CHP'li Demir: Atıksu arıtma tesislerinin enerji giderlerini hazine karşılasın

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, atıksu arıtma tesislerinin enerji giderlerinin tamamının hazine tarafından karşılanması için kanun teklifi hazırladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Ankara Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Deniz Demir, Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi ile atıksu altyapı tesisleri ile arıtma tesislerinin enerji giderlerinin tamamının Hazine tarafından karşılanması adına TBMM başkanlığına teklif sundu.

Teklife göre, atıksu altyapı tesisleri ile arıtma tesislerinin enerji giderlerinin tamamı Hazine tarafından karşılanacak. Maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

CHP’li Demir yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Suyun daha verimli kullanılması ve mevcut kaynakların korunması adına atık suların arıtılması önemli bir uygulamadır. Genel olarak atıksu arıtma tesislerinin enerji ihtiyaçlarının fazla olması işletme maliyetlerini artırmakta ve tesisin çalıştırılmasını olumsuz etkilemektedir. Mevcut uygulamada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, uygun bulunan atıksu arıtma tesislerinin enerji giderlerinin 50%’si karşılanmaktadır. Ancak bu uygulama çevre temizliği için son derece önemli olan atıksu arıtma tesislerinin enerji giderleri için yeterli değildir. Atıksu arıtma tesisi sayısı, 2022 yılı sonunda 1315’e ulaşmıştır ancak bu sayı hala yeterli değildir. Yüksek enerji maliyetleri, atıksu arıtma teknolojilerini geliştirmesi ve tesis sayısının artırılması yönünden zorluk oluşturmaktadır. Verdiğimiz kanun teklifi ile arıtma tesislerindeki enerji giderlerinin tamamının Hazine tarafından karşılanması ve yüksek işletme maliyetlerinin olumsuz etkilerini biraz olsun azaltılmasını amaçlıyoruz.”

Etiketler Deniz Demir chp