CHP'li Gürer'den ormanlar için araştırma komisyonu talebi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, orman politikalarının değerlenlendirilmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını istediği önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, AK Parti döneminde ormanlarda yaşanan süreçlerin araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu oluşturulmasını talep etti.  

Gürer, verdiği önergede şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizdeki orman politikaları, doğanın korunmasından ziyade ekonomik büyümenin önünü açmak adına şekillendirilmekte olup yapılan kamulaştırmalar ve tahsisler bunun somut göstergesidir. Ancak bu yaklaşım, kısa vadeli kazançlar elde etme hırsıyla doğanın uzun vadeli sağlığını ve sürdürülebilirliğini göz ardı etmektedir. Ormanlar, sadece ağaçları kesip satmak, altyapı projeleri, enerji santralleri ve onların iletim hatları, maden ve taş ocakları, turizm vb. nedenlerle kullanıma açmak, bir kaynak olarak görülüyor. Benimsenen bu yaklaşımlar sonucu doğanın bütünsel denge ve ekolojik önemi göz ardı edilmektedir. Süreç içinde orman mevzuatı, ormanları korumak yerine ormancılık dışı kullanımları teşvik etmek üzere değiştirilmiştir. Bu değişiklikler, ormanları ekonomik getiri sağlayan faaliyetler için daha elverişli hale getirmeyi amaçlamaktadır. Ancak, bu yaklaşımın sonucunda ormanların sadece odun kaynağı olarak kullanılması değil, aynı zamanda enerji ve madencilik gibi sektörlerin taleplerine de açılmasıdır."

'KRİTİK ALANLAR ENERJİ VE MADENCİLİK SEKTÖRLERİNİN TALEPLERİYLE BOZULMAKTADIR'

Ormanlar üzerinde artan baskı ve kullanımın orman dışı alanların artışına yol açtığının altını çizen Gürer, "Ormanların doğal habitatları ve ekosistemleri koruması gereken kritik alanlar, enerji ve madencilik gibi sektörlerin talepleriyle bozulmaktadır. Bu durum, biyoçeşitliliğin azalmasına, toprak erozyonunun artmasına ve iklim değişikliğinin etkilerinin daha da kötüleşmesine yol açmaktadır" diye konuştu. 

'ORMANLAR SADECE ODUN SAĞLAYAN BİRER KAYNAK DEĞİLDİR'

Ormanların sadece ekonomik birer kaynak olarak görülmesinin doğru olmadığını vurgulayan Gürer, "Örneğin, kamu yararı gerekçesiyle gerçekleştirilen orman kamulaştırmaları, genellikle çeşitli altyapı projeleri, maden faaliyetleri, turizm yatırımları gibi endüstriyel ve ticari faaliyetler için yapılmaktadır. Ancak, bu süreçlerin doğaya olan olumsuz etkileri göz ardı edilmektedir. Ormanlar, insanlığın varlığını sürdürmesi için kritik öneme sahip ekosistemlerdir. Ormanlar sadece odun sağlayan birer kaynak değil, aynı zamanda su döngüsünü düzenleyen, karbonu emen ve biyoçeşitliliği destekleyen yaşam alanları olduğu unutulmamalıdır" ifadelerini kullandı. 

'EKONOMİK BÜYÜME DOĞAYLA UYUM İÇİNDE GERÇEKLEŞMELİDİR'

Türkiye'nin orman politikalarını derhal gözden geçirmesi gerektiğini ifade eden Gürer, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

"Ekonomik büyüme, doğanın yok oluşu pahasına değil, doğayla uyum içinde gerçekleşmelidir. Aksi takdirde, gelecek nesillere miras bırakacağımız yaşanabilir bir çevre bırakma şansımız ortadan kalkacaktır. Orman alanlarının amacı dışında kullanımına yol açan bu uygulamaların araştırılması, sorunların tespit edilerek ivedi bir şekilde orman alanlarının korunmasına yönelik yasal düzenlemeler yapılması için Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederiz.”