CHP'li Bozoğlu: HES'ler kuraklık getirdi, projeler çöp oldu

CHP PM Üyesi Baran Bozoğlu, Doğu Karadeniz'de yaşanan çevre sorunlarını değerlendirdi. Bozoğlu, Trabzon'da plansız yapılan HES'lerin çöp olduğunu ve bölgede kuraklık yarattığını dile getirdi.

Rize'deki Gürgen Deresi üzerinde bulunan HES'ler sebebiyle yılın belli bölümlerinde susuz kalıyor.
Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Baran Bozoğlu, partisinin gerçekleştirdiği ön seçimlere katılmak üzere geldiği Trabzon'da bölgede yaşanan çevre sorunlarını değerlendirdi.

AK Parti döneminde çevre problemlerinin arttığını ve her alanın kar amacıyla metalaştırılmaya çalışıldığını kaydeden Bozoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin de plansız, denetimsiz hidroelektrik santralleri (HES) ve madenlerle bu durumdan en çok etkilenen yerlerden biri olduğunu dile getirdi.

CHP olarak ülkenin kalkınması, istihdamın artması, emekçilerin, yoksulların daha iyi koşullarda yaşaması için çalıştıklarını ve refahı tabana, halka yayan bir anlayışla enerji ve madencilik alanına baktıklarını belirten Bozoğlu, "Her alandaki her madeni bir an önce çıkartalım yaklaşımı bizi bir felakete sürüklüyor. Temiz hava olmadığı zaman, temiz suya erişemediğimiz zaman, sağlıklı besinlere ulaşamadığımız zaman ortaya çıkan madenlerin de enerjinin de bir faydası olmaz. Bizim bakış açımız insanca yaşamı, doğayla barışık yaşamı, doğal güzellikleri koruyarak bir kalkınma politikası oluşturmaktır" dedi.

CHP PM Üyesi Baran Bozoğlu

'HES'LER ÇÖP OLMAYA BAŞLADI'

Türkiye'nin başta Doğu Karadeniz olmak üzere önemli biyolojik çeşitliğe sahip bir bölge olduğunu kaydeden Bozoğlu, ülkenin bu zenginliğinin tarımın ve turizmin de güçlü olmasının güvencesi olduğunu ve bu çeşitliliğe zarar verildiği anda halkın temel yaşam koşullarında sıkıntı oluşmaya başladığını dile getirdi.

Doğu Karadeniz başta olmak üzere HES'lerin Türkiye genelinde büyük bir yıkıma sebep olduğunu belirten Bozoğlu, "Ne kadar enerji üreteceği bile yeterince hesaplanmamış, sorgusuz sualsiz bir derenin üzerine 7-8 tane mikro HES'ler yapıldığını gördük. Bu plansızlık iklim krizini gözetmeden yapıldı. Fizibilitesi yapılmayan projelerle bölgede kuraklıklar yaşanmaya başladı. Doğayı riske atan bu yatırımlar da çöp olmaya başladı. Bu plansızlık hem doğaya zarar veriyor hem de bizim yenilenebilir enerji kaynaklarına ulaşmamızı engelliyor" diye konuştu.

'ŞEHİR MERKEZLERİNİ İÇİNE ALAN MADEN RUHSATLARI VERİLİYOR'

Türkiye'nin birçok bölgesinde doğal yıkımlara sebep olan maden faaliyetlerinin son dönemlerde Karadeniz Bölgesi'nde de bilim, teknik ve sürdürülebilirlik ilkelerinden uzak bir anlayışla yapılmaya çalışıldığını vurgulayan Bozoğlu, "AK Parti hükümetinin başta ormanlarda yaptığı tahribatlar olmak üzere uygulamalarına, vahşi madencilik anlayışı nedeniyle ciddi bir güvensizlik var. Bu endişeyi gidermesi gereken yer de başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlardır. Ruhsat alanları da büyük bir sorun oluşturuyor. Şehir merkezini içine alan ruhsat alanları veriliyor. Çok geniş alanlarda ruhsat alanları verilmesi plansızlığın bir göstergesi" sözlerini kullandı.

Kamu kurumlarının liyakatli personeller tarafından yönetilmediğine de dikkat çeken Bozoğlu, kontrol ve denetim mekanizmasının sağlanmadığını ve kararların 'Saray'dan gelen talimatları uygulayan bir anlayışla verildiğini ifade etti.

'DENETİM VE KONTROL YOK, SARAY TALİMATI VAR'

Birleşmiş Milletler'in bilinmez koşullara karşı doğayı ve toplumu korumak için maden gibi projeler için 'ihtiyatlılık' ilkesi koyduğu bilgisini de veren Bozoğlu, şunları kaydetti:

"Toplumun endişelerine karşı şeffaf, katılımcı bir anlayışla gerekli kararların alınması, 'ben yaptım oldu' anlayışının terkedilmesi gerekir. Ülkemizde yatırımlar mahkemelerde kavga malzemesi haline getiriliyor Bunu yapan da şeffaf, katılımcı bakış açısına sahip olmayan siyasi irade ve onun yansıması olan siyasi iradedir.

Doğu Karadeniz gibi doğal güzellikleri ön planda olan bir bölgede doğayı koruyan istihdam ve yatırım alanlarına yönelinmelidir. Burada da ön plana çıkan doğa turizmidir. Doğayla barışık turizm yaklaşımları yaşam alanlarını korunmasını sağlayıp kalkınma ihtiyacını karşılayabilir ve yoksulluk problemini çözer."

Bozoğlu, Trabzon'da Düzköy ve Maçka ilçelerinde gerçekleşen önseçimlere katıldı.

'CHP TRABZON'DA KAZANACAK ADAYLARLA YARIŞACAK'

CHP'nin Trabzon'a yaptığı önseçimleri de değerlendiren Bozoğlu, kentte bir demokrasi şöleni yaşandığını kaydetti. CHP'nin Trabzon'da seçimlerden güçlenerek çıkacağını belirten Bozoğlu, "Yerel ittifakları şu anda kurmuş olduğumuzu görüyoruz. Trabzon'da CHP'nin son derece inançlı ve heyecanlı kadrolara sahip olduğunu gördük. Önseçimlerdeki coşku eminim ki sandığa da yansıyacaktır" dedi.

İlçelerde belirlenen adayların kazanma odaklı tercihler olacağını belirten Bozoğlu, "Bu adayların Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ni de kazanma imkanı yaratacağını düşünüyoruz. Yerelden genele, mahalleden ilçeye, ilçeden büyükşehre iddiası ile yola çıktık. Büyükşehir adayını belirlemedik ama geç kaldığımızı düşünmüyoruz. Kazanacak aday için kamuoyu araştırmaları yapan, kentin içerisindeki örgütlerin ve sivil toplum kuruluşlarının STK'ların görüşlerini alarak yakın zamanda adayımızı açıklayacağız" değerlendirmesinde bulundu.