CHP'li Gürer: Mevsimlik tarım işçilerinin dramına seyirci kalınıyor
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de yaklaşık 1 milyon mevsimlik tarım işçisi olduğunu belirtti ve işçilerin yaşadığı sorunların çözümüne yönelik adım atılması gerektiğini söyledi.
ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) 2020 yılı ile 2021 yılının ilk yarısında ülkemizde yaşanan iş cinayetlerini yayınladığı rapora ve mevsimlik tarım işçilerinin 2021 yılında yaşadıkları trafik kazalarına dikkat çekti.
Gürer, 2020 yılında iş cinayeti sonucu en az 2 bin 427, 2021 yılının ilk yarısında ise en az bin 155 işçinin vefat ettiğini, iş cinayetlerinde son yılların en yüksek rakamlarıyla karşılaşıldığını ve bu rakamların 2013 yılı iş cinayeti rakamlarının iki katına denk geldiğini belirtti.
Her yaz döneminde mevsimlik tarım işçilerinin çok sayıda trafik kazası geçirdiğini, bu kazalar sonucu ölen ve yaralanan tarım işçilerinin sık sık kamuoyunda gündeme geldiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde yaklaşık 1 milyon mevsimlik tarım işçisi bulunmaktadır. Zor şartlar altında çalışan bu işçilerin çalışma şartları iyileştirilmeli ve sorunlarının çözümüne yönelik uygulamalar bir an önce hayata geçirilerek her yıl yaşanan bu drama seyirci kalınmamalıdır” dedi.
2020 YILINDA TARIM VE ORMAN İŞ KOLUNDA 442 EMEKÇİ VEFAT ETTİ
2020 yılında en az 2 bin 427 emekçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirirken en yüksek iş cinayeti rakamları ile karşılaşılan ilk 3 sektör sırasıyla Tarım ve Orman, İnşaat ve Yol, Sağlık ve Sosyal Hizmetler iş kolları oldu.
2020 yılında yaşanan iş cinayetlerinin iş kollarına ve nedenlerine göre dağılımına bakıldığında 442 işçi (224 çiftçi-218 işçi) Tarım ve Orman, 355 işçi İnşaat ve Yol, 330 işçi ise Sağlık ve Sosyal Hizmetler işkolunda vefat etti. Yaşanan iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımında ise ilk sırayı 741 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan Covid-19 alırken sırasıyla Trafik ve Servis kazası nedeniyle 388, Ezilme ve Göçük nedeniyle de 296 işçi öldü.
2021 YILININ İLK YARISINDA DA İŞ CİNAYETLERİNİN SAYISINDA AZALMA OLMADI
2021 yılının ilk 6 aylık bölümünde en az bin 115 emekçi iş cinayetlerinde öldü. Tarım-orman işkolunda 159, inşaat-yol işkolunda 150 işçi hayatını kaybederken ölüm nedenlerine bakıldığında yüzde 34’ü Covid-19 sebepli vefatlar olarak kayıtlara geçti.
2 AYDA 24 İŞÇİ İNTİHAR ETTİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2021 yılı haziran ayında en az 11, mayıs ayında ise 13 emekçinin ‘borç ve işsizlik’ nedenleriyle intihar etmesinin, işçilerin içinde bulunduğu ekonomik çıkmazın somut göstergesi olduğunu belirtti.
'MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN DRAMINA SEYİRCİ KALINIYOR'
CHP'li Gürer, “Her hasat döneminde fındık, pamuk, domates, patates ve meyve bozumu gibi ürünlerin hasadı için şehirlerarası yolculuk yapan 1 milyona yakın mevsimlik tarım işçisi bulunmaktadır. Bu işçiler tarla ya da çiftliklerde olumsuz şartlarda çalışmakta olup sosyal güvenlik, sosyal dışlanma, ücret, sağlık, barınma ve eğitim gibi birçok sorunla da karşı karşıya kalmaktadırlar. Ayrıca her yıl ekmek paralarını kazanmak için çeşitli şehirlere yolculuk yapan mevsimlik tarım işçileri geçirdikleri trafik kazalarıyla kamuoyunun gündemine sık sık gelmektedir. Artık bu drama seyirci kalınmamalı, mevsimlik tarım işçileri trafik kazaları ve ölümlerle değil, sorunlarının çözümlerine yönelik atılacak adımlarla gündeme gelmeliler. Göstermelik genelgeler sorunlara çözüm olmadığı artık fark edilmelidir. Ekmek mücadelesi için çıktıkları yolculuğun son yolculukları olmaması için, uygun olmayan araçlarda ve uygunsuz şekillerde yolculuk yapmaları artık bir son bulmalıdır. Barınma ve taşınma koşullarının insanca yaşam şartları dikkate alınarak oluşturulması sağlanmalıdır” diye konuştu.
7 MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ ÖLDÜ, 120 YARALI
Ömer Fethi Gürer, verilere yansıdığı üzere tarım-orman işkolunda yaşanan iş cinayetlerinin ciddi boyutlara ulaştığını da belirtti. 2021 yılının ilk 7 ayında yerel ve ulusal basına yansıyan 12 kazada 7 mevsimlik tarım işçisi vefat ederken 120 kişi de yaralandı. Temmuz ayında ise 5 ayrı kazada 1 mevsimlik tarım işçisi vefat ederken 59 işçi de yaralandı.
6 AYDA TARIM İŞÇİLERİNİN KARIŞTIĞI TRAFİK KAZALARI
Ulusal ve yerel basından derlenen bilgilere göre son 6 ayda tarım işçilerinin karıştığı trafik kazaları şöyle:
18 Şubat 2021: Mersin’e mevsimlik tarım işçisi olarak gidip memleketleri Van’a dönerken otobüs kazası sonucu 3 kişi yaşamını yitirdi.
26 Şubat 2021: Hilvan’dan Urfa’ya gelen mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüsün yan yatması sonucu 12 kişi yaralandı.
22 Nisan 2021: Konya'da tarım işçilerinin taşıyan minibüsün takla atması sonucu 2 kişi hayatını kaybederken 6 kişide yaralandı.
05 Mayıs 2021: Osmaniye’de tarım işçilerini taşıyan minibüs sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında 16 kişi yaralandı.
19 Mayıs 2021: Sivas’ta mevsimlik işçileri taşıyan minibüs kaza yaptı. 2’si ağır 5 kişi yaralandı.
24 Mayıs 2021: Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde, mevsimlik tarım işçilerini taşıyan hafif ticari aracın takla attığı kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 5 kişide yaralandı.
28 Haziran 2021: İzmir’in Ödemiş ilçesinde meydana gelen ve üç aracın karıştığı trafik kazasında, traktör sürücüsü kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti, 17 mevsimlik tarım işçisi yaralandı.
06 Temmuz 2021: Mersin'de, mevsimlik tarım işçilerini taşıyan kamyonetin elektrik direğine çarpıp devrilmesi sonucu 11 kişi yaralandı. 10 Temmuz 2021: Malatya'nın Darende ilçesinde mevsimlik işçileri taşıyan kamyonetin devrilmesi sonucu 7 kişi yaralandı.
12 Temmuz 2021: Yozgat’ın Yerköy ilçesinde mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 10 mevsimlik tarım işçisi yaralandı.
15 Temmuz 2021: Afyonkarahisar’da mevsimlik tarım işçilerin taşıyan minibüs ile kamyonetin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 17 kişi yaralandı.
22 Temmuz 2021: Konya’nın Ereğli ilçesinde, tarım işçilerini taşıyan minibüsün takla atıp şarampole uçması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 14 kişi de yaralandı. (DUVAR)