CHP'li Coşar: Turizmde sorunlar artıyor, bakanlık görmüyor

Turizm sektöründe sorunların katlanarak arttığını belirten CHP'li Aliye Coşar, "Enflasyon ve artan maliyetler sektörü olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, turizm sektöründe yaşanan sorunların araştırılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilmiş olan Meclis Araştırması Önergesi üzerine Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, turizm sektörünün sorunlarının günden güne arttığını ve bakanlığın bu sorunları görmezden geldiğini söyledi.

'TURİZM’DE SORUNUN KAYNAĞI, TURİZM POLİTİKASININ OLMAMASI'

CHP’li Coşar konuşmasında şunları ifade etti:

“Turizm sektörü ülkemizin en önemli gelir kaynaklarından biridir. Turizm sektörüyle ülkemiz yüksek döviz girdisi elde etmektedir. Sektörün ve yan sektörlerinin katkısı istihdamı büyütmektedir. Turizm, ülkemizin uluslararası tanıtımı için de önemlidir. Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2022 yılında 44 milyon kişi, 2023 yılında 49 milyon kişi, 2024 yılının ilk beş ayında ise yaklaşık 16 milyon kişidir. Uluslararası pazar araştırmaları şirketi Euromonitor International’ın 2023 yılı raporunda yabancı ziyaretçilerin dünyada en çok ziyaret ettiği şehirler arasında 1’inci İstanbul, 4’üncü sırada da Antalya yer almaktadır. Yabancı ziyaretçilerin yüzde 67’si bu iki şehrimize gelmektedir. Tüm bu verilere rağmen turizm sektörümüz sorunlar yaşamaktadır. Ukrayna-Rusya savaşı, pandemi, ekonomik kriz, dış politikamızdaki yanlışlar dâhil ülke turizmini bir anda olumsuz etkileyebilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra yanlış turizm politikaları da sorunların asıl kaynağıdır. Uygulamalarla ülkemizde turizm salt yaz turizmine indirgenmiş, bunun sonucu olarak da turizm çeşitlendirmesi yapılmamıştır. Ayrıca, ekonomik krizin yarattığı maliyet artışları da turizmcileri etkilemektedir.

Turizm işletmelerinin girdi maliyetlerinin; enerji, gıda, içecek ve tekstildeki artışlar turizmcileri zor duruma düşürmektedir. Bunun üzerine konaklamada KDV oranının yüzde 8’den yüzde 10'a yükseltilmesi, içeceklere uygulanan ÖTV artışı karşısında sektör zor duruma düşmüştür. Turizm sektörü nitelikli ve yetişmiş personel konusunda da ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bu konuyla da ilgili politikalar üretilmemektedir.

Turizmcilerimizin ödediği konaklama vergisinin bir kısmının da belediyelerimize aktarılması gerekmektedir. Belediyeler, mevcut nüfusuna göre bütçeden katkı almakta sezonda artan nüfus dikkate alınmamaktadır. Bu katkıyla bir nebze de olsa belediyelerimize destek olup altyapı gibi hizmetlere kolaylık sağlanacaktır.

Turizm esnafının sezonluk iş yapması dolayısıyla yaşadığı sıkıntılar artarak devam etmektedir. Vergiler ve ödemeleriyle ilgili düşük faizli kredi ve yapılandırmalar sağlanmalıdır. Alım gücünün azalmasıyla yerli turizm pazarı da günden güne azalmaktadır. Vatandaşlarımız yüksek enflasyon karşısında tatil harcamalarını kısmak zorunda kalmıştır. İç pazara bağlı oteller boş kalmaktadır.

Ülkemizde önemli bir sektör olan turizm, bütçeden yeterli katkıyı alamamaktadır. Turizmin on iki aya yayılması için gerçekçi hedef olmalıdır. Turizmin çeşitlendirilmesi açısından gastronomi, spor ve sağlık turizmi politikaları üretilerek turizm çeşitlendirilmelidir. Hem turizm yatırımcısının hem de turizm emekçisinin on iki ay süreyle çalışacağı sistem kurulmalıdır. Şimdiye kadar Kültür ve Turizm Bakanının turizme yönelik etkili bir politikası olmamıştır. Turizm sektörü günden güne kötüye gitmektedir. Ayrıca, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı etkin, şeffaf ve verimli kullanılmamaktadır. Büyük bir bütçeyi yöneten TGA turizm tanıtımında, maalesef, etkile bile olamamıştır.

Antalya’nın turizm bölgesi olan doğusunda kara yolu trafiği yoğunluktan aksamaktadır, söz verilen ihalesi bile geçen sene yapılan yolun yapımı için bir adım atılmamıştır. Turistler havaalanından konaklayacağı Manavgat ve Alanya’ya üç buçuk dört saatte varabilmektedir. Turizm sezonunda artarak devam eden bu trafik çilesi turizme büyük bir zarar vermektedir. Daha öncede belirttiğimiz gibi, bütçeye en çok katkı sağlayan turizm kenti Antalya’da AKP iktidarı bu ulaşım sorununu dahi yıllardır çözememiştir.

Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Ulaşımı kolaylaştıracak raylı sistemin Antalya’dan Alanya’ya kadar yapılması da elzemdir. Ayrıca, son zamanlarda hava trafiği de artan rötarlar nedeniyle bir çileye dönüşmüştür. Havalimanlarına giriş ve çıkış yolları yetersizdir. Bu sorunların çözümü için de bir an önce adım atılmalıdır.

Maalesef, ülkemizin en önemli sektörü turizmdeki sorunlar yıldan yıla artmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanı bu sorunları ne görmek istiyor ne de duymak istiyor, sorunları çözmeye yönelik etkili politikalar üretmiyor. Bu sebeple, Meclis çatısı altında turizm sektörünün sorunlarının ve çözüm önerilerinin belirlenmesi gerekmektedir.”

Etiketler turizm enflasyon