CHP’li Gezmiş: Fındıktan geçim olmazsa, gündemde seçim olur

CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, Meclis'te yaptığı konuşmada "Fındıktan geçim olmazsa, gündemde seçim olur, fındık üreticisine hakkını vermezseniz bütün meydanlar bizim olur" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, TBMM Genel Kurulu'nda fındık üreticilerinin sorunlarının araştırılması konusunda İYİ Parti'nin verdiği araştırma önergesi hakkında CHP grubu adına söz aldı. Gezmiş, "Fındık üreticisi nefesini tuttu bekliyor, ay sonuna kadar fiyat açıklanmalı ve bu rakam 160 liradan asla az olmamalı" diye konuştu.

Meclis’teki konuşmasına, ‘Fındığın Başkenti’ Giresun’un milletvekili ve fındığın hak savunucusu olarak söz aldığını belirterek başlayan Gezmiş, dünyanın en kaliteli fındık üreticisinin mağdur edildiğini söyledi. Gezmiş, "Dünya pazarındaki payı 130 milyar dolara ulaşan fındığın yüzde 70’ini biz üretiyoruz ve 8 milyon yurttaşımız bu işten geçimini sağlıyor. Fakat fındık üreticisi yıllardır artan maliyetler karşısında mağdur ve umutsuz. Gençler ise ekonomik sebeplerden dolayı elimizdeki altın fındığa olan ilgisini kaybetmek üzere” ifadelerini kullandı.

Artan maliyetlere karşın alan bazlı desteğin 10 yıldır değişmediğine dikkat çeken Gezmiş şunları kaydetti:

“Maliyetler aldı başını gitti. Gübre, ilaç, budama maliyetleri fahiş oranda arttı. 1 ton gübre 2012’de 761 lira iken 2024 yılında 10 bin liraya ulaştı. Fakat nedense üreticiye verilen alan bazlı destek 10 yıldır 170 TL’de sabitlendi. Sizin insafınıza bırakıyorum.”

'FINDIK FİYATI AY SONUNA KADAR AÇIKLANSIN'

Fındık fiyatının geciktirilmeden en geç Temmuz ayı sonuna kadar açıklanıp buna göre fındık işçisinin yevmiyesinin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Gezmiş, yağ oranı ve etken maddesi yüksek Giresun kalite fındığın da levant kaliteden ayrılarak, en az % 10 fazla fiyat verilmesi gerektiğini savundu.

Fındık üreticisinin sorunlarını Meclis grup toplantısında dile getiren CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarını da hatırlatarak, 160 liranın altında ilan edilen fiyatın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Fındık üreticisinin hakkı güvence altına almanın devletin boynunun borcu olduğunu vurgulayan Gezmiş konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Fındıktan geçim olmazsa, gündemde seçim olur, fındık üreticisine hakkını vermezseniz bütün meydanlar bizim olur!”

İYİ Parti Grup Önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.