CHP'li Gürer, hayvancılık yapan Osman Polat'ı ziyaret etti

Niğde'nin Altunhisar ilçesinde hayvancılık yapan Osman Polat'ı ziyaret eden CHP'li Gürer, hayvancılığın bölgede sorunlu hale geldiğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Altunhisar ilçesinde hayvancılık yapan Osman Polat’la görüştü.

Polat, hayvancılık girdilerindeki artışlardan ve yaşadıkları diğer sorunları Gürer’e anlattı. Polat, üretim girdilerindeki artışların devam etmesi durumunda hayvancılığı bırakacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Ülkemizin son 21 yılda başarı hikayesi yazdığı alanların en başında tarım, hayvancılık ve su ürünleri var. Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış gibi çözmemiz gereken sorunlar var. Kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki dalgalı hareketleri yok sayamayız. Tarımda da çözüm odaklı bakış açısıyla hareket ediyoruz. Eksik gidermenin derdindeyiz” ifadesiyle hem başarı hem de başarısızlığı bir arada ifade ettiğine dikkat çeken Gürer, “Tarımsal girdi fiyatları sorunu çözememişseniz tarım sorunludur. Ötesi yok” dedi.

'22 YILDIR İKTİDARSINIZ, YAPMADINIZ'

“Her yeni küresel kriz; gıda üretimi ve tedarikinin ne kadar stratejik bir alan olduğunu teyit edecek. İklim değişikliği, çevre kirliliği, küresel ısınma ve bölgesel riskler arttıkça, rekabet kızışacak, hatta belki de daha kanlı hale gelecek. Bizim ülke olarak tüm hazırlıklarımızı buna göre yapmamız gerekiyor” açıklaması için Gürer, “22 yıldır iktidarsınız, yapmadınız. Yeni mi sorunları fark ettiniz” yorumunu yaptı. 

Gürer, Erdoğan'ın, “Küçükbaş hayvan üreticilerimize işlerini büyütmeleri, hayvan sayılarını çoğaltmaları, atıl işletme kapasitelerini üretime kazandırmaları amacıyla verilen kredinin limitini de 400 bin liradan 600 bin liraya getiriyoruz. Büyükbaş, süt hayvancılığıyla iştigal eden üreticilerimiz için bu rakamı 1 milyon liradan buçuk milyon liraya yükseltiyoruz” açıklamasını da değerlendirdi.

Gürer, “Kredi bir borç ilişkisidir. Şartları vardır. Kredi döngüsünü sağlayacak destek verilmezse, hayvan varlığı borcu karşılayamaz duruma düşer. Bazı sürü sahipleri, kredi borcu için hayvanını sattığında borcu ödeyemediklerini anlatıyorlar. Yem sübvanse edilmeden, ahır ve ağıl giderleri düşürülmeden, küçük aile tipine gerekli destek sağlanmadan sorunlar bitmez. Ayrıca, geçen yıl kredi faizi yüzde 7,5 iken, bu oranı yüzde 17'ye çıkararak esnafı faizle zora sokan iktidarın, kredi faizlerini ödeyebilmek çiftçi ve esnaf için ayrı bir sorun” dedi.

'GENÇLER TARIMDAN UZAKLAŞIYOR'

Gürer, “Neredeyse her hafta köyde yerinde hayvancılık ve çiftçilik yapanları ziyaret ediyorum. Masa başında yazılan raporlar gibi değil, bizzat üretici ve besici çiftçiyi yerinde dinliyorum. Cumhurbaşkanının tarımda anlattıkları bir başarı değil, başarısızlığın ifadesidir. Bizi izlesinler, gerçeği yerinde tespit ediyoruz. 2001 yılından beri yapılmamış tarım sayımı nedeniyle artan sorunlar çiftçiyi tarımdan soğutuyor. Tarımda yaş ortalaması 54 ve kırsalda 60'a dayanmışsa gençlerin tarımdan uzaklaştığı görülecektir. Gençleri ve kadınları tarıma kazandırmanın yolu, kırsala dönmeleri halinde SGK primlerini karşılamak başta olmak üzere, gerçekçi destekler vermektir” diye konuştu.

'HAYVANCILIK BÖLGEMİZDE SORUNLU HALE GELDİ'

Hayvancılık yapmanın zor olduğunu, tatilinin, bayramının olmadığını belirten Gürer, “Sürekli hayvanlarla ilgilenmek durumundasınız. Ülkemizde uygulanan yanlış hayvancılık politikası nedeniyle yem fiyatlarındaki sürekli artışlar, özellikle küçük işletmelerde hayvancılığı zora soktu. Doğal olarak, hayvanlara verilen yemin maliyeti, üreticinin hayvanını pazara çıkardığında sattığı zaman paraya dönüşmediğinde hayvancılık bölgemizde sorunlu hale geldi” dedi.

'DÖNGÜDEYİZ, KAZANCIMIZ YOK'

Baba mesleği olduğu için her zaman işin içinde olduğunu ve 250 küçükbaş hayvanı olduğunu belirten Osman Polat, Gürer’in, “Hayvancılık yaparak kazanç sağalabiliyor musunuz, yoksa döngüde misiniz?” sorusuna, “Döngüdeyiz, kazancımız da yok. Ama biz de ata mesleği olarak devam ettirelim dedik. Yoncanın tonu 8000 lira, saman 4000 lira. Bölgede bazıları bu işi bırakıyor. Ben de bırakacağım. Maliyetim yüksek, benim aylık giderim hemen hemen 35 bin-40 bin liraya geliyor, koyunların yemesi hariç. Yalnızca ahır gideri bu. Tabii çobanın gelip gitmesi, yemesi içmesi var. Bir koyunun maliyeti yetişme sürecinde yem hariç 4000 lira. Kim nasıl hesaplarsa hesaplasın, bir koyunun yetişme sürecinde 4000 lira maliyeti var” diye yanıt yerdi. 

Son olarak, bölgedeki veteriner kadrolarının yetersiz olduğunu ifade eden Polat, "Kendi çabalarınla veteriner çağırırsın, gelmez. Bir küpe taktırmaya getiremedim. Şurada Altunhisar'da 10 bine, 15 bine yakın hayvan var. Daha ben hayvanımı küpeletemedim" ifadelerini kullandı.