CHP'li Halıcı: 'Yerel basın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya'

CHP Isparta Milletvekili Halıcı, TBMM'de düzenlediği basın toplan toplantısında kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin konuştu: "Yerel basın tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı."

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Isparta Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Hikmet Yalım Halıcı, kamuda tasarruf tedbirleri nedeniyle yerel basının gelirlerinin önemli oranda azalacağını belirterek, "Yerel basın tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Yanlış, hatalı ve Anayasa'ya aykırı olan genelgenin bu kısmını derhal geri çekin." dedi.

 Mecliste düzenlediği basın toplantısında konuşan Halıcı “Anayasanın 28. maddesine göre Herkes, özgürce görüş ve düşüncelerini ifade etme, yayınlanma ve yayımlanma hakkına sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, basının özgürlüğünü temel bir insan hakkı olarak kabul etmekte ve korunacağını taahhüt etmektedir. Zaten Anayasamız ‘Basın hürdür, sansür edilemez. Basımevi kurmak izin alma ve mali teminat yatırma şartına bağlanamaz’ demektedir” ifadelerini kullandı.

CHP’li Vekil, 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulamaya konulacak olan kısıtlamalarla yerel basının tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Yalım Halıcı’nın açıklamalarında öne çıkanlar şu şekilde;

BİRÇOK GAZETECİ VE ÇALIŞAN İŞSİZ KALACAK

“Yerel basının tek geliri, gazete abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlar. Ancak ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ kapsamında getirilen kısıtlamalarla yerel basının bu gelirlerinde önemli oranlarda azalma yaşanacak. Örneğin; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan ‘Basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak’ düzenlemeleri yerel basını yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakacaktır. Birçok gazeteci ve çalışan bu nedenle işsiz kalacak”

'TASARRUF EDECEK BAŞKA YER BULAMADINIZ MI?' 

“Açıkça söylüyorum; bu hem yerel basın, hem de halkın haber alma özgürlüğüne yönelik ve Anayasa’ya aykırı bir karartmadır. Yerel basın hem demokrasinin hem de haber alma özgürlüğünün bölgelerdeki en hızlı kılcal sigortaları, teminatlarıdır. Ayrıca gazeteciler kamusal bir görev de yapmakta halk adına denetim faaliyetlerini sürdürmektedir. Tasarruf yapacak başka yer bulamadınız mı? Halkı zarara sokan ve kamu zararı anlamına gelen milyarlarca dolarlık geçiş garantili ihaleler dururken yerel basından ne istiyorsunuz? Yerel basın desteklenmesi gerekirken bunun yerine bir de onları yok etmek istiyorlar. Yanlış, hatalı ve Anayasa’ya aykırı olan genelgenin bu kısmını derhal geri çekin”