CHP'li Gürer: Buğday alım fiyatı çiftçiyi zora soktu

Açıklanan hububat alım fiyatlarına tepki gösteren CHP Ömer Fethi Gürer, “Açıklanan fiyat çiftçi için tam bir şok oldu” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TMO tarafından makarnalık buğday için 10.000 TL/ton ekmeklik buğday için 9.250 TL/ton, arpa için ise 7250 TL/ton alım fiyatı açıklanmasına tepki gösterdi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan taban fiyatın çiftçilerin üretim maliyetlerinin altında olduğunu ve bu fiyatın ton başına 15.000 TL olarak revize edilmesi gerektiğini belirtti.

Gürer, hububat alım fiyatlarının Cumhurbaşkanı veya Bakan tarafından açıklanmaması ve bunun yerine akşam saatlerinde TMO tarafından internet üzerinden duyurulmasının, fiyatın düşük olduğunun bir başka göstergesi olduğunu belirtti.

'TMO, ÇİFTÇİNİN KARA GÜN DOSTU OLMAKTAN ÇOK UZAK'

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçinin kara gün dostu olması gerekirken açıklanan hububat alım fiyatlarıyla çiftçiyi zora soktuğunu belirten Gürer, “Toprak Mahsulleri Ofisi, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS)kayıtlı üretim miktarının tamamını satın alacağını duyurdu. Makarnalık buğdayda 9000 TL/ton olan geçen yılki fiyat, bu yıl 10.000 TL’ye; ekmeklik buğdayda 8250 TL/ton olan fiyat, bu yıl 9250 TL’ye; arpada ise 7000 TL’den 7250 TL’ye çıktı. Bunlar, çiftçinin giderleri karşısında fiyat dahi değil, gerçek anlamda üretici zora sokuldu. 15 TL kilo fiyatı bekleyen çiftçiye büyük bir darbe vuruldu. Toprak Mahsulleri Ofisi tüccar gibi davrandı ve kara gün dostu olarak bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçinin yanında durmadı, çiftçiyi tüccara boyun eğdirdi. Çünkü bu fiyat, gerçek anlamda enflasyon rakamından vazgeçtik, girdi maliyetlerindeki artışın dahi çok çok altında bir fiyat oldu” dedi.

TMO tarafından açıklanan hububat alım fiyatlarının çiftçide şok etkisi yarattığını belirten Gürer, “Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından hububat alım fiyatları açıklandı. Çiftçiler için açıklanan bu fiyat tam bir şok oldu. Enflasyon TÜİK'e göre yüzde 79 olduğu ülkemizde, buğdayın 1 yıllık fiyat artışı yüzde 12, arpa için yüzde 3,5 oldu. Bu artış, çiftçiyi mutlu etmeyi bırakın, maliyetin dahi altında bir fiyat açıklanmasına neden oldu. 2024 yılı için buğdaya 1750 liralık destek verileceği, arpa için ise 750 liralık fark ödemesi yapılacağı duyuruldu. Çiftçi tüccara boğduruluyor ve Toprak Mahsulleri Ofisi tam bir tüccar mantığı ile alım yapıyor. Çiftçiye, 'Gelecek yıl ürün ekme' der gibi bir fiyat açıklandı” şeklinde konuştu.

'NE CUMHURBAŞKANI NE DE BAKAN AÇIKLAMA YAPAMADI'

Açıklanan hububat alım fiyatlarının çiftçiyi üretim koparacağına vurgu yapan Gürer, “Hububat alım fiyatlarının düşük olması nedeniyle ne Cumhurbaşkanı ne de Bakan açıklama yapamadı. Toprak Mahsulleri Ofisi bir duyuruyla alım fiyatlarını ilan etti. Çiftçimize tam bir darbe vuruldu. Önümüzdeki yıl çiftçiye, "Sen hububat ekme, biz ithal ürün getirelim" diyorlar. Çünkü yılbaşından beri yurt dışından buğday Ukrayna'dan ya da Rusya'dan ithal ediliyordu. Depolarda önemli ölçüde yer de yok. Randevulu sistem geçen yıl işlemedi, bu yıl da aynı sorunları yaşatıp çiftçiyi tüccara mahkum bırakacaklar.” diye konuştu.

 

Etiketler chp buğday