CHP'li Gürer, kuraklıktan etkilenen üreticiyi ziyaret etti

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'deki kuraklık nedeniyle rekoltesinde düşüş yaşayan bir üreticiyi ziyaret etti. Üretici, "Her şeyi çiftçinin sırtına vuruyorlar" diye konuştu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Ulukışla ilçesinde kuraklık nedeniyle arpa rekoltesinde düşüş yaşayan üretici Murat Dündar ile görüştü. 

 

CHP'li Gürer, kendisine derdini "Verim bu sene aşırı düşük. Mevsimin kurak geçmesi, Nisan ve Mayıs yağmurlarının düşmemesi, rekolteyi yüzde 50-60 oranında düşürdü. Geçen yıla göre yüzde 50’nin üzerinde zararım var" diyerek anlatan Murat Dündar'a "Girdi maliyetinde artış çiftçiyi kredi ile ekim yapmak zorunda bırakıyor. Üretici ürettiği ürüne düşük alım fiyatı veriliyor. Arpada TMO bir yıllık fiyat alım artışı yüzde 3 oldu.  Düşük alım fiyatı yanında çiftçiyi kuraklık da vurdu. Çiftçi beklediği ürünü alamadı. Bölgede arpa üretiminde ciddi verim kaybı var" dedi. 

'ÜRETEN DEĞİL, ARACILAR BU İŞTEN PARA KAZANIYOR'

Bölgedeki kuraklığın verimi azalttığının altını çizen Gürer, şunları söyledi: "Arpanın az olması, tüccarın eline arpa geçtikten sonra fiyatın artacağını gösteriyor. Üreten değil, aracılar bu işten para kazanıyor. Şu anda arpa rekoltesi düşükken, fiyatı düşük tutmak arpa üreticisine bir darbe daha vuruyor. Çünkü arpayı tüccar aldığı zaman, eylül-ekim aylarında fiyat artacak. Bu sefer hayvancılık yapıp da kendi arpasını üretmeyenler daha pahalı arpa almak durumunda kalacaklar. Arpa rekoltesinin düşmesi kuraklıkla ilgili ve farklı bölgelerden de bu konuda bizlere ulaşanlar oluyor. Rekolte düşüklüğü, önümüzdeki süreçte arpanın ithalatının daha da artacağının bir göstergesi.”

'BİR KİLO ARPA ÜRETECEKSİN, YARIM LİTRE SU ALACAKSIN'

Açıklanan arpa alım fiyatına tepki gösteren üretici Murat Dündar, süt yemi olarak hayvanlara arpa vermek zorunda olduğunu ve yemin içine 1 kilo arpa karıştırdıklarını ifade ederek, “Arpa yetiştiremediğimiz sürece dışarıdan alacağız. Bu sefer ne yapacağız? Kilosunu 12 liraya, 15 liraya arpa alacağız. Şu anda 500 miligram içme suyu 7,5 lira, bir kilo arpa 7,25 TL devletin açıkladığı, 50 kuruş da destek veriyor, 7,75 TL. 1 litre dağdan oluşan pet şişeye giren su 7,5 lira, bakkaldan alıp içtiğimiz su 7,5 lira. 1 kilo arpa üreteceksin, yarım litre su alacaksın" ifadelerini kullandı. 

'HER ŞEYİ ÇİFTÇİNİN SIRTINA VURUYORLAR'

Gürer'in süt ile ilgili durumu sorması üzerine Murat Dündar, “Sütte de şöyle bir sorun var: 14,75 lira süt fiyatı, süt konseyinin açıkladığı fiyat. Bana ödedikleri fiyat 14 lira. Bana resmi rakamlara göre ödemesi gereken 14,75 lira. Her şeyi çiftçinin sırtına vuruyorlar. Biz sanayiciye çalışıyoruz. Sanayiciler 35-40 liraya süt satıyorlar. Ben 14 liraya veriyorum, süt para etmiyor. Biz 2021-22'de hep içeri girdik, şu anda da içeri giriyoruz." dedi.

Gürer ise, “Enflasyonu çiftçinin sırtından halletmeye çalışıyorlar. Böylece çiftçiyi bitiriyorlar” diyerek duruma tepki gösterdi.