CHP'li Gürer: Taban fiyat düşük, çiftçi kaygı içinde

CHP'li Ömer Fethi Gürer, şekerpancarı, buğday ve çaya uygulanan düşük taban fiyatlarını eleştirerek bu durumun çiftçiler için kaygı verici boyuta ulaştığını söyledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şekerpancarı, buğday ve çay üreticisinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Gürer, uygulanan düşük taban fiyatlara tepki gösterdi.

 TBMM Tarım,Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, “Buğdayda taban fiyat en az 15 lira olarak açıklanmalı ve çiftçilerin elindeki ürün alınmalıdır. Bu yönde de taban fiyatı şu ana kadar açıklanmamıştır. Pancarda da halen, normalde Ocak ayında açıklanan avans fiyatı kamuoyuna yansımamıştır. Pancar çiftçisi de buğday çiftçisi de kaygı içindedir.” ifadelerini kullandı.

'BİR YILDIR DSTEK YATIRILMADI'

Gürer, “Buğdayda geçtiğimiz yıl verilen desteklemeler bir yıl geçmesine rağmen bazı bölgelerde çiftçilerin hesabına yatırılmadı. Geçtiğimiz yıl buğday için 8.250 TL taban fiyat açıklanırken, bin lira da ton başı destek vereceği söylenmişti. Geçen bir yıl boyunca bu destekler verilmemiştir. Fasulyede de keza destekler çiftçilerin hesabına yatmamıştır. Yeni hasat dönemi geldi, çiftçilerimiz ektiği ürünü hasat edecek ama bir yıldır destek yatırılmadı. Bu desteğin bir an önce çiftçilerin hesabına yatması gerekiyor.” dedi.

CHP’li Gürer şöyle devam etti: 

“Çayda da çok düşük bir taban fiyatı açıklandı. 25 bin lira beklerken, açıklanan ton fiyatı 17 bin lira oldu. Bunun da 2.000 lirası prim olarak verilip 19 bin liraya çıkacağı söyleniyor ama o 2.000 liralık destek de bir yıl sonra alınıyor. Yani destekler çiftçinin cebine girmeden, girdi maliyetlerine gelen artışlarla çiftçiden alınıyor. İlaç, gübre, tohum, mazot ve tarla giderlerinde meydana gelen artışlar, çiftçinin fayda sağlamadan önce cebinden geri alınıyor. Bu nedenle destekler çiftçiye zamanında verilmeli ve bu konudaki mağduriyetlerin önüne geçecek uygulamalar gerçekleştirilmelidir.” 

Patates üreticisinin yaşadığı soruna da değinen Ömer Fethi Gürer, “Niğde'de patates çiftçinin deposunda kalmıştır, satılamamıştır. 4 lira gibi bir fiyatla depodan ürün çıkıyor. Çiftçi arkadaşımızın ifadesine göre, depoda patatesin kilosu 2,5 liraya kadar düşmüş durumda. Marketlerde ise patatesin fiyatı 20 lira civarında belirleniyor. Bu da sistemin ne kadar plansız ve aracılık sistemiyle vatandaşa pahalı ürün sunduğunu, üreticiye ise düşük girdi sağladığını parasal anlamda göstermektedir. Bu bağlamda, depodaki patates bayrama kadar çillenir, çöp olur. Bir an önce bu patates çiftçisine de gerekli destek sağlanmalıdır.” dedi.