CHP'li Gürer: Küçük çiftçileri koruyacak düzenleme yapılmalı

CHP’li Ömer Fethi Gürer, lisanslı depoculuk uygulamasının Niğde gibi tarım kentinde uygulanmadığını belirterek, "Küçük çiftçilerin korunmasını sağlayacak düzenlemeler getirilmelidir" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, lisanlı depoculuk ile ilgili verilerin açıklanması istemiyle verdiği soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı cevap verdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ülkemizde 193 lisanslı depo işletmecisi bulunduğunu, 46 ilde ise toplam 270 adet depoda lisanslı depoculuk faaliyetleri yürütüldüğünü açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 46 ilde lisanslı depoculuk yapılmasına karşın gıda üretim sıralamalarında ilk sıralarda yer alan Niğde’nin lisanslı depoculuk kapsamında bulunmadığını belirtti.

5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında, uzun süreli ve dayanıklı tarım ürünlerinin modern ve sağlıklı depolarda depolanması amacıyla, ülkemizde 193 lisanslı depo işletmesi bulunduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, faaliyette bulunan 193 lisanslı depo işletmesi tarafından 46 ilde yer alan toplam 270 adet depoda, lisanslı depoculuk faaliyetleri yürütüldüğünü açıkladı.

Bakan Yumaklı, “Ülkemizde faaliyette bulunan lisanslı depoların toplam depolama kapasitesi 10.3 milyon tondur. Lisanslı depoculuk faaliyeti yoğun olarak İç Anadolu Bölgesi’nde yürütülmekte olup, bu bölgede 11 ilde 122 lisanslı depo işletmesi bulunmaktadır. Ayrıca, lisanslı depoculuk sistemi kapsamında mevcut durumda hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk, fındık, kuru kayısı, zeytin ve Antep fıstığı ürünleri fiilen depolanmaktadır. Öte yandan, Niğde ilinde mevcutta faaliyet izni alan lisanslı depo işletmesi bulunmamakla birlikte, 4 adet Lisanslı Depoculuk Şirketine Bakanlığımızca kuruluş izni verilmiştir. Kuruluş izni alan şirketlerin gerekli şartları sağlamaları durumunda Bakanlığımızca faaliyet izni verilecektir. Söz konusu Şirketler, toplam 110.000 ton kapasite ile hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar ürünlerini depolamak üzere kuruluş izni almıştır” ifadelerine yer verdi.

‘SORUNLU NOKTALARI VAR’

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, lisanslı depoculuk uygulamasının Niğde gibi tarım kentinde uygulanmadığını ve daha çok tüccar için avantaj yarattığını belirtip, “Küçük çiftçilerin de bu bağlamda korunmasını sağlayacak düzenlemeler getirilmelidir. Lisanslı depoculuk ile ilgili oluşturulan ürün depolama şartları olumlu olduğu kadar sorunlu noktaları da vardır. Bu bağlamda süreç sorunları giderecek boyuta taşınmalıdır” dedi.