CHP’li Başevirgen: Yapılacak tüm hataların bedelini hayvanlar canıyla ödeyecek

CHP'li Bekir Başevirgen, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklikle ilgili "Bir hayvanın saldırgan olduğuyla ilgili denetim nasıl yapılacak? Yapılacak hatanın bedelini hayvanlar canıyla ödeyecek" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, komisyonda görüşmeleri devam eden Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine konuştu.

Kanun teklifinden 'ötanazi' kelimesinin çıkarılmasını değerlendiren Başevirgen, “Günlerdir ısrarla muhalefet ettiğimiz ve sakıncalarını anlatmaya çalıştığımız ötanazi maddesi tekliften çıkarıldı. Yeni durumda Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9 Maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanacak. Buna göre hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilecek” dedi.

'CİDDİ HATALARA YOL AÇACAK'

Belediyelerde veteriner işleri müdürlüklerinin olmadığına dikkat çeken Başevirgen, “Öncelikle belediyelerin bünyesinde bu kriterlerin sağlanıp sağlanmadığını denetleyecek veteriner işleri müdürlükleri yok. Dolayısıyla bu konuda bir netlik yok. Konunun uzmanı olmayan insanların, hayvanların ‘kamu güvenliği açısından tehlike oluşturması’ durumuna karar verecek mercide olması ciddi hatalara yol açacaktır. Bu durum hayvanların katlini de beraberinde getirebilir. Bu büyük bir risktir” ifadelerini kullandı.

Ötanazi gibi uygulamaların denetlenmesindeki yetersizlikleri de gündeme getiren Başevirgen, “Veteriner hekimler bile tanımlamasını yapamazken, bilimsel olarak bir hayvanın saldırgan olup olmadığı neye göre belirlenecek? ‘Kuduz şüpheli saldırgan’ ve ‘anatomik yapısı bozulmuş’ gibi tümü itlafa gerekçe olabilecek muğlak ifadeler yer alıyor. Bu tanımlamalar çok geniş. Örneğin, bir hayvanın saldırgan olduğuyla ilgili denetim nasıl yapılacak? Ötanazi kararını verirken yetkili kurulun o kararı doğru verip vermediğini nasıl denetlenecek? Yani yapılacak tüm hataların bedelini hayvanlar canıyla ödeyecek” diye konuştu.

'KANUN TEKLİFİNİ GERİ ÇEKİN'

Kanun teklifinde çelişkili ifadelerin yer aldığını belirten Başevirgen, iktidara kanun teklifini geri çekme çağrısında bulundu. Başevirgen, “Ötanazi maddesinin geri çekildiği gibi, her maddesi çelişkili ve muğlak ifadelerle dolu bu kanun teklifi tümüyle geri çekilmelidir. Yapılması gereken, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununu eksiksiz uygulamak ve Meclis Araştırma Komisyonu raporundaki çözüm yollarını benimsemektir” dedi.