CHP’li Ertuğrul: ‘Özlük haklarıyla ilgili bir ilerleme sağlayamadık’

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, TBMM’de TSK personellerinin özlük haklarına ilişkin konuştu: “Tazminat miktarını artırarak neyi değiştirebiliriz?”

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Eylem Eruğ Ertuğrul, Askerlik Borçlanması, TSK Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin konuştu. Ertuğrul, TSK personellerinin özlük haklarıyla ilgili yapmış olduğu konuşmada, “Bir ilerleme sağlayamadık. Hatta bırakın ilerlemeyi geriye gitmemiz bile söz konusu” dedi.

Ertuğrul TBMM kürsüsünden yapmış olduğu konuşmada, Meclis’in temel işlevinin kaliteli yasama yapmak olduğunu ve muhalefetin dinlenmesi gerektiğini belirti: “Ben mutlak iktidarım, seçimle geldim, çoğunluk bende. İstediğim yasayı istediğim gibi çıkarırım demek değil. Eğer bir hukuk devletiysek mutlak iktidar diye bir şey yok, muhalefeti dinleyeceksiniz, sivil toplum örgütlerini dinleyeceksiniz, yasa yaparken buna göre yasa yapacaksınız ve çıkardığınız yasalar toplumun tüm kesimlerine dokunacak, hitap edecek. Toplumun temel sorunlarını çözecek.”

‘TAZMİNAT MİKTARINI ARTIRARAK NEYİ DEĞİŞTİREBİLİRİZ?’

Meclis Genel Kurulu’nda, uzman çavuşların sorunlarının araştırılması, polis intiharlarının araştırılması, emekli ve muvazzaf astsubayların mali ve özlük haklarının iyileştirilmesi için defalarca önergeler verildiği halde, tamamının reddedildiğini vurgulayan Ertuğrul, “Maalesef Türk Silahlı Kuvvetleri Personellerinin özlük haklarıyla ilgili bir ilerleme sağlayamadık. Hatta bırakın ilerlemeyi geriye gitmemiz bile söz konusu. Dün milli savunma komisyonunda tartıştığımız teklifte bir tazminat konusu gündeme geldi. Astsubayların ve subayların görevden ayrılma tazminatlarında değişiklik yapılmasını içeren değişiklikler vardı ve burada 4 katı bir tazminat yükümlülüğü getiriliyor.  Soruyorum size, tazminat miktarını artırarak neyi değiştirebiliriz, neyi çözebiliriz?” şeklinde konuştu.

Ertuğrul’un konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

‘CEZA YÖNTEMİYLE TSK’DA NASIL PERSONEL TUTACAKSINIZ?’

“Devletin çıkarlarını üstün tutacağız tabi ki. Ama sadece ceza yöntemiyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nde nasıl insan tutacaksınız? 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki süreçte, itibarsızlaştırılan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin eski itibarını nasıl kazandıracağız?  Kalifiye insanların kalması, ordusuna hizmet etmesi gerekiyor evet ama caydırıcı, altından kalkılamayacak cezalarla gönülsüz şekilde görev yaptıkları bir durumda nasıl verim alınacak?”

‘BU BİR MİLLİ GÜVENLİK SORUNUDUR’

“Resmi Gazete’de bir gecede yayınlanan bir yönetmelikle Seferberlik ve Savaş Hali ilanı tek adama bırakıldı. Yetmiyor, KHK’larla, terörle bağlantılı olduklarından bahisle TSK’dan ayırdığınız personeli bu durumda göreve geri çağıracağız diyorsunuz. Hem TSK’dan terörle iltisaklı diye ayırıyorsunuz. Hem de bu insanları geri çağırıp ellerine silah verip vatanı savun diyeceğiz diyorsunuz. Bu nasıl bir çelişki? Bu bir milli güvenlik sorunudur. Bunu yapacağınıza elinizdeki kalifiye personeli orduda tutmaya çalışın.”

‘HAK ETTİKLERİ EMEKLİ MAAŞLARINI ALMALARI SAĞLANMALIDIR’

 “Çok önemli bir konu da, emekli astsubay maaşlarını doğrudan etkileyen tazminat sorunudur. Adına "kıdemli başçavuş tazminatı", "görev tazminatı", "makam tazminatı" ne diyorsanız deyin ama bu sorun çözülmeli değerli arkadaşlar. Astsubaylarımızın emekli olduklarında gelirleri ciddi bir şekilde düşüyor. Bu engellenmeli. Silahlı Kuvvetlerin büyük yükünü çeken astsubayların hak ettikleri emekli maaşını almaları sağlanmalıdır.”

‘EMEKLİ PERSONELE BİR DARBE DE BURADAN MI GELDİ?’

 “Hepinizin malumu olduğu üzere emekli askeri personelin bel bağladığı en önemli gelir, Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK)’tan aldıkları temettü miktarları. Son zamana kadar enflasyonun üzerinde bir gelir sağlarken, bu sene açıklanan oran enflasyonu zor yakalıyor. Emekli personele bir darbe de buradan mı geldi? OYAK neden bu kadar geride kaldı? Kaynaklar başka yere mi aktarılıyor? Bunların şeffaflıkla açıklanması gerekir.”