CHP’li Çakırözer: 7 emekçimiz hala toprak altındayken, yeni İliç’lere zemin hazırlıyorsunuz
CHP'li Utku Çakırözer, İliç’teki maden faciasında toprak altında kalan emekçilerin bedenlerine ulaşılamazken AK Parti’nin yeni facialara yol açabilecek düzenlemeleri Meclis'e getirdiğini söyledi.
DUVAR - CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İliç’teki maden faciasında toprak altında kalan emekçilerin bedenlerine ulaşılamazken AK Parti’nin yeni facialara yol açabilecek düzenlemeleri içeren kanunu hayata geçirmenin derdine düştüğünü söyledi. Çakırözer, “İliç’teki facianın üzerinden daha 73 gün geçti. Siyanürlü toprak altında kalan 9 emekçimizden 7’si hala kurtarılmayı beklerken, siz yeni İliç’lere yol açabilecek düzenlemeleri Meclis’e getiriyorsunuz” dedi.
Kanun ile Birleşik Arap Emirlikleri’ne maden ve enerji alanında imtiyazlar verilmesinin önünün açılacağını belirten Çakırözer, “Birleşik Arap Emirlikleri’ne kıyak için İliç’i de unuttunuz! Bu kanun ile Dışişleri Komisyonu’nda bekleyen anlaşma için mıntıka temizliği yapılmakta. Böylesine vahim imtiyazlar içeren, hukuki güvencemizin yok edildiği bir anlaşmayı kimle yaparsanız yapın karşısındayız. Çünkü sizin peşkeş çektiğiniz o alanların tümü 85 milyonun malıdır, hakkıdır” diye konuştu.
'HER TORBANIN UCU DOĞA KATLİAMINA ÇIKIYOR'
TBMM’de Maden Kanunu’nda düzenlemeler içeren kanun teklifi görüşmelerine başlandı. 22 yıllık AK Parti iktidarı döneminde Maden Kanunun onlarca kez değiştirildiğini ve her seferinde ormanların, tarım arazilerinin, meraların ve zeytinliklerin şirketlerin yağma alanına dönüştürüldüğünü söyleyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer şunları söyledi:
“ÇED raporlarındaki doğa düşmanı muafiyetler ve onaylarla ormanın, meranın yok edilmesinin önünü siz açtınız. Sadece 2023 yılında 4 bin 500 projede ‘ÇED Gerekli Değil’ 553 projede de ‘ÇED Olumlu’ kararı verdiniz! Olumsuz karar sayısı sadece 10. Sizin iktidarınızda coğrafyamızın yüzde 60'tan fazlası maden sahası olarak işaretlendi. Getirdiğiniz her torbanın ucu doğa katliamlarına varıyor. Bugün bir taraftan ‘İliç'teki faciadaki ihmaller araştırılsın’ diye komisyon toplanıyor, diğer taraftan ‘Madencilikte uluslararası standartlara uyum zorunluluğunu ortadan kaldıralım’ diye önümüze kanun koyuyorsunuz. İşte, sizin samimiyetiniz, vicdanınız bu kadar.”
'MALİYETİ AZALTMAK İÇİN HAVAMIZI KATLETMEYİN'
Kanunda yapılan düzenleme ile Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunluluğunun kaldırıldığına da dikkat çeken Çakırözer, “UMREK, madenciliğin uluslararası standartlara, bilimsel, teknik esaslara göre yürütülmesini denetleyen, bağımsız bir Komisyon. Kuruluşu doğrudur fakat meslek odalarını aktif bir şekilde dâhil etmeyişi ve yavaşlığı nedeniyle eleştiri konusudur. Bu komisyonu çoğulcu ve süratli işler hâline getirecek düzenlemeler yapmak yerine şimdi tamamen kaldırmak istiyorsunuz. Neymiş? Kömür madenleri için UMREK zorunluluğu korunacakmış. Peki ama diğer gruplarda yer alan maden sahaları nasıl denetlenecek? Bir kez daha uyarmak isterim ki maliyeti düşürelim, bürokrasiyi azaltalım diye böyle bir denetim yolundan vazgeçmek temiz bir doğa için; havamız, suyumuz, toprağımız için geri döndürülemez zararlara yol açacaktır” diye konuştu.
'PATRONLARA SAĞLADIĞINIZ İMKANI BELEDİYELERE VERMİYORSUNUZ'
Kanunda yapılan düzenleme ile herkese sağlanan su alanları üzerinde tesis kurma yetkisinin yerel yönetimlerden esirgenmesine de tepki gösteren Çakırözer, “Oysa belediyeler bu yetki verilirse enerji maliyetlerini bir adım da olsa düşürebilir, tasarruf edecekleri kaynakla milyonlarca ihtiyaç sahibi yurttaşımıza derman olabilirdi. Patronlara sağladığınız imkanı belediyelere vermemenizin tek bir amacı var: Aman CHP’li belediyeler bu imkandan yararlanamasın. Evet, maalesef yine vahim bir ayrımcılıkla karşı karşıyayız bu torbada” dedi.
Çakırözer, kanun ile enerji alanında Birleşik Arap Emirlikleri’ne bazı imtiyazlar verilmesinin önünün açılacağını da belirterek, şunları söyledi:
“Biz bu kanunu görüşürken Meclis’te Dışişleri Komisyonu’nda gündeme alınmayı bekleyen bir başka anlaşma daha var. Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Enerji ve Doğal Kaynaklar Alanında Stratejik Ortaklık Çerçeve Anlaşması. Enerji Bakanı Sayın Bayraktar, bu anlaşmayla Türkiye'ye 30 milyar dolar geleceğini açıkladı. Görüştüğümüz torbadaki bazı maddelere bakınca anlıyoruz ki bu anlaşma için bize burada mıntıka temizliği yaptırılmakta, adrese teslim projelerin önü açılmakta.”