CHP’li Emre, Bakan Yumaklı’ya sokak hayvanlarının bakım maliyetini sordu

CHP'li Zeynel Emre, önergesinde Bakan Yumaklı'ya "Bir hayvanın yıllık ortalama bakım maliyeti ne kadar? Kırsal kesimdeki sokak hayvanları için hangi önlemlerin alınması planlanmaktadır?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Zeynel Emre, AK Parti’nin sokak hayvanlarına ilişkin yasa teklifi kapsamında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sorular yöneltti. Emre, bir sokak hayvanının barınakta bakım maliyetinin ne kadar olduğunu ve kırsal bölgelerdeki hayvanlara ilişkin bir planlama yapılıp yapılmadığını sordu.

CHP’li Emre, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinin gerekçesinde, sokak hayvanlarına ilişkin çözüm önerilerinde yaklaşım sorunu olduğuna dikkat çekerek, bu sorunun gündemdeki yasa teklifine de yansıdığını vurguladı. Teklifin tartışmalı birçok hüküm içerdiği; bunların başında hayvanların uyutulması, yani öldürülmesinin de yer aldığını ifade eden Emre, “Genel olarak hayvanlara, özel olarak da sokak hayvanlarına ilişkin yürütülen tartışmaların hem yaşam hakkı hem de sosyokültürel etkenler göz ardı edilerek geçici olarak gündeme getirilmesi ne yazık ki sorunun, hayvanseverlik ve hayvan düşmanlığı düzleminde konuşulmasına yol açmakta” dedi.

Kentlerin, hayvanların yaşam alanlarını da yok edecek şekilde genişlemesi, evcil hayvanların sahipleri tarafından bir süre sonra sokaklara bırakılması ve konuyla ilgili görev ve sorumluluğu olan resmi kurumların gerekli çalışmaları yürütmemesinin sorunlara yol açtığını kaydeden Emre, sokak hayvanlarının yaşam hakkının ihlal edilmesi önerisinin ne bilimsel ne de ahlaki bir temel taşımadığını söyledi.

'BARINAKTA BAKIM MALİYETİ NE KADAR?'

CHP’li Emre, Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Türkiye genelindeki sokak hayvanı popülasyonu nedir? İllere ve türlerine göre dağılımı nasıldır?

-Türkiye genelindeki hayvan barınaklarının sayısı kaçtır? Bunların kaçı resmi kaçı özel niteliktedir? Buralarda kaç hayvan bulunmaktadır?

-2024 yılı esas alındığında bir hayvanın yıllık ortalama bakım maliyeti ne kadardır?

 -Bilhassa kırsal kesimde köpek nüfusu kontrolsüz çoğalmaktadır. Kırsal kesimdeki sokak hayvanları için hangi önlemlerin alınması planlanmaktadır?”