CHP’li Bülbül’den eczane denetimlerine tepki: 'AKP, vergi kaynağı arıyorsa beşli çeteye yönelsin'

CHP'li Süleyman Bülbül, "AKP, cezayı vergisini ödeyen eczacılara keserek kolaycılık yapıyor. AKP, vergi kaynağı arıyorsa milyarlarca lira vergi borcunu tek kalemde sildiği beşli çeteye yönelsin" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, eczacıların sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Ülke genelinde eczacılara yapılan denetimlerdeki yanlışlıklara dikkat çeken Bülbül, eczacıların vergi kaçağının en az olduğu meslek grubu olduğunu hatırlatarak, “Hakkaniyetli bir denetim yapılmıyor. AKP vergi adaletini tartıştığımız bugünlerde cezayı vergisini ödeyen eczacılara keserek kolaycılık yapıyor. AKP, vergi kaynağı arıyorsa; milyonlarca liralık ciro yapıp vergi ödemeyen yandaşlarına, milyarlarca liralık vergi borcunu tek kalemde sildiği beşli çeteye yönelsin” dedi.

CHP’li Bülbül, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları paylaştı.

“Eczacılar, tüm alımları faturalı olan, satışlarının yüzde doksanını devlete fatura eden bir meslek grubu olarak vergi kayıp kaçağının en az olduğu meslek grubudur.Ancak sektörel bazda başlatılan denetimlerin ilk aşamada eczanelerde yoğunlaştırılması sebebiyle bu durumun eczacılar nezdinde vergi adaleti bakımından adaletsizlik duygusu oluşturduğu ortadadır. Verginin bir devletin asli hizmetlerini sürdürebilmesi için vazgeçilmez olduğu, denetimlerin de bu kapsamda gerekli ve anlamlı olduğu bilinmekle birlikte vergi kayıp kaçak oranının nispeten çok daha yüksek olduğu sektörlerin ilk aşamada denetlenmesi hem vergi kayıplarının telafisi hem de vergi adaletinin sağlanması bakımından daha isabetli olacaktır. Diğer yandan, deprem bölgelerinde zor şartlarda faaliyet gösteren eczanelere de denetimlere gidildiği, deprem nedeniyle ilgili evrakı zayi olan meslek grubunun denetimlerde zorluk yaşadığı da bilinmektedir.

'SEKTÖR HANGİ KRİTERE GÖRE VE KİM TARAFINDAN BELİRLENİYOR?'

Bülbül, önergesinde şu soruları yöneltti:

“1-         Vergi incelemesi kapsamında yapılan sektörel denetimlerde, öncelikli olarak denetlenen sektör belirlemesi hangi kritere göre ve kim tarafından belirlenmektedir?

2-           Türkiye genelinde 2024 yılında kaç eczanede vergi denetimi yapılmıştır? Denetimler neticesinde kesilen cezanın toplam tutarı ne kadardır?

3-           2024 yılında Deprem bölgesinde faaliyet gösteren eczanelere yapılan vergi denetimi sayısı kaçtır? Deprem bölgesinde faaliyet gösteren eczanelere yönelik denetimlerde kesilen vergi cezalarının toplam tutarı ne kadardır?

4-           Söz konusu denetimlerin usule uygun gerçekleşmediğine dair tarafınıza yöneltilen herhangi bir şikâyet var mıdır? Şayet şikâyet mevcut ise kaç şikâyet alınmıştır?

5-           Yılın ilk sekiz ayında Türkiye genelinde eczane denetimleri sonucunda tesis edilen cezalara ilişkin yapılan itiraz sayısı kaçtır? Söz konusu itirazlara konu olan toplam meblağ ne kadardır?”