CHP’li Karabıyık’tan MEB’in eğitimine tepki: Öğretmenler ayrıştırılacak
MEB’in uzman ve başöğretmen basamakları için açtığı eğitime tepki gösteren CHP’li Lale Karabıyık, “Öğretmenlerimizi kariyer sınavına tabi tutmak onur kırıcı bir davranıştır” dedi.
ANKARA - Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin şubat ayında TBMM’de kabul edilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı, başöğretmenlik ve uzman öğretmenlik için Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden eğitim açtı.
İlk kez bu yıl hayata geçecek uygulamada uzaktan eğitimin ardından adaylar sınava tabi tutulacak ve başarılı olanlar, başöğretmen ya da uzman öğretmen unvanı alacaklar.
CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, öğretmenlik mesleğini üç kariyer basamağına ayıran uygulamaya ve MEB’in açtığı eğitime tepki gösterdi.
‘MEB, ÖĞRETMENLERİ AYRIŞTIRACAK’
MEB’in başöğretmenlik ve uzman öğretmenlik için açtığı eğitimi eleştiren Karabıyık, “Yıllardır Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun tüm paydaşlarla birlikte üzerinde anlaşılan bir metin olarak ortaya çıkması gerektiğini defalarca vurgulamıştık. Ancak bu yapılmadı, Öğretmenlik Meslek Kanunu şubat ayında iktidara yakın sendikanın bile karşı çıktığı bir içerikle yürürlüğe girdi. Öğretmenlik özel bir ihtisas mesleğidir. Ancak MEB, öğretmenleri uzman ve başöğretmen olarak ayrıştırarak, uzman öğretmenlik sınavına girebilmek için 180, başöğretmenlik sınavına girebilmek için ise 240 saatlik bir program hazırladı. Öğretmenler, Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden yayınlanan bu programları yaz tatilinde izleyip bitirdiği takdirde kasım ayında yapılacak sınava girme hakkı kazanacak” ifadelerine yer verdi.
‘ÖĞRETMENLERİMİZİ KARİYER SINAVINA TABİ TUTMAK ONUR KIRICI BİR DAVRANIŞTIR’
Öğretmenlik mesleğinin kariyer basamaklarına ayrılmasını doğru bulmadıklarına vurgu yapan Karabıyık, şöyle konuştu:
“Tüm öğretmenler uzmandır; bu uygulama 'öğretmenlik mesleği uzmanlık mesleğidir' ilkesi ile çelişmektedir. Yıllarını bu mesleğe ve geleceğimizi yetiştirmeye adamış öğretmenlerimizin uzmanlığı 180-240 saatlik videoların ardından yapılacak bir sınava indirgenemez. Bu uygulamadan vazgeçilmesi gereklidir. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da ifade ettiği gibi, öğretmenlik kutsal meslek, öğretmenler de değerlimizdir. Öğretmenlerimizi kariyer sınavına tabi tutmak onur kırıcı bir davranıştır. İktidarımızda böyle uygulamalar olmayacaktır.” (DUVAR)