CHP’li Ertuğrul, Borcam Kuvars maden sahasındaki çökmeyi sordu
CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Borcam Kuvars maden sahasında meydana gelen çökmeyle ilgili Sağlık Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sorular yöneltti.
DUVAR - Zonguldak Karadeniz Ereğli'ye bağlı Kandilli/Gökçeler Beldesi'nde faaliyet gösteren Borcam Kuvars maden sahasında, 2 Ağustos 2024 günü meydana gelen heyelanda çökeltme havuzunun bulunduğu alan çöktü. Havuzdaki binlerce ton atık kimyasal çökeltili akışkan çamurun akarsuya, bu yolla da denize ulaştığı iddia edildi.
Olay üzerine bölgeye giden CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, oluşan çöküntüyü yerinde inceledi. Ertuğrul, şunları söyledi:
“Bölgede kimyasal olmadığı söylendi ilk olarak. Ancak bize ulaşan vatandaşlarımız, bu alanda içinde birçok zehirli kimyasal madde bulunan çökelti havuzundan su içen canlıların öldüğünü ve havuzun geçtiğimiz yıllarda da çöktüğünü belirtti. Bu gibi çeşitli iddialar o günden beri tarafımıza ulaşıyor. Dolayısıyla söz konusu kuvars kumu işletmesinin tüm olası çevresel riskleriyle birlikte ele alındığında halk sağlığı için bir sorun taşıyıp taşımadığı şüphe uyandırıyor. Bu konuyu takibe aldık. Gözlemlerimiz ve edindiğimiz ilk bilgilerle Sağlık Bakanlığı’na ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir dizi soru sorduk. Burasının ağaçlandırma yapılacak şekilde kademelendirilmesi ve o şekilde teslim edilmesi istenilmiş. Neden doğru kademelendirme yapılmadan işletme faaliyetine devam ediyor? En son ne zaman kimyasal kullanıldı? Örnek alındı mı? Geçmişte bir denetim geçirdi mi bu alan idari yaptırım uygulandı mı? Kimyasal atıkların bertarafı için nasıl bir sistem var burada? Çünkü geçmiş dönemde burada Alacaağzı Plajı’nın bu işletmeden gelen atık sular nedeniyle çamur deryasına döndüğü sahildeki kum ve taşların renk değiştirdiği ve hatta bu taşların geçmişte işçilere tekrar griye boyatıldığına dair ciddi iddialar var.
Yine olay gününden sonra hastaneye başvuran aileler var. Hastanede yapılan tetkikler sonucunda hastaların akciğerlerinde silika partiküllü adı verilen inorganik tozların biriktiğinin tespit edildiği iddia ediliyor.”