CHP'li Halıcı: Göller bölgesi çöller bölgesi olmasın

Eğirdir Gölü ve havzasının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu belirten CHP'li Hikmet Yalım Halıcı, "Göller bölgesi çöller bölgesi olmasın" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Isparta Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Hikmet Yalım Halıcı, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 1 Mayıs'ta "kutlama değil mücadele" olduğunu ifade ederek, AK Parti iktidarları döneminde 32 bin 180 işçinin iş cinayetlerine kurban gittiğini belirtti.

Yalım Halıcı, İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarında gazetecilere yönelik “süpürün” ifadesine de tepki gösterdi. CHP’li Vekil “Basın emekçilerinin bu dönemde çektiği sorunların farkındayız. Baskı, sansür, işsizlik ve cezaevleri ile geçen bir karanlık dönem yaşıyoruz. İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarında görevini yapan basın emekçilerine ‘süpürün’ gibi bir kelime kullanan aklı zihniyeti şiddetle kınıyorum. Gazeteciler, halkın haber alma özgürlüğü için orada biber gazları ve gözaltı tehditleri ile görevlerini yapıyor. Gazetecilere bu ifadeyi kullanan kişiye o kelimeyi iade ediyorum” dedi.

'EĞİRDİR GÖLÜ ALARM VERİYOR'

Isparta'nın sorunlarına da değinen Halıcı, Eğirdir Gölü'nün alarm verdiğini, tarımda vahşi sulama, denetimsiz açık ve kırık kanallarla su taşınması, havzayı besleyen akarsu, dere, çay ve yüzey sularının önüne çok sayıda gölet ve baraj yapılması, kaçak kuyular gibi sebeplerle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldığını söyledi.

Halıcı, gerekli tedbirler bir an önce alınmazsa Eğirdir Gölü ve havzasının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu vurgulayarak, "Projeler yapılmazsa 2030'a kadar tarımsal sulamaya yüzde 50 oranında su verilmeye devam edilecek. Bu olursa gölün sonu demektir. Göller bölgesi çöller bölgesi olmasın" ifadesini kullandı.

Isparta Antalya Dereboğazı yolunun yılan hikayesine döndüğünü ifade eden Halıcı “Önce 2015-2020 yılları arasında bitirileceğinin söylemişti. Ancak yol bitmeyince bu defa 2023 sonuna kadar bitirileceği açıklanmıştı. Fakat yol gene bitmedi. Başta iktidar yetkilileri olmak üzere bürokratlar ve dönemin iktidar milletvekilleri bu yolun en geç 2023’te biteceğini vaat etmişti. Şimdi ise bitiş tarihi olarak da 2027 gösteriliyor” dedi.

Onlarca ölümlü, yüzlerce maddi hasarlı kazaların yaşandığı bu yola bu yıl yatırım programında sadece 10 bin lira ayrıldığını söyleyen Halıcı “Sayın Bakan geçtiğimiz günlerde önergemi yanıtladı. Bakan Uraloğlu verdiği yanıtta ‘Bütçe imkanlarına bağlı’ dedi. Yani bu yolu yapmayacaklarını itiraf etmiş oldu. İktidar bu yolu yapmamaya deva edecekse bir zahmet adını değiştirsin, Dereboğazı yolunu Canboğazı yapsın! Çünkü bu yol bitmediği için vatandaşlarımız canını veriyor” ifadelerini kullandı.

Ülkenin yüzde 80'inin yoksulluk, yüzde 40'ının açlık sınırı altında yaşadığını ve bu düzenin sürmesinin mümkün olmadığını dile getiren Halıcı, "Ezenin ve ezilenin olmadığı; refahın paylaşıldığı, hakça bölüşüldüğü demokratik Türkiye'yi ilk seçimler sonrasında iktidar olarak biz kuracağız, Türkiye ittifakı kuracak." dedi.