CHP'li Gürer: 'Meralar daha verimli ve etkin kullanılmalıdır'
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer hayvancılığın sorunları araştırılması için TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması açılması için başvuruda bulundu.
DUVAR - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Hayvancılığın sorunlarının kapsamlı biçimde araştırılması için verdiği önergede “Ekonomik ve düşük maliyetli hayvansal üretim için yerli sığır ırklarının genetik kaynaklarının korunması ve daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.
Gürer, “Ülkemizin koşullarına uyumlu ve verimli yeni melez sığırların oluşturulması, bu sürecin doğru bir şekilde yönetilmesini sağlayacaktır. Özellikle et üretiminde, büyükbaş hayvanların rolü büyük olup, kırmızı et ve süt üretiminin büyükbaş hayvanlardan sağlanma oranı yüzde 90'lara ulaşmış durumdadır. Ülke coğrafyasında iklim ve hastalıklara dirençli yerli ırkların korunması, ithal hayvan dokusu ile yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bir gerçektir. Yabancı ülkelerden ithal edilen kültür ırkı sığırların Türkiye'nin coğrafi şartlarına ve mevcut hastalıklara karşı dayanıklılık gösterememesi, önemli kayıplara neden olmaktadır. Adaptasyon sorunları; verim azalışlarına, buzağı kayıplarına ve yüksek maliyetli yetiştiricilik uygulamalarına yol açmaktadır. Bu nedenle yerli ırkların korunması, ülke iklimi ve hastalık koşullarına daha dirençli melez ırkların oluşturulması önem arz etmektedir” dedi.
'MERA HAYVANCILIĞI GERİLİYOR'
Gürer, “Mera hayvancılığının sürekli gerilemesi, 12 ay kapalı alanda yem ile hayvan beslenmesi besicilerin maliyetini artırmaktadır. Türkiye'nin çayır ve mera varlığı, 2022 yılı itibariyle 14,6 milyon hektar olup, bu alanın yüzde 38’i Doğu Anadolu, yüzde 31’i İç Anadolu, yüzde 11’i ise Karadeniz bölgesindedir. Ancak, kültür ırkı büyükbaş hayvanların meralardan yeterince faydalanmasını güçleştiren faktörler bulunmaktadır; bu da verimliliği düşük kılmaktadır. Yerli ırk sığırların ve melezlerinin süt ve et verimleri kültür ırklarına göre düşük olabilir, ancak düşük bakım maliyeti ve meralardan daha fazla yararlanma olasılığı gibi avantajları bulunmaktadır. Bu durum, yerli ırk hayvanlarının sürdürülebilir bir hayvancılık için avantaj sağlayan özellikleridir. Büyükbaş hayvan yetiştiricileri, kültür ırklarının beslenmesi noktasında yem maliyetlerinde yaşadıkları sorunlar, yem fiyatlarının artmasıyla iyiden iyiye ortaya çıkmaktadır. Hayvancılığın girdi maliyetleri içinde önemli bir yere sahip olan yem maliyetlerine karşı, besiciler çiftliklerinde ürettikleri ya da satın aldıkları kaba ve kesif yemleri kullanarak çözüm üretmeye çalışmaktadır” diye konuştu.