) ve TUSAŞ motor sanayi (TEİ) başta olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı (TSKGV) şirketlerinde çalışan 60 yaşın üzerindeki personelin istekleri dışında emekli edildiğini söyledi.

Bağcıoğlu, basın toplantısında şunları söyledi:

"Buradaki temel meseleler hem çalışanların hak gaspları hem de kamu şirketlerinin önemli ve kabiliyetli işgücü kayıplarıdır. Bu çalışanlar sertifikaları ve tecrübeleriyle oldukça kritik personeldir.

Bu sınıftaki çalışanların kaybının yaratacağı boşluk daha fazla personelle doldurulamayacak kadar büyüktür. Üstelik bu çalışanlar F16 projelerinde yetenek ve tecrübe kazandıkları için Milli Muharip Uçak (MMU) KAAN’ın üretimi mümkün olabilmiştir ve şimdi bu tecrübe olmadan ülkemizin en stratejik askeri ve endüstri projesi sürdürülmek zorunda kalınacaktır.

Emekli edilen çalışanların bilgileri ise belli sanayici gruplarına iletilmektedir. Bu özel şirketlerin emekli edilen personelleri istihdam etmesi ve TSKGV şirketlerine alt yüklenici olma kabiliyetine sahip olmalarını hedeflemektedir.

Normal şartlar altında bu yaklaşım olumludur, hatta emekli çalışanların kendi girişimlerini kurmaları da değerlendirilmesi gereken ayrı bir husustur. Ancak özel firmaların siyasi ilişkiler çerçevesinde seçildiklerine yönelik iddialar gündemdedir. İddialar doğruysa kamu şirketlerinin elindeki yetenek havuzu gerekli siyasi bağlantılara sahip sermayedarların kullanımına açılmaktadır. 

2023 yılı uzun süredir devam eden bir usul olduğu üzere, emekli askerlerin özellikle devlete ait savunma sanayi şirketlerinde pek rağbet görmediği bir yıl olarak hatırlanacaktır. Bunca yıllık tecrübe ve bilgi birikimi sadece asker kökenli oldukları için göz ardı edilmektedir."