CHP’li Becan: Şatafattan vazgeçmeyenler tasarrufu halka dayatıyor
CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında konuştu.
DUVAR - CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, TBMM Genel Kurulu’nda yasalaşan 156 sıra sayılı, tasarruf tedbirlerine ilişkin Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında açıklamalarda bulundu.
Teklifin, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporunu verdiği 10. teklif olduğunu belirten Becan, bugüne kadar uluslararası antlaşmalar dışında TBMM’de, 28.dönemde oylanan 489 maddenin, 251’nin, yarısından fazlasının, bu komisyondan geçtiğini söyledi.
Becan, ayrıca 49 uluslararası antlaşmanın onaylanmasına dair tekliflerin dışında yasalaşan 19 teklifin de 12’sinin torba oluşunu, yasama niteliğini düşürdüğü gibi çıkan yasaların da anlaşılırlığını ve öngörülebilirliğini ortadan kaldırdığını belirtti. Becan şöyle devam etti:
“28.döneminin geçen bir yıllık çalışmasında, gelen tekliflerin hiçbirinin etki analizleri yapılmadan, Anayasaya uygunlukları incelenmeden ve tali komisyon raporları alınmadan görüşülmesi sonucu kamu yararını sağlaması bir yana, yeni toplumsal sorunları yaratma riskini beraberinde getiriyor. Ayrıca Mecliste 19 ihtisas komisyonu bulunuyor, onların uzmanlıklarından yararlanılmadan çoğu teklif Plan ve Bütçe Komisyona havale edilerek, komisyonların dengeli çalışmasına da isteyerek engel olunuyor."
Milli Savunma Komisyonu üyesi Tahsin Becan, tasarruf tedbirleriyle ilgili yasalaşan teklifin hem adının dahi konulmadan sunulmasını hem de 29 maddeyle 18 kanunda değişiklik yapılması hakkında şunları aktardı:
“Teklifte 18 kanunda değişikliğe gidilmesi, kamu kaynaklarının doğru ve yerinde harcanacağı için bu denli kapsamlı olduğu zannedilmemelidir. Örneğin teklifin görüşmelerinde yaşandığı üzere, iktidar, çoklu maaş alan bürokratların şatafatlı hayatlarına dokunmuyor ama geçinemeyen işçinin beklediği zammı enflasyon gerekçesiyle reddediyor. Komisyonun CHP’li üyelerinin bu konuda verdikleri önergeler kabul edilmiyor. Nitekim teklifin 29 uncu maddesiyle, tasarruf adına kamu çalışanları için görevleri haricinde yönetim kurulu ve benzeri organlarda görev alanlara, sadece bir görev için bundan sonra ödeme yapılarak söz konusu ödemenin üst sınırını da asgari ücretin yaklaşık altı katı olan 98 bin TL olarak belirliyor. Teklifin bu maddesiyle getirilen kısıtlamanın, Genel Kurul’daki görüşmeleri sırasında muhalefetin tüm çoklu maaş alanları da kapsayacak şekilde verdiği önerge kısmen de kabul edilmesine karşın ikinci maaşın üst sınırının en azından asgari ücretle sınırlandırma önergesi ise reddedilmiştir. Ayrıca kapsamına TMSF’ye bağlı kuruluşlara kayyum olarak atananlar dâhil edilmemiştir.”
Becan, bugün, neredeyse her ilin yatırım programına alınan projelerinin tasarruf tedbirleri gerekçesiyle ertelendiğini dikkat çekerek, “Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, Yalova, 2023’de yüzde 86,5 olan genel bütçe vergi gelirleri tahakkuk tahsilat oranıyla Türkiye’de her yıl bu konuda üst sıralarda yer almıştır. Buna karşın ne çevre yolu, ne tarımsal sulama, ne de enerji alanındaki bitmesini beklediği planlanmış projelerin yıllardır zaten hayata geçmemesi yalnız Yalova’nın değil birçok ilimizin benzer konularda ortak sorunudur” dedi.