CHP'li Gök Roboski'yi sordu, Hulusi Akar yanıt vermedi

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı olan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a Roboski katliamını sordu. Roboski katliamında ailelerin 9 yıldır adalet beklediğini belirten Gök’ün, “Sizin de sorumluluğunuzun olduğu olayda adaleti nasıl tesis edeceksiniz?” sorusuna Bakan Akar yanıt vermedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Milli Savunma Bakanlığı 2021 yılı bütçe görüşmelerinde konuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın sunumunun ardından söz alan Gök, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 yılında meydana gelen ve 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği Roboski Katliamı’nı sordu.

'ROBOSKİ KATLİAMINDA AİLELER 9 YILDIR ADALET BEKLİYOR'

34 kişinin öldürüldüğü hava saldırısının üzerinden 9 yıl geçtiğini hatırlatan CHP’li Levent Gök, Bakan Akar’a Roboski katliamının neden aydınlatılamadığını sorarak şunları söyledi:

“Aşağı yukarı dokuz yıldır Uludere’deki aileler adalet bekliyor. Zamanın Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan o zaman yaptığı açıklamada, bu olayın karanlık dehlizlerde kalmayacağını ve adaletin gerçekleşeceğini ifade etmişti. Sayın Bakan, o gün Heron görüntüleri izlenirken şimdiki Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, Genelkurmay İstihbarat Başkanı'ydı. Kaçakçı grubuna yönelik hava saldırısının onay emri için Heron görüntüleri izlendikten sonra Yaşar Güler bu onay iznini o zamanki Genelkurmay ikinci başkanı olan şahsınıza getirdi. Hava harekâtı için onay konusunda sıralı bir hiyerarşik düzen içerisinde İstihbarat Başkanı olan şu andaki Genelkurmay Başkanı, Genelkurmay ikinci başkanı olarak size onaya getirdi. Siz de doğal olarak hiyerarşik yapı içerisinde bu onay iznini almak üzere o zamanki Genelkurmay Başkanı Sayın Necdet Özel’i aradınız. Necdet Özel o zaman Millî Güvenlik Kurulu'ndaydı. Sonunda onay izni verildi. Sonra da yapılan hava harekâtı sonucunda 34 yurttaşımız hayatını kaybetti. Bu olay, dokuz yıl geçmesine rağmen aydınlanmadı.”  

'SİZİN DE SORUMLULUĞUNUZUN OLDUĞU OLAYIN FAİLİNİ ARIYORUZ'

Bakan Akar’a “Sizin de sorumluluğunuzun olduğu olayın yıllardır failini arıyoruz” diyen Gök, şunları söyledi:

“Sizin de sorumluluğunuz olan bir hiyerarşik yapı içerisinde bu hava harekâtı yapılmıştır ve hava harekâtının onay izni o zaman Millî Güvenlik Kurulunda bulunan herkes tarafından bilinen bir konu olarak da ortadadır. Biz yıllardır bu olayın sorumlularını arıyoruz ama gerçek ortada. Sizin de sorumluluğunuz olan bir hiyerarşik yapı içerisinde bir hava harekâtının karar aşaması yürütülmüştür. Daha sonra Millî Güvenlik Kurulu'nda görev yapan o günkü İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin bir iki yıl sonra bir açıklama yaptı ve dedi ki: “Silahlı kuvvetlerimiz üst düzey bir MİT görevlisi tarafından gönderilen yazılar ve şifahi telefonlarla ısrarla aranarak bu Bahoz Erdal’ın, Fehman Hüseyin’in hudut hattını geçeceğini bildirdiğini ifade etti. MİT, sorumluluğu olmasına rağmen, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na gönderdiği yazıda 'Biz olaydan on iki saat sonra haberdar olduk' diyerek devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan bir cevap verdi.”

BAKAN YANIT VERMEDİ

Roboski katliamında hayatını kaybeden 34 kişinin ailelerinin 9 yıldır çocuklarını andıklarını belirterek, Bakan Akar’a “Adaleti nasıl tesis edeceksiniz?” diye soran Gök,

“Sayın Bakan, dokuz yıldır adalet bekleyen bu aileler her perşembe günü çocuklarını anıyorlar. Siz olayda harekât emrinin alınmasında sıralı hiyerarşide önemli bir konumda olan bir kişi olarak, Genel Kurmay İkinci Başkanı olarak ve şu anda hükûmetin bir bakanı olarak karanlık dehlizlerde kalmaması için bu olayla ilgili ne yapmayı düşünüyorsunuz? Adaleti nasıl tesis edeceksiniz? Vicdani sorumluluğunuz size ne yapmanız gerektiğini söylüyor? Ailelerin ve orada yaşayan köylülerimizin, yurttaşlarımızın duygusal kopuşa uğramamaları açısından bu olayı aydınlatmak için bildiklerinizi kamuoyuyla paylaşmaya hazır mısınız?” diye sordu.

Bakan Akar ise Gök’ün sorularına yanıt vermedi. (DUVAR)