CHP'li Gökçen: Bir şey uyduruluyor, sonra geleneğimiz budur deniyor

TBMM'de 9. Yargı Paketi'nin komisyon görüşmelerine katılan CHP'li Gökçe Gökçen, iktidarın kadının soyadına ilişkin teklifine tepki gösterdi.

Fotoğraf: ANKA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi Adalet Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, 9. Yargı Paketi'ni görüşmek için toplanan Adalet Komisyonu’na katıldı.

Gökçen, teklifte yer alan evlenen kadının soyadına ilişkin düzenlemeye dair konuştu. 

'BİR ŞEY UYDURULUP GETİRİLİYOR, SONRA DA GELENEĞİMİZ BUDUR DENİYOR'

Gökçen şu ifadeleri kullandı: "İktidar tarafından Türkiye’de milyonlarca kadın telefonlarına şiddete karşı uygulama indirdiği için gurur duyuluyor. Ailenin korunmasını burada soyadı ile anlatıyorsunuz. Ancak bir kültür meselesi var. Türk kültürüne uygunluk, sosyoloji ve geleneklerle açıklanıyor. Ben şunu merak ediyorum: Soyadı meselesi hangi kaynaktan geliyor? Osmanlı'da böyle bir uygulama yoktu, Türkiye'de soyadları cumhuriyet döneminde kullanılmaya başlandı. Bu gelenek nerede oluşmuş? İslam'dan mı, yoksa Türk Cumhuriyetleri’nden mi kaynaklanmış? Çok ilginç çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti haricinde hiçbir Türk devletinde böyle bir soyadı dayatması kanununa rastlamadık. Varsa bilgi verir misiniz? İslam devletlerine de baktık, laik olmayan devletlere de baktık, ama oralarda da böyle bir uygulama görmedik. Bir şey uydurulup getiriliyor, sonra da geleneğimiz budur deniyor. Bir insanın belli bir yaşa gelene kadar kendini dünyaya tanıtması, yaptığı işleri, kariyeri var. Bunların hiçbiri olmazsa kendi tercihi var. Söylendiği gibi, bundan sonra size bunu dayatıyoruz, kendinizi böyle ifade edeceksiniz.”