CHP'li Gürer: Tarla faresi zararları tarım sigortasına alınmalı
Tarımda tarla fareleri nedeniyle üreticilerin zarar ettiğini belirten CHP'li Ömer Fethi Gürer, "Çiftçilerimiz, uğradıkları zararlara tarım sigortası kapsamında çözüm üretilmesini istiyorlar" dedi.
DUVAR - CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, son aylarda fare istilalarının yaşandığını ve küresel iklim değişikliği yanında yanlış ve dengesiz tarım zehirleri kullanılmasının tarımda yeni sorunlar ürettiğini söyledi.
Gürer, şu ifadeleri kullandı:
“Tarımda sorunlar bitmiyor. Mevsimsel değişimlerin yanısıra tarım zehirlerinin yanlış ve bilinçsiz kullanılması sorunlara neden oluyor. Farklı bölgelerden arayan çiftçilerimiz bu yıl tarla faresi sayısında artıştan söz ediyorlar. Domates güvesi, Akdeniz sineği, çekirge saldırısı ile karşı karşıya kalmış olan çiftçilerimiz, bu dönemde tarla farelerinin artması nedeniyle üretim kaybının olacağını belirtiyorlar. Yeni dikilen ağaçların dip bölgelerini fareler kemirerek kurumasına sebep oluyor. Bu nedenle bazı bahçelerde çiftçiler ağaçlarını kesmek zorunda kalıyor. Küresel iklim değişikliğinin yarattığı sorunların ülkemiz üzerinde de olumsuz etkisi, tarımda farklı sorunların ve zararlıların ortaya çıkmasına neden oldu. Bu arada, yanlış kullanılan tarım ilaçları nedeniyle yılanların önemli ölçüde yok olması, tarla farelerinin daha çok üremesine neden oluyor. Çünkü yılanlar, farelerin önemli bir kısmını tüketiyorlardı. Ülkemizde tarımda üretim kaybına neden olan zararlılarla ciddi mücadele edilmesi gerekiyor. Akdeniz sineği özellikle narenciye, şeftali ve elma gibi ürünlere verdiği zarar nedeniyle her yıl üreticilerin önemli ürün kaybına uğramasına neden oluyor.
Tarla faresi ile oluşan zarara karşı yapılan ilaçlamada yeterli sonuç alınamadığı için bu konularda daha kapsamlı ve genişletilmiş çalışmalara yönelinmesi gerekmektedir. Çiftçilerimiz, tarla fareleri ile uğradıkları zararları tarım sigortası kapsamında ele alınıp, çözüm üretilmesini istiyorlar. Bu bağlamda, tarımın sorunu sadece üretim öncesi, üretim süreci ve üretim sonrasından oluşmuyor, aynı zamanda zararlılarla ortaya çıkan önemli kayıplar da mevcut. Bu yıl tarla fareleri için önlem alınması ve çiftçilere çözüm üretilmesi gerektiğini belirttiler. Niğde'de özellikle Kılan ve Darboğaz gibi köylerde bulunan bahçelerdeki genç ağaçlara farelerin önemli zarar verdiğini belirtiliyor. Tarım zehirlerinin bilinçsiz kullanılması, yılan popülasyonunu azaltması ve yılan sayısının azalması ile kış mevsiminin sıcak geçmesi, fare sayısını artıran nedenler arasındadır” dedi.