CHP’li Gürer’den Tarım Bakanı’na: Ağam bizimle dalga mı geçiyorsun?

CHP’li Gürer, iktidarın yurtdışında uyguladığı tarım politikasını eleştirdi, “2023 yılında uzaya gidileceğini açıklayan AK Parti, uzayda da tarım yapacağını söylerse şaşırmamak gerekir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türkiye’nin Venezuela’da buğday üreteceğini” açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye tepki gösterdi. Tarım alanlarının sürekli azaldığını, her yıl binlerce çiftçinin artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçiliği bıraktığını hatırlatan Gürer, böyle bir dönemde Türkiye’nin önce Sudan, sonra Nijer ve şimdi de Venezuela’da tarım yapmaya yönelmesini “anlamsız” bulduğunu söyledi, “Ağam bizimle dalgı mı geçiyorsunuz?” diye sordu.

'VENEZUELA’YI BIRAK, TÜRKİYE’DEKİ TARIMIN SORUNLARINA BAK'

Türkiye’de AK Parti iktidarının 'tarımı bitirme noktasına' getirdiğini, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle on binlerce çiftçinin artık üretim yapamaz duruma geldiğini, bu nedenle ekim yapılması gereken tarlaların boş kaldığını söyleyen Gürer, “Hâl böyleyken, ülkemizdeki tarımın sorunlarının çözüme yönelik girişim yapmak yerine, Venezuela’da buğday üretmeye kalmak anlaşılır bir durum değil” dedi. Gürer, 8 yıl önce Sudan’da, 4 yıl önce de Nijer’de tarımsal üretim projeleri başlatıldığını ancak henüz faaliyete geçilemediğini de hatırlattı.

Türkiye’nin 2002 yılından bu yana nüfusunun sürekli olarak arttığını, buğday üretiminde ise Türkiye’nin yerinde saydığını belirten CHP’li Gürer, “3,5 milyon hububat ekilen alan üretim dışı kaldı. Ancak AK Parti iktidarı, önce Sudan, sonra Nijer şimdi de Venezuela’da tarım projeleri hayata geçirmeyi planlıyor. Farklı ülkelerden insanlar ülkemize gelerek tarım arazileri satın alırken, AK Parti iktidarı verimli Anadolu topraklarında tarımı yeniden canlandırmak yerine, sorunun çözümünü yurtdışında arıyor” diye konuştu.

‘VENEZUELA’YI BIRAK, GAP’I BİTİRMEYE BAK’

AK Parti iktidarında tarımda 'ihraç eden ülke' konumundan, 'ithal eden ülke' konumuna gelindiğini ifade eden Gürer, “Ne yazık ki AKP iktidarı ülkemizi ithalatçı konumuna getirdi. 2023 yılında uzaya gidileceğini açıklayan AK Parti, uzayda da tarım yapacağını ve arazi alacağını da söylerse şaşırmamak gerekir” dedi.

Tarım Bakanı Kirişçi’ye tepki gösteren CHP’li Gürer, bir yıl önce 7 lira 35 kuruş olan mazotun bugün 28 lirayı geçtiğini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çiftçi gübre atamadan ekim yapıyor. Tarım ve Orman Bakanı ise Venezuela’da buğday üreteceklerini anlatıyor. Ağam sen bizimle dalga mı geçiyorsun? Senin o makama, ülkenin tarımsal sorunlarını çözmeye geldiğini sanıyorduk ama sen Sudan’la işe başladın, Venezuela ile devam ediyorsun. Topraktan uzaklaşan çiftçiye, gebe ineğini kestiren besiciye çözüm bu mu? Verdiğiniz taban fiyatla geçen yıl 307 litre mazot alabilen üretici bu yıl 251 litre mazot alabiliyor. Bu hesaplara bak, Venezuela’yı, Sudan’ı, Nijer’i bırak, 50 yıl önce başlayan ancak henüz tamamlanamayan GAP’ı bitirmeye bak.” (DUVAR)