CHP'li Gürer'den 'rekoltede düşüş' uyarısı: 'Önlem alınmalı'

CHP'li Ömer Fethi Gürer, 2024 yılında tarımsal üretimin azalacağı tahminine ilişkin açıklamalarda bulundu. Gürer, çiftçiler için önlem alınması gerektiğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, buğday, arpa, çavdar, yulaf, kırmızı mercimek ve şeker pancarı gibi ürünlerin üretiminde düşüş tahmininin ithalatı artıracağını söyledi.

2024 yılında bitkisel üretimin azalacağı tahminine değinerek söze başlayan Gürer, “TÜİK tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan sağladığı verilere göre 2023 yılında tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretim miktarı 77.7 milyon ton 2024 yılı bitkisel üretim ilk tahmine göre bu miktarın 1.1 milyon ton azalarak 76.1 milyon tona düşeceği öngörüldü. Bu kayıp önemlidir. Artan nüfusa göre açık oluşumu gıdada ithale de bağımlılığı artacaktır” diye konuştu. 

'ENFLASYON GİBİ KURAKLIK DA ÇİFTÇİYİ VURUYOR'

Üretimdeki düşüşün nedenlerinden biri olan kuraklığa dikkat çeken Gürer, “Kuraklık, ülkemizde önemli bir biçimde etkili oldu. Kuraklığın etkisiyle bazı bölgelerde beklenen ürün ve rekolte gerçekleşmeyecek. Bu alanda, geçtiğimiz yıla göre buğdayda 1 milyon ton, arpada 800 bin ton, kırmızı mercimekte de 14 bin tonluk düşüş, TÜİK verilerine göre bekleniyor. Beklenen yağışların olmaması, üreticiler için hem rekolte kaybına, hem verim kaybına, hem de gelir kaybına neden oluyor. Enflasyon gibi kuraklık da çiftçiyi vuruyor. Düşen rekolte, ithalatı da rafta ürün fiyatını da artıracaktır" dedi. 

'ÇİFTÇİLER İÇİN ÖNLEM ALINMALI'

Son olarak, çiftçilere destek verilmesi gerektiğinin altını çizen Gürer, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

“Yağışların normalin altında gerçekleşmesi, ileriki aşamalarda da ülkemizde bu yönde oluşacak sorunların varlığını gösteriyor. Çünkü Türkiye su fakiri. Önlemlerin alınması ve bu konuda tedbirlerin geliştirilmesi önemli. Şeker pancarında da bu yıl 500 bin tonluk bir düşüş bekleniyor. Sözleşmeli tarım olan şeker pancarında hala avans tutarı açıklanmadı. Her yıl ocak ayında çiftçi için ekim yapmadan avans açıklanıyordu. Bu yıl açıklanmadı. Buğdayda da şu anda taban fiyatı belli olmadı. Bunun yanı sıra, açığa ürün dediğimiz Toprak Mahsulleri Ofisi ve tüccar da fiyatı belli olmayan ürünü alıp taahhütname vererek, daha sonra ürün parası vermek koşuluyla çiftçiden ürününü alıyor. Çiftçinin yaşadığı sorunların, bir yerde kuraklığın etkisiyle artmasından dolayı destekler artırılmalı, ürün kayıplarını telafi edecek önlemler alınmalı ve kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizin borçlarının faizleri silinerek onlara destek verilmesinin yolu açılmalıdır.”