CHP'li Gürer: Faizin artması hayvancılığı zora soktu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Besiciler, hayvanını satıp faize yatırsa kazanacağı para hayvancılıktan kazanacağı paradan yüksek. Faizin artması hayvancılığı zora soktu" diye konuştu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, hayvancılığın emek gerektiren, mücadele gerektiren, bakım gerektiren bir iş olması yanında masraflı bir iş olduğunu belirterek, “Hayvancılık yapanların baktıkları hayvandan gelir sağlaması gerekir. Ancak hayvancılıkla uğraşanların hepsi dertli” diye konuştu.

Gürer, "Besiciler, hayvanını satmış olsaydı faize yatırsa, bugün faizden kazanacağı para hayvancılıktan kazanacağı paradan yüksek. Faizin artması da hayvancılığı zora soktu. Çünkü çoğu hayvanını satıyor, gidiyor faize koyuyor, evde oturduğu yerden para kazanıyor. Onun için üretimin içinde olanları desteklemek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Gürer, şunları söyledi:

“Doğal olarak hayvan besleyenler dertli. Maliyetler çok yüksek diyorlar. Vatandaş ise ‘Geçtiğimiz yıl aldığımız fiyatın bir katı artmış fiyatla, ben bunu nasıl alacağım?’ diyor. ‘Benim gelirim o kadar artmadı’ diyor. Esnafa gidiyorsunuz, her ürünün fiyatı artmış. Hayvancılık zor bir iş, genelde 24 saat bu hayvanlarla haşır neşirler. Bu anlamda da zor bir işi gerçekleştiren besicimiz de doğal olarak diyor ki, ‘Ben bu işten para kazanmazsam niye yapayım?’ Öyle olunca, buradaki hayvanını satmış olsaydı faize yatırsa, bugün faizden kazanacağı para hayvancılıktan kazanacağı paradan yüksek. Faizin artması da hayvancılığı zora soktu. Çünkü çoğu hayvanını satıyor, gidiyor faize koyuyor, evde oturduğu yerden para kazanıyor. Onun için üretimin içinde olanları desteklemek gerekiyor. Hayvancılık yapanların sorunları ile ilgilenmek lazım. Yem fiyatlarının daha makul noktaya gelmesi lazım. Ayrıca hem hayvancılık hem çiftçilik yapmıyorsa, artık hayvancılığı da yürütebilme şansı yok” diye konuştu.