CHP'li Coşar, Elmalı GES Projesi'ni Bakan Kurum'a sordu

CHP Antalya Milletvekili Coşar, Elmalı GES Projesi'ni TBMM gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP'li Aliye Coşar, Elmalı ilçesindeki Köy Merası ve GES Projesi hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yazılı soru önergesi verdi.

Coşar, Bakan Kurum'a şu soruları yöneltti: 

1 - Elmalı ilçemizin Düden, Eymir ve Pirhasanlar mahallerindeki köy merasının kiraya verilerek kurulması planlanan güneş santrali için Marjinal Tarım Raporu ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Muafiyet Raporları alındı mı?

2 - Mera alanına kurulacak olan Güneş Enerji Santrali Projesine ÇED Olumlu Raporu verilmiş midir? Verilmişse hangi gerekçelerle ÇED olumlu kararı verilmiştir?

3 - Meranın kiraya verilerek projenin çevreye verdiği zararlara ilişkin Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır?

4 - Elmalı ilçesinde kaç tane GES projesi vardır? Kaç tane daha GES projesinin yapılması planlanmaktadır? Mevcut projelerin denetimleri ne şekilde yapılmaktadır?

5 - Anayasanın 56. maddesinde “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” hükmü gereği, güneş enerji santralinin maden ve taş ocaklarının tarım alanlarına, çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlar ve 25.07.2024 tarihinde Düden Mahallesinde yapılan ÇED Bilgilendirme Toplantısında halkın projeyi istememeleri dikkate alınarak Köy Merasının kiralanması ve GES Projesi iptal edilecek midir? Düden, Eymir ve Pirhasanlar’lı halkımızın talepleri dikkate alınacak mıdır?