CHP'li Gürer: Öldürmek kelimesi yerine 'ötanazi' kılıfı uyduruluyor

CHP'li Ömer Fethi Gürer, Hayvan Hakları Kanunu'nda yapılacak değişiklikle ilgili "Kedi ve köpek için 'öldürmek' kelimesi yerine ötanazi kılıfı uyduruluyor" diye konuştu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hayvan Hakları Kanunu'nda değişiklik yapılması için gerçekleştirilen görüşmelerde, CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, kanun teklifine yönelik eleştirilerini tüm maddelerde söz alarak dile getirdi. Gürer, "Kanunun düzenlenmesinde hayvanların korunması esas olmaktan çıkarılmakta ve sokak hayvanlarının öldürülmesi yasal olarak olanaklı kılınmaktadır" diye tepki gösterdi.

 Gürer, 20 yıldır gerekli kısırlaştırmaların sağlanmadığını ve bu durumun hayvan varlığında artışa yol açtığını belirtti. "Yirmi yıldır gerekli kısırlaştırmaları sağlamayarak hayvan varlığında artışa yol açanların ürettikleri çözüm, hayvanların öldürülmesi olarak gündeme gelmiştir; bu kabul edilemez" diye konuştu.

Gürer, "Bu kanun teklifinin mutlak suretle geri çekilmesi, tüm tarafların değerlendirmesi alınarak hazırlanması ihtiyaçtır. Kedi ve köpek için 'öldürmek' kelimesi yerine ötanazi kılıfı uydurulmaktadır" dedi.

Gürer, sistemin zafiyetinden kaynaklanan soruna sokak hayvanlarını yok ederek çözüm üretmenin inançsızlık, vicdansızlık ve insafsızlık olduğunu ifade etti. "Çözümü ortaklaşa tüm taraflarla üretmek olasılığı varken oldubittiyle yasa teklifi kanunlaştırılmak istenmektedir. Kanun teklifi geri çekilmeli ve taraflarca soruna kalıcı çözüm üretilmelidir" diye belirtti.

Gürer, teklifin bütünüyle sorunlu olduğunu ve hayvanların yaşatılması değil, öldürülmesinin öncelikli amaçlandığını vurguladı. "Bu teklifteki düzenlemede hayvanların yaşatılması değil, öldürülmesi öncelikli amaçlanmaktadır. Bu bağlamda geri çekilmesi, tüm kesimlerin faydasına olacaktır" dedi.

'VETERİNER İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİDEN AÇILMALI'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, veterinerlerle ilgili durumun dikkate alınması gerektiğini belirterek, 1984 yılında kapatılan Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü'nün yeniden açılması gerektiğini söyledi. "Bugün yaşadığımız sorunların bir nedeni de Veteriner İşleri Genel Müdürlüğünün olmamasıdır. Veteriner işlerinde görevli, belediyelerde 3 bin veteriner bulunmaktadır ve bu kanun teklifi geçerse belediyelerin en az 12-13 bin yeni veteriner hekime ihtiyacı olacaktır." dedi.

'VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALABİLİR'

Gürer, bu yasa çıkarsa birçok veteriner hekimin şiddete maruz kalma durumu olacağını belirtti. "Sağlıkta şiddet kapsamında veterinerlerin değerlendirilmediği süreçte görev yapabilme olanakları da ortadan kalkmaktadır. Bir hekim için bir sağlıklı hayvanı öldürmek en büyük travmadır" dedi.

'SAHİPSİZ HAYVANLARIN BAKIMI VE BARINAKLAR YETERSİZ'

Gürer, sahipsiz ve güçten düşen hayvanların hayvan bakım evlerinde ölüme terk edildiğini ve barınakların yalnızca belediyeler üzerinden oluşturulmasının gerçekçi olmadığını ifade etti. "Günde ortalama 400 gram mama tüketen bir köpeğin masrafının 16 bin lira civarında olduğu hesaplandığında, belediyeler için ayrılacak kaynak bu bağlamda yeterli olmayacağı gibi, mutlak bir fonun oluşturmaması da sorunun çözülemeyeceği anlamına gelir." diye konuştu.

Gürer, hayvanların öldürülmesinin çözüm olmadığını, yakala-aşılat-yaşat yerine varsa saldırgan hayvanları bakım evinde rehabilite etmenin doğru çözüm olduğunu vurguladı. "Öldürme çözüm değildir. Yakala-aşılat-yaşat yerine, varsa saldırgan hayvanları bakım evinde rehabilite et; doğru çözümdür" Dedi.